de EC als uw opgelegde interim manager!
De Europese Commissie heeft de laatste jaren een lucratieve maar ook interessante melkkoe gevonden in het bedrijf uit Redmond, genaamd Microsoft.
Immers, kon zij vorig jaar al $665 miljoen van de softwaregigant aftroggelen (uitslag van het hoger beroep volgt in 2006), nu heeft de EC wat verdergaande plannen opgevat.
Omdat deze door andere bureaucraten benoemde commissieleden in het bedrijfsleven vaak niet aan de bak komen (Nelie Kroes is misschien de uitzondering die de … enzovoorts) spelen ze met de bijbel van de mededingwetgeving in de hand nu in privĆ©-bezit van anderen (hier: van vele aandeelhouders) marketingmanager en strategieconsultant. Vandaag is namelijk een ‘akkoord’ bereikt tussen de EC en Microsoft over de naam van de Windowsversie zonder het omstreden Mediaplayer.
Voor de niet-volgers van deze klucht: Eerst was er het kleine softwarebedrijfje Microsoft dat met een superieur op de markt afgestemd product MS-Dos en later Windows uitgroeide tot een groot miljarden concern waarvan de oprichter al vele jaren het rijkste individu op aarde is. Inspelend op de markt van operating systems, stopte Microsoft steeds meer functies en programma’s in dit meest gebruikte besturingssysteem. Hierdoor werd het voor sommige kleine bedrijven moeilijk om het hoofd boven water te houden, hun programma’s raakten minder gewild omdat er een ingebakken gratis alternatieven van Microsoft waren. Vanwege deze ontwikkelingen werd al een langdurige juridische strijd uitgevochten in de VS en later ook de EU.
Het eerste wat natuurlijk opgemerkt kan worden is waar de EC het recht … – het recht hebben ze, misschien een goede reden om tegen de EU grondwet te stemmen in juni (even terugspoelen….).
Het eerste wat natuurlijk opgemerkt kan worden is wat de EC te maken heeft met de productnamen van een bedrijf. Microsoft wilde de afgeslankte versie van Windows namelijk “Windows XP Reduced Media Edition” noemen. Dit was voor de EC acceptabel omdat het potentiĆ«le kopers zou afschrikken vanwege de naam welke zou impliceren dat het product incompleet en/of kapot zou zijn – wat het sec gezien ook is. Misschien is het juist de eigen vrijwillige keuze van consumenten om een versie met Mediaplayer te kopen. De rechtszaken tegen Microsoft zijn immers vooral geĆÆnitieerd vanuit instituties als overheden en niet vanuit vrijwillig burgerinitiatief – in de VS ligt dit anders maar dat is niet het onderwerp. De EC wil namelijk dat consumenten de afgeslankte versie kopen waarna ze kiezen voor Mediaplayer, Real, Quicktime en/of anderen.
De EC heeft zich duidelijk verdiept in marketing (al weten ze nog steeds niet een meerderheid van de EU bevolking achter hen te krijgen) en heeft uit een lijst van 10 voorgestelde namen de naam “Windows XP Home/Professional N” gekozen. De N staat hier voor ‘niet met Mediaplayer’. Dat “Reduced Media Edition” hierbij veel beter de lading dekt dan “N” lijkt mij voor zich spreken. Microsoft vreest ook dat de consument het verschil niet zal zien, maar de EC verwacht dat met deze erg mooie naam de verkoop van de N-versie de hoogte in zal schieten. Dit getuigt toch wel van een onmiskenbaar zakelijk strategische visie en instinct. Jammer alleen dat de EC deze vaardigheden en talenten niet gebruikt in de vrije markt, in hun eigen bedrijf, maar in plaats daarvan naar immorele machtsmiddelen grijpt om bedrijven die te groot en te succesvol zijn te gaan best(u)(ier)ren.
Nogal wiedes dat het aantal startende zelfstandige ondernemers in de EU zo laag is in vergelijking met bijvoorbeeld de VS (dit heeft ook andere redenen, zie: Labohm, Hans , 2005) Alle zelfstandige ondernemers met werkgelegenheidsvergrotende en economische groei versnellende ideeĆ«n, bezint eer ge begint want voordat u het weet bepaalt het ministerie van Economische Europese Zaken hoe uw producten/diensten moeten gaan heten, hoe ze eruit moeten gaan zien en hoe ze in de markt gezet moeten worden, en dit alles om de consumenten een ‘vrije keus’ te bieden. Deze trend staat weinig af van de tot staatseigendom gemaakte private ondernemingen in de USSR van de jaren 20. De bemoeizucht van de EC der EUSSR kent ook geen grenzen, de volgende stap is dat ze geweld gaan gebruiken, daarom is het misschien een goede keus om (nu nog) vrij op 1 juni tegen de EU grondwet te stemmen.
Door A.A.B.H. Kuiper
Bronnen, verwijzingen:
– Labohm, Hans (2005), http://www.libertarian.nl/N…
– http://www.ecommercetimes.c…
– http://news.google.com/news…
En ik begrijp dat ik straks geen geĆĘĆāĆāĆĀÆntegreerd paket meer kan kopen?
En dat wil zo graag!
Door die EU maatregelen, krijgt de klant dus minder service.
[1] Hub: dat kan in principe nog wel. Met de maatregelen van de EC wordt echter ook een alternatief pakket geconstrueerd. Dat dit extra ontwikkelingskosten met zich mee brengt lijkt evident. Ik kan me zo voorstellen dat zo’n alternatief pakket goedkoper moet (vanuit de EC) zijn dan het volledige, anders koopt niemand het natuurlijk; terwijl de ontwikkelingskosten hoger zijn. Nu heeft MS veel ruimte om hun marges wat te verlagen (ze zitten zo op 50-70% of iets dergelijks) maar het is niet uitgesloten dat de verloren marge op de volledige pakketten verhaald gaat worden (en gelijk hebben ze).
Het effectueren van een moraal mag best geld kosten maar als zij zo willekeurig is en zelfs tegen bepaalde vrijheidsrechten ingaan (die van bezit bijvoorbeeld) dan kan je toch je vraagtekens plaatsen bij de werkwijze van de EC..
Wat misschien grappig zou zijn, is dat iemand dat gereduceerde pakket aanschaft, en dan een zaak aanspannen omdat hij opgelicht is. Hij heeft immers Windows aangeschaft waar normaal gesproken (althans, de afgelopen 7 jaar) een media player in zit, maar hier niet, zonder dat dat aan de naam te zien is. Een soort auto zonder wielen.
Normaal gesproken is dit natuurlijk niet eerlijk t.o.v. Microsoft, maar misschien zien ze er de humor van in, en is het mogelijk het op een akkoordje te gooien met ze…
De mededingingswet heeft niet als doel het stimuleren van vrije concurrentie en vrij ondernemerschap, maar de socialistische invulling: zorgen dat de markt zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt onder diverse aanbieders.
Als consumenten massaal en uit vrije beweging kiezen voor een bepaalde aanbieder dan is dit in socialistische ogen niet eerlijk t.o.v. andere aanbieders. In het uiterste geval kunnen consumenten dus gedwongen worden om zaken te doen met partners die zij zelf niet zouden kiezen.
Dit lijkt inderdaad op planeconomie, wat, zo leert de ervaring, de dood in de pot is.
Dell en HP gaan de uitgekleedde versie van Microsoft NIET verkopen.
ha ha, de ‘mededingingsautoriteit’ heeft dus een groot probleem.
gegroet.
Comments are closed.