Hoe is het mogelijk dat een minderheid van slechts een kwart van de Nederlanders, het voor elkaar krijgt 3 zenders in de lucht te houden?

Op een overzichtje van het commissariaat voor de media trof ik de cijfers voor 2004 aan. De omroepen hadden samen 3.257.015 betalende leden. Hierin zijn ook de 117.000 leden van DeNieuwe Omroep en MAX meegeteld, hoewel deze geen zendtijd hebben gekregen. In Nederland waren in 2004 iets meer dan 7 miljoen huishoudens, dus de conclusie is dat “Uit de cijfers blijkt dat … Inclusief BNN, MAX en DeNieuwe Omroep komt het percentage uit op iets meer dan 46%” (van de huishoudens die omroepen aan zich weten te binden).

Drie zenders voor 46%, en een veelvoud aan commercieële zenders voor diegenen die liever naar iets anders kijken. Dat is een mooie en eerlijke oplossing, niet waar?

INDERDAAD! NIET WAAR!

Volgens het CBS waren er in 2004, 12.274.814 Nederlanders 20 jaar of ouder. (Het aantal kiesgerechtigden was vreemd genoeg, ook volgens het CBS, 12.168.878). Nu mag je al lid worden van een omroep – en meegeteld worden – als je 16 jaar bent.

De feiten leren ons dus dat van de ca. 13 miljoen individuen van 16+, er 3,3 miljoen lid waren van een omroepvereniging. Dat is niet meer dan 25%.

Nu kun je natuurlijk ‘huishoudens’ gaan tellen, maar wat mij betreft ook ‘woningen’, ‘buurten’, ‘steden’ of elke andere groeperingsvorm die het beste uitkomt, maar het feit blijft dat individuen een lidmaatschap aangaan, en dus moet je ook individuen tellen om vast te stellen welk percentage van het geheel (aan individuen) dan een lidmaatschap heeft!

Is het niet schrijnend te bedenken dat 100% van de nederlanders moeten betalen, om de 25% verenigingsleden onder hen, in staat te stellen programma’s te maken en uit te zenden?

Noem het gewoon “algemeen belang”, manipuleer wat met grootheden en vooral breng het geheel onder bij de overheid en je kostje is gekocht!

De vereniging Natuurmonumenten heeft in z’n eentje een kleine miljoen leden. Als 3 miljoen leden 3 zenders van de staat krijgen, dan krijgen 1 miljoen leden …. Nederland 4 !!

Bron: Commissariaat voor de Media

11 REACTIES

 1. Het valt mij erg mee dat de publieke omroepen maar 25% van de bevolking (van 16+) aan zich weten te binden.

  Dan ken ik persoonlijk blijkbaar veel van die 25% mensen. Uit principe weiger ik lid te zijn van een omroep en als ik dat vertel word ik onmiddelijk verketterd als extreem rechts, TROS lid (!) en de rest van de cliches. Overigens breng ik dat snel tot zwijgen door deze lieden aan te spreken op hun kritiekloze kuddegedrag. Ook leuk is om in dat soort kringen te zeggen dat het RTL nieuws veel beter is dan het staatsnieuws van de NOS (al is dat maar gedeeltelijk waar).

  Gelukkig gloort er een beetje licht aan de horizon: de publieke zenders moeten de amusementsprogramma’s gaan opgeven en ik verwacht dat daardoor hun ‘aanhang’ snel zal afnemen.

 2. [1] "de publieke zenders moeten de amusementsprogramma’s gaan opgeven"

  Uit de nieuwsberichten begreep ik dat ze wel doorgaan met "sport" en erger nog, met "cultuur". Ook die moeten er weg. Alleen overblijven "nieuws van de overheid". Op één zender die steeds uitzend een kwartier na het hele uur!

 3. [2] Dat zou een mooie besparing zijn. Het Parool meldt dat de Publieke subsidiesponzen 340 miljoen euro krijgen voor die nieuws en cultuur programma’s.

  Het wordt nog lachen om de inhoud van die ‘cultuur’. Is dan Frans Bauer op een cruiseschip vol TROS-leden cultuur, of alleen ingewikkeld gedoe op een podium dat slechts door een handjevol grachtengordel bewoners wordt begrepen?..

 4. [2] De definitie van ‘amusement’ is sowieso arbitrair en politiek gekleurd daar ‘Kopspijkers’ als serieus opinieprogramma wordt gezien (quote Medy van der Laan, NOS Journaal gisteren). Als het journaal zulk nieuws blijft uitzenden verwordt het zelf nog tot een amusementsprogramma (wat het overigens al voor een groot gedeelte is).

  Net als bijvoorbeeld Nova waar Paul Witteman tijdens de Nova na de Eerste Kamerstemming over deconstitutionalisering van de appointed major wel erg inhakte op de PvdA 1e kamer voorzitter, en vervolgens de rest van de uitzending met Van Mierlo verder ging (hij was vast ingefluisterd dat het lam niet geslacht hoefde te worden). Hoge amusementswaarde, kan zo naar de commercielen!

 5. Misschien kan Nederland 3 dan verdwijnen en de belasting die uitgegeven wordt aan de publieke omroep omlaag.

 6. [5] Huub, zullen we samen in bissiness gaan en aan de overheid aanbieden dat wij de essentiele "overheidszaken" zullen verzorgen voor 46 miljoen?

  Zou jij dat op gang kunnen brengen?
  Te beginnen met Hedy van der Laan een jaarsalaris van 1 miljoen aan te bieden?

  Misschien zijn er zelfs nog betere benaderingen.

 7. [7] Welnee, die Hedy kan me wat.
  Jij en ik elk een miljoen.
  Hub en de Huubkes, da’s toch amusement.

  Evengoed de waanzin ten top natuurlijk.
  Amusement verbieden. Hoe kom je erop?
  ‘Amusement’, wat abstracter gezien, is nou net waar iedereen naar op zoek is.
  Het leven moet genoten worden.

  Schaf netje 1, 2, 3 maar heel snel af.

 8. [8]
  Precies! Afschaffen! Van de subsidie – en bemoeizucht! – van OC&W.
  Als de omroepverenigingen zichzelf met EIGEN inkomsten (uit reclame en verkoop van programma’s) en sponsoring (door de vrijwillige leden) kunnen bedruipen, vind ik het prima! Maar niet van mijn geld.

  De overheid gebruikt het ‘Publieke net’ ook voor staats-informatie bij nationale rampen (zoals een ontploffing in pernis of de kerst-toespraak) Er is geen enkele reden waarom dat niet bij SBS of RTL zou kunnen! Ook dat is dus geen reden om Ned 1,2,3 kunstmatig in stand te houden. Misschien wil Hart van Nederland wel helemaal GRATIS een reportage verzorgen bij de troons-overdracht… 😉

 9. http://www.vrijspreker.nl/b

  Als het aantal leden een issue zou zijn dan:
  Was de ANWB de grootste omroep
  Was natuurmonumenten de grootste subsidieontvanger
  en waren alle politieke partijen machteloze clubjes.

  Ledental is gewoon bullshit. Laten ze nu gewoon zeggen waar het op staat: belastinggeld is niet bedoelt om televisie mee te maken. <–PUNT!

 10. als we nu eens aan die 3,3 mio omroepleden vertelden dat ze bij afschaffing van het omroepbestel naast de besparing van hun omroepgids en lidmaatschapsgeld, ook nog 646 mio zouden besparen.
  Gemiddeld zeg ¤ 100 per nederlander per jaar, kunnen ze zelf heel veel cultuur van kopen….

Comments are closed.