Toen ik een paar weken geleden las dat in Amerika een wet was aangenomen waardoor de politie in bibliotheken gegevens over het leesgedrag van hun klanten kan opeisen, dacht ik dat zoiets in Nederland niet zou kunnen.

Maar hoe naïef blijk ik te zijn nu ik verneem dat een dergelijke wet al bij de Eerste Kamer ligt. Dat betekent, dat de jongens en meisjes in de Tweede Kamer dat al hebben goedgekeurd!

Let wel, uw vertegenwoordigers vinden dus dat de overheid mag onderzoeken en weten welke boeken u leest, of naar welke video’s u kijkt!

Gelukkig is er nog verzet van de “Vereniging Openbare Bibliotheken”. Die denken er zelfs over om de wet, als die doorgaat, te saboteren en geen gegevens van klanten meer te registreren.

Ons compliment voor deze moed.

Als die wet echter door gaat, is ook de stap naar het verbieden van boeken niet ver meer! Er zijn immers genoeg boeken die tot extremisme in religies of tot revolutie oproepen? Of die “kwetsend” zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen.

Bij voorbeeld het boek van Brown: “De Da Vinci Code”. Dat wordt nu al zwaar veroordeeld door de katholieke Kerk.

Onze persoonlijke vrijheid wordt van veel kanten bedreigd.

Wie zei ook al weer:”Vrijheid vereist een constante waakzaamheid!”

Zie ook voorgaand artikel: Politiestaat nabij volgens Welten.

3 REACTIES

  1. overheid wil weten wie wat leest—
    overheid wil weten wie met wie telefoneert—overheid wil weten hoe u uw geld uitgeeft—overheid wil weten met wie u internet—denkt u echt dat ze dat nog niet weten—wanneer u met uw GSM op stap gaat weet men waar u zich bevind—wanneer u in de winkel betaalt met uw bankkaart, weet men wat u heeft gekocht en wanneer—
    liberaal is niet gelijk aan libertad

  2. Ik denk niet dat het de eerste kamer een kabinetscrisis waard is; dus die wet zal er in het kader van de terrorismebestrijding wel komen; en als op gegeven moment de openbare biebs aan de financiele druk bezwijken (want de overheid betaalt hun boeken)wordt het tijd voor ondergrondse ruilcentrales…of voor een giga-inscanoperatie….je moet er toch niet bij stilstaan dat als je een boek van Agatha Christie of de memoires van Ulrike Bader-Meinhoff gaat lezen al verdacht bent; hebben de tweede kamer leden dit wetsvoorstel eigenlijk wel begrepen????

  3. Als dit doorgaat, zal in een niet te verre toekomst de overheid met een druk op de knop kunnen zien, wie er de afgelopen 24 uur boek A of boek B uit de bibliotheek heeft gehaald van schrijver X, Y of Z.
    In landen zoals Albanie was en in landen zoals Noord-Korea is een vergunning nodig om een schrijfmachine te mogen kopen.
    In Mediterrane landen zijn mij vaak vragen gesteld in de trant van: waar hebt U Mr. Z. de eerste keer ontmoet, hoe kent u hem ?
    Op het vliegveld van Ankara spoedde zich een geuniformeerde ambtenaar op mij af toen ik op een bank zat te lezen. Hij ging achter mij staan en trachtte te doorgronden welke tekst ik voor mij had.
    Op het vliegveld van Thessaloniki ijlde een politieman naar het bankloket waar ik een inlichting had gevraagd, zeggende : "Wat vroeg de vreemdeling?"
    In Griekenland ontving een door mij geconsulteerde arts bezoek van de politie om na te vragen, waar hij he met mij over gehad had, etcetera.
    Al dergelijke zaken reflecteren een communistische geest, een communistische mentaliteit en een communistische drang om de naaste onder totale controle te krijgen.

Comments are closed.