Het schijnt dat de Politie naast het controleren van snelheden van voertuigen er een nieuwe lucratieve hobby bij heeft gekregen. Namelijk het controleren op legitimatiebewijzen. Het begint er namelijk op te lijken dat de politiekorpsen in Nederland onderling een afspraak hebben gemaakt om op zaterdagen bij de stations de aankomende en vertrekkende reizigers lastig te vallen en ze naar hun legitimatiebewijs vragen. En als de reiziger toevallig geen document bij zich heeft waarmee hij of zij zich kan legitimeren dan volgt er onvoorwaardelijk een boete.

Er valt natuurlijk zowiezo te discussiëren of legitimatieplicht nuttig is en of er geen kwalijke kanten aan zitten, maar de realiteit is nu eenmaal dat deze wet bestaat. Alhoewel er zijn een aantal spelregels aan deze identificatieplicht verbonden. Zo moet een politieagent die je op straat aanhoudt en naar je legitimatiebewijs vraagt wel een gegronde reden hebben waarom hij of zij je er om vraagt. En je mag de politieagent ook om zijn legitimatiebewijs vragen. Weigert de agent dat dan hoef je je ook niet te legitimeren.

Maar de politie schijnt er achter gekomen te zijn dat heel veel mensen nog steeds geen legitimatiebewijs bij zich dragen en ook de spelregels niet kennen. En aangezien de politie weer eens een tekort aan geld heeft door een aantal dure miskopen (zoals te dure auto’s en een mislukt ontwerp voor een nieuw uniform) proberen ze nu de kas weer een beetje te spekken. En de agenten op straat moeten zoveel boetes uitschrijven anders krijgt de Korpschef aan het eind van het jaar zijn bonus niet.

Uiteraard gaat dit weer ten koste van de burger welke een boete moet betalen van zijn karig inkomen, maar daar heeft ‘Oom Agent’ (eens onze beste vriend) geen genade mee. Er wordt druk geschreven, de ene boete na de andere boete.

Hierdoor heeft de politie uiteraard veel minder tijd voor belangrijker zaken zoals auto-inbraken, inbraken in woningen of preventief aanwezig zijn in winkelcentra etc. Het gaat er langzaam op lijken dat de politie een bedrijf gaat worden en het zou me niet verwonderen dat ze binnenkort Beursgenoteerd staan en met verlies en winstcijfers zullen komen.

Maar onze veiligheid is er in de laatste jaren een stuk op achteruit gegaan.

Hebt U nare ervaringen met de politie mail die dan aan harry.mik@home.nl

Zend deze mail ook je vrienden en kennissen s.v.p.

Tot de volgende keer maar weer

En wees aardig voor elkaar

Harry F. Mik

16 REACTIES

 1. Het is al heel lang bekend dat de politie allereerst een incassobureau is voor de overheid en dat bescherming en veiligheid van de burgerij geen prioriteit meer is. We hebben zo’n 50% belasting in dit land, maar daar zien we bitter weinig van terug in de kerntaken van de overheid.

 2. Heeft iemand hier toevallig links naar interessante sites met de integrale wetsartikelen en hoe je je daar legaal tegen verzetten kan?

  Ik ben nog geen ausweis-bonnenschrijvers tegengekomen op zaterdag op het station, maar ik merk het wel. Typisch gedrag voor laffe klerken in politieuniform.

  De overheid kan de politie beter kleden in Ronald McDonald uniform, dat past veel beter bij de ware aard van deze organisatie…

 3. De politie is niet meer het opsporingsapparaat of het instituut waar mensen zich veilig bij konden voelen. Door de vele reorganisatie’s is het thans een incassobureau geworden, waarvan de opbrengsten verdeeld worden onder de Staat en de Regiokorpsen.
  Helaas doen de Regiokorpsen weinig goeds met dit geld, er worden bijvoorbeeld niet meer agenten aangetrokken ter beveiliging van de burger.
  Dat wordt momenteel gedeeltelijk overgelaten aan de Stadswachten welke langzaam maar zeker steeds meer bevoegdheden toebedeeld krijgen en dat is voor de politie een voordelige zaak want de loonkosten voor deze voormalige WIW’ers zijn aanmerkelijk lager dan die van een agent van politie.
  Terug te komen op de identificatieplicht, daar zijn namelijk wel een aantal spelregels:
  1. Een agent van politie welke u staande houdt en aansluitend naar uw id-bewijs vraagt moet een zeer gegronde reden hebben. (Hij kan dat niet zomaar lukraak doen omdat u zulke mooie bruine ogen hebt)
  2. De agent is verplicht zich te legitimeren indien u daar om vraagt en let daarbij wel goed op dat hij of zij niet de duim op de naam houdt welke op het legitimatiebewijs staat.

 4. [4] Heb jij al eens geprobeerd om zo’n dienstklopper naar z’n legitimatiebewijs te vragen?

  Ik kan je vertellen dat je sterk in je schoenen moet staan om dat te doen (en vol te houden totdat bromsnor eindelijk z’n pasje wil tonen).

