Het schijnt dat de Fransen langzamerhand groeien naar een meerderheid om NEE tegen de EU-Grondwet te stemmen. Een laatste opinie-onderzoek gaf zelfs al 51 % aan.

Nu kan er tussen nu en 29 mei, als de Fransen 3 dagen voor de Nederlanders gaan stemmen, nog heel wat gebeuren.

Net als de Nederlanders weet ook in Frankrijk bijna niemand waar het om gaat. De politici verkopen mooie praatjes en verkopen het volk de voordelen die praktisch allemaal slaan op ECONOMISCHE voordelen. En om die te bereiken, hebben we helemaal geen POLITIEKE Unie nodig.

Het is net de politieke unie die de meeste bezwaren heeft. De macht leggen bij een instantie in Brussel. Een nieuw staatshoofd en overkoepelende Minister van Buitenlandse Zaken die Nederlandse militairen naar het andere einde van de wereld kunnen dirigeren. Een EU die het Nederlandse asielbeleid gaan uitmaken. Enz.

Omdat “niemand” weet waar het over gaat, gaan details of gerelateerde onderwerpen, een grote rol spelen. In Frankrijk is dat het geval met bvb de voorgestelde richtlijn voor “diensten” in de EU. (Ook genoemd het Bolkenstein voorstel). Daarover ging de demonstratie in Frankrijk van afgelopen zaterdag.

Typisch is dat dit voorstel nu net een stapje in de goede richting is en dat dat zorgt voor NEE-stemmers bij het referendum!

De politici hebben in Frankrijk de propaganda om ja-stemmers te werven al vast opgevoerd. Chirac heeft daarom al aangekondigd dat voorstel in de huidige vorm niet acceptabel is. Hij zal dus op de bespreking van de stamhoofden wel zorgen voor een dusdanige wijziging dat hij thuis kan zeggen dat het nu wel goed zit. (Op het moment dat dit stukje op de Vrijspreker verschijnt, zal dat wel gebeurd zijn!)

Ook hebben ze hulp van Frits Bolkenstein persoonlijk ingeroepen om naar Frankrijk te komen om het plan “beter”aan de Fransen te verkopen, en ze toch vooral “ja” te laten stemmen. En Frits gaat dat doen!

Terwijl toch in de EU een groot deel van de dienst wordt uitgemaakt door de Duits-Franse as, neemt in Frankrijk het gevoel toe dat Frankrijk de controle verliest. En dat is misschien ook zo. Er zijn nu 25 stamhoofden die elk hun zegje doen. Ook krijgt de Franse taal een steeds minder belangrijke rol.

Jammer dat we onze handen al meer dan vol hebben om mensen in Nederland de feiten te laten zien. Anders zouden we ook in Frankrijk kunnen helpen. Want de uitkomst op 29 mei in Frankrijk zal beslist ook invloed hebben op het Nederlandse referendum op 1 juni..

Omdat “niemand” weet waar het over gaat, wordt het voor een groot deel een loterij. Laten we echter doen wat we kunnen om de zaak te redden en werken aan het verschaffen van zoveel mogelijk inzicht, waardoor de NEE-stemmen automatisch meekomen.

Dus werken aan EU0-NEE

4 REACTIES

Comments are closed.