Ik vind het opvallend dat ik in de Nederlandse pers zo weinig zie over het schandaal van de Verenigde Naties in het “oil-for-food” programma. Dat moet je bijna allemaal uit de buitenlandse pers halen.

Toen na de eerste Irakese oorlog in Irak door de blokkering een hongersnood dreigde te ontstaan, is er in 1996 een programma gemaakt waardoor Irak (lees Saddam Hoesein) olie kon leveren, en voedsel kon inkopen.

Let wel, hier hebben transacties ter waarde van minimaal $67 miljard plaats gevonden!

De meeste (alle ?) transacties daarvoor liepen via Parijs. En dat kan DE reden zijn waarom Frankrijk (lees Chirac) tegen de Amerikaanse invasie was. Dat ging Chirac namelijk veel geld kosten!

Wat wel zeker is, is dat de zoon van Kofi Annan bij die transacties betrokken geweest is en daar ook veel geld aan verdiend heeft. De vraag is, wat wist Kofi daarvan en heeft Kofi er ook een rol in gespeeld.

Dit zal niet gemakkelijk te bewijzen zijn.

Toch komen er steeds meer aanwijzingen dat Kofi meer betrokken geweest is dan men tot nu toe heeft gedacht. Grote winsten zijn bij de transacties gemaakt door het Zwitserse bedrijf Cotecna. Cotecna was eerder in de ban vanwege ongeoorloofde wapenhandel in Nigeria. En de zoon van Kofi werkte bij dat bedrijf.

Kojo, de zoon, en een andere vertegenwoordiger van Cotecna, een zekere Mouselli hadden in Durban een lunch met Kofi. Waarschijnlijk om daar de zegen van Kofi te krijgen voor de transacties.

Maar Kofi staat ook al in de schijnwerpers omdat “zijn” soldaten, de blauwhelmen, in de Kongo zich nogal misdragen hebben en veel jonge meisjes seksueel hebben misbruikt.

Bovendien komen allerlei seksuele intimidatie gevallen aan het licht. Onder andere betreffende Lubbers.

Nogmaals, moeilijk te beoordelen wat de feiten zijn. Maar zoveel berichten geven wel te denken. WE zijn benieuwd wat er uit het vandaag te verschijnen rapport zal blijken.

Los van de vraag of Kofi aan de fraudes “schuld” heeft, hij is natuurlijk wel de hoofdverantwoordelijke!

We weten dat “Power corrupts, …. ” en daarom moeten we niet steeds meer power in Brussel bij de EU neerleggen. In tegendeel, we moeten uit die EU.

Zorg daarom voor een overweldigend TEGEN bij het trefcentrum.

Stem EU-NEE

4 REACTIES

 1. [1] Juist! En vervolgens met alle landen de (economische, culturele en niet-politieke) relatie bilateraal opnieuw aangaan buiten die VN.

 2. Het rapport van de onderzoekscommissie over Kofi Annan komt NIET tot de conclusie dat hij zeker brandschoon is.
  De commissie zegt:
  "there is no evidence" the selection of Cotecna for an inspection contract "was subject to any affirmative or improper influence of the secretary-general in the bidding or selection process."

  Investigators also said "the evidence is not reasonably sufficient" that Annan knew about Cotecna’s bid in 1998.

  Klinkt toch wel met de nodige argwaan!

 3. Inderdaad Hub. Toevallig vandaag zowel het BBC nieuws als het RTL nieuws gekeken. Opvallend dat de BBC deze feiten melde, evenals dat het onderzoek ingesteld door Annan onvoldoende was. RTL melde alleen de door jouw vermelde conclusies.

  Ik voorspel hoe dan ook het aftreden van Annan. De V.S. heeft er genoeg van.

Comments are closed.