Moeten “WIJ” ons schamen?

Moeten “WIJ” excuses vragen?


Jan Peter Balkenende noemt de houding van “Nederland” ten opzichte van de Joden gedurende de tweede wereldoorlog een “pikzwart hoofdstuk”. Dit in zijn toespraak bij de opening van het nieuwe Holocaust Geschiedenis Museum Yad Vashem.

100.000 Joden kwamen niet terug uit de concentratiekampen.

Nu zijn er in die tijd natuurlijk mensen geweest die zoals Jan Peter zegt, kil en onverschillig waren. Maar er zijn ook helden geweest die, met gevaar voor eigen leven, Joden hebben gered.

Het is dan een collectivistische visie om “Nederland” kil en onverschillig te noemen als er van die soort meer waren dan van de helden. En nog erger collectivistisch is dat ik (en ook de meeste lezers van deze Vrijspreker) me zou moeten schamen over wat de generatie voor ons gedaan heeft.

Het praten over “excuses” is dan ook grote onzin. We kunnen zeggen dat we de houding van die kille onverschilligen verafschuwen en van de helden bewonderen. Maar excuses? Dat kunnen alleen de “schuldigen”. Zelf al heeft Guy Verhofstadt dat wel namens alle nu levende Belgen gedaan.

Waarbij we er dan ook nog mee moeten rekenen dat er ook heel veel “gewone” Nederlanders waren, die gewoon bang waren. Die zich koest hielden omdat ze bang waren dat hun vrouw of hun kinderen leed zou geschieden als zijzelf te veel risico namen.

Het wordt tijd dat we reëel worden, en die collectivistische excuses-shows gaan vergeten. Doet me denken aan de Joden die excuses vragen omdat “zij” Jezus aan het kruis hebben gespijkerd of de Paus die excuses vraagt omdat honderden jaren geleden Christenen kruistochten tegen de Moslims hielden.

Een punt waar je onze overheden helemaal niet over hoort, is het feit dat de Joden in Nederland zo makkelijk konden worden opgepikt omdat ze zo goed geregistreerd waren en omdat iedereen met een “Ausweis”, een persoonsbewijs, een IDENTIFICATIE BEWIJS moest rondlopen.

Daarvan hebben de politici in ieder geval niets van geleerd.

1 REACTIE

  1. "Waarbij we er dan ook nog mee moeten rekenen dat er ook heel veel "gewone" Nederlanders waren, die gewoon bang waren."

    Kijk, dat bedoel ik nou met die mietjescultuur.

    –Live free or die–
    –Land of the free, home of the brave–

Comments are closed.