Professor Roland Vaubel *) publiceerde een commentaar op EUobserver waarin hij aantoont dat de voorgestelde EU-Grondwet meer staatsinterventie en minder vrijheid betekent.

Door de komende machtsconcentratie krijgen de politici meer en de burgers minder macht. Dit blijkt, zegt Vaubel, onder andere uit een vijftal kritische veranderingen:

-1. De EU instituten krijgen meer macht op het gebied van economie en sociaal beleid.

-2. In het algemene artikel I-18 worden de bevoegdheden voor “the operation of the common market” uitgebreid tot all “objectives set by the Constitution” inclusief allerlei economische regelingen. De EU-instututen kunnen regels maken zonder dat de afzonderlijke staten hen daar de afzonderlijke toestemming voor gegeven hebben.

Parlementen kunnen deze regelingen wel betwisten hij het Europese Hof, maar dat heeft zelf weer belang bij het Centrale gezag.

-3. De Commissie kan haar wil doordrijven bij 65% bevolkingsgewicht terwijl dat nu 72.3 % van de landen is. Sterk gereguleerde staten kunnen makkelijker kun wil opleggen aan de minder gereguleerde. Regelen komt daardoor in een stroomversnelling.

Dit zal de EU economisch verzwakken.

-4. Zaken die nu nog unanimiteit vereisen, kunnen straks doorgedrukt worden met een gekwalificeerde meerderheid.

-5. In de voorgestelde Grondwet is het nu niet bindende “EU Charter of Fundamental Rights”opgenomen. Daarin staan veel wettelijke (en vage!) claims die in de diverse landen moeten worden ingevoerd, zoals “a right to “fair and just working conditions” or “protection against unjustified dismissal”.

Het zal toch wel voor iedereen duidelijk zijn dat er hier grote gevaren zijn en dat we echt ons best moeten doen om aan dit gevaar te ontsnappen.

Laten we allemaal ons best doen om veel mensen wakker te maken, en die allemaal proberen te overtuigen om naar de stembus te gaan voor EU-NEE. Voor een betere toekomst: EU-NEE.

—————————————————–

*) Roland Vaubel is professor of political economy at the University of Mannheim, Germany. He has been a member of the Academic Advisory Council to the Federal Ministry of Economics since 1993.

3 REACTIES

 1. Op school moet ik de roman "Het Gevaar" van Jos Vandeloo lezen.
  Kunnen we die roman misschien bovenhalen?

  http://www.verdec.com/hulpj
  De proloog beschrijft hoe een ongure, zwarte man zich opdringt aan Alfred Benting, als hij in de trein zit. Dat doet hij met zijn naam, Edward Lava, en zijn blikken. Plotseling neemt hij zijn oog uit de oogkas en legt hem voor zich op tafel. Vervolgens stapt Edward Lava uit. Het oog blijft liggen en blijft naar Alfred kijken. Als het oog valt, valt Alfred.
  Door een onbegrijpelijke fout lekt het gevaar van de kernreactor in het studiecentrum voor kernsplitsing, de wijde wereld in. Drie mannen, Alfred Benting, Harry Dupont en Martin Molenaar, raken besmet met de vrijgekomen radioactieve straling. Als blijkt dat water, zeep, zalfjes en diverse chemische producten de radioactiviteit niet doen afnemen, worden ze naar een speciale afdeling van het academisch ziekenhuis overgebracht. De drie mannen leven in een vreemde wereld. Ze zijn afgesloten van de buitenwereld en mogen geen bezoek ontvangen. Iedereen die wel in de buurt komt, is uitgerust met isolerende pakken. Opeens zijn de drie mannen medische studieobjecten geworden.

  Martin Molenaar is er het slechtste aan toe. Ondanks zijn narcose hoort hij, tijdens een onderzoek, de doktoren vertellen dat hij geen dag meer te leven heeft. De andere twee hebben maximaal nog acht dagen. Terug van zijn onderzoek deelt hij zijn ervaringen met zijn lotgenoten. De volgende dag is Martin overleden. Harry Dupont wil zijn lot ontvluchten, hij weigert in stilte en afzondering weg te moeten rotten. Alfred Benting probeert hem tegen te houden: hij voorspelt dat er een grote zoekactie insteld wordt, wegens hun gevaar voor de bevolking. Hoewel Alfred bewondering heeft voor Harry’s rebellie, laat hij zich met moeite overtuigen. Ze besluiten om er kort na het eten vandoor te gaan, ze hebben dan nog vier dagen te gaan. De vlucht heeft succes. Uiteindelijk overlijden beide vluchtelingen. Harry overlijdt in een café als hij zijn hand aan een glasscherf snijdt. Alfred verblijft twee dagen bij zijn oude, onhartelijke tante. Het verhaal eindigt als hij zijn tante verlaat en op weg is naar het station.
  De epiloog beschrijft hoe Alfred Benting zich voelt wegglijden in een vochtige gang. Een dokter constateert zijn dood en hij wordt weggebracht. Als Alfred weer wakker wordt, ligt hij op een blauwe steen. Dichtbij hem in de buurt liggen nog twee figuren. Eén van hen is Edward Lava. De hoop van Alfred vervliegt. Hij heeft de tijd verlaten.

 2. Als die grondwet er komt dan kun je er vergif op innemen dat dwaze plannetjes uit Frankrijk en Duitsland tot EU beleid worden verheven en dat ons niets anders rest dan braaf hun wil uit te voeren. Nu.nl heeft een mooie voorproefje van zo’n plannetje op internet geplaatst.
  http://www.nu.nl/news/50276

 3. [1] wie zijt gij precies?????????????????? of noemt gij zo????
  kus van aboujaja voor dorpsidioot

Comments are closed.