 5. Heb ik pas gedaan. Heel "leerzaam" moet ik zeggen.
  Oplettende lezertjes van deze site kunnen hopelijk hierover binnenkort deze story tegemoet zien.

  De gediplomeerde politieagent zit tegenwoordig trouwens achter zijn bureau en heeft zijn taak "uitbesteed" aan BOA’s en APV-controleurs. Hij is dus bezig tot een zelden gesignaleerde bureaucraat te worden gepromoveerd.

  Zie: http://www.justitie.nl/Imag

 6. [5]
  De bovenstaande reactie [7] was een antwoord op de jouwe, Lilian.

  Groet, Harry

 7. Lilian, als een dienstklopper mij staande houdt en vraagt naar mijn legitimatiebewijs of naar me’n rijbewijs, dan vraag ik of hij zich ook even wil legitimeren en wijs hem er gelijk op dat hij daartoe verplicht is. Dat doen de agenten met grote tegenzin en als ze dan uiteindelijk hun legitimatiebewijs laten zien dan proberen ze meestal angstvallig de duim op de naam welke op het legitimatiebewijs te houden.
  En Harry je hebt helemaal gelijk de gediplomeerde en ervaren politieagenten zitten momenteel achter een bureau waar hij zich door een hoop papieren moet doorwerken of van vergadering naar vergadering loopt. Terwijl “knulletjes” welke een spoed opleiding hebben gehad van 3 maanden en ex WIW ’s over onze veiligheid moeten waken. Deze week zag ik op de teevee dat er in de grote steden burgers aangesteld aangesteld zijn voor het verrichten van het sporenonderzoek. Op deze wijze gaat politiewerk op vrijwilligerswerk lijken. Gelukkig houden de politievakbonden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

 8. ik reed vorige week in Amsterdam Noord op de brommert door een tunneltje terwijl het fietspad daarna doorging maar als brommer moest je er direct de weg op, dat is zo sinds brommers af & toe op de weg moeten. Ik ken die omgeving niet dus ik lette 1 seconde niet op en was meteen 10 meter op het fietspad voordat ik dat door had maar daar stonden net twee van die NSB-ers te loeren en hoppa: 45 PLEURO, de teringlijers.
  Ze hadden er nog twee toen ik daar stond, zeker een lucratieve plek daar.

  Verder ben ik eergisteren op de rollerbank gezet in Krommenie, staan ze achter een muurtje en springen ze net voor je om je binnen te halen.

  Daar stonden 7 agenten en het was dik kassa.

  Vroeger gaven regeringen kaperbrieven af aan freelance zeerovers en die kregen dan een veilige haven als ze een deel van de buit afstonden. Het lijkt er op dat de politie nu een enorme kapersbrief heeft om willekeurig langskomende burgers zoveel mogelijk te beroven.

 9. Dat je in Amsterdam gepakt bent dat heb je onder meer te danken aan de huidige korpschef Bernard Welten. Toen hij aantrad in Amsterdam heeft hij gelijk gezegd tegen de agenten "wij zijn niet de vrienden van de bevolking" en daarmee bedoelde hij dat alles en iedereen op de bon moet. Schrijft een agent jaarlijks niet genoeg bonnen uit dan wordt hij of in rang terug gezet of het is maar beter dat hij een ander baantje gaat zoeken.
  Maar toch effe shit van die 45 euri daar had je lekker even van kunnen stappen.

 10. [9]
  "Deze week zag ik op de teevee dat er in de grote steden burgers aangesteld aangesteld zijn voor het verrichten van het sporenonderzoek. Op deze wijze gaat politiewerk op vrijwilligerswerk lijken. Gelukkig houden de politievakbonden de ontwikkelingen scherp in de gaten."

  Er is dan ook geen enkele reden een (pseudo-!)wetenschappelijk onderzoek (zoals heeft plaatsgevonden en mogelijk nog steeds plaatsvindt) te doen om vast te stellen, waarom het aantal opgeloste misdrijven hier (15%) zo schril afsteekt bij bijvoorbeeld Duitsland (50%)

 11. Ik heb gisteravond toen ik op stap was dat Johan Remkers in onderhandeling is met Peter R. de Vries.
  Remkers schijnt de Vries aangeboden te hebben als "supercommissaris" en de huidige politie gaat verdwijnen en daar moeten knokploegen voor komen gevormd uit goed ter been zijnde gepensioneerde heren en dames.Ze schijnen momenteel op de Limburgse Heide heimelijk aan het trainen te zijn hoe een bejaarde met een rollator een veelpleger kan arresteren.

  Groetjes
  Harry H. Mik

 12. Lekker objectief stuk. Zo gekleurd als de pest dus.

  Gewoon een ID op zak hebben, is dat zo veel moeite?

  Overigens hoeft er geen sprake te zijn van een strafbaar feit, maar kan het ID ook ter inzage worden gevorderd bij bijvoorbeeld hangjongeren. Zomaar een voorbeeld. Een agent moet zich idd legitimeren op verzoek, maar dat hoeft niet ala minuut op straat te gebeuren.

Comments are closed.