De overheden leven regels slechter na dan burgers en bedrijven.

We zijn inmiddels zo ver georganiseerd, gereguleerd en gelegaliseerd, dat zelfs de overheden zelf, meer dan grote moeite hebben om zich aan de regels te houden. Uit onderzoek van de VU blijkt dat overheden steeds vaker de regels aan hun laars lappen omdat ze niet uitvoerbaar zijn of te duur.

Onlangs werd bekend dat de politie fraudeert met de urenadministratie ( 1 miljoen keer, dus geen vergissing, maar structureel). Met schaduwboekhouding en al, was daar ook niet zo iets bij die bouwfraude waar nu miljoenen boetes opgelegd gaan worden?

Iedereen kan zo andere voorbeelden opnoemen, maar het schandalige is dat burgers en bedrijven, als ze al een overtreding begaan, wel gepakt worden, schuldig gemaakt worden en veroordeeld worden.

Ongetwijfeld roept men nu vanuit Den Haag dat er een beter handhavingsbeleid moet komen, met nog meer controleurs, beambten en opsporingsambtenaren. Echter daar gaat het dus niet om: kappen met die handel. Wanneer de overheid zelf al moeite ? heeft om zich aan die regels te houden, betekent dat maar een ding: die regels zijn niet goed (teveel) en moeten geschrapt worden.

Je kunt niet alles vanaf je ivoren toren op mars reguleren. Het wetgevingsbolwerk is een toren van Babel geworden, waarbij steeds meer regels voor steeds meer tegenstrijdigheden zorgen. Die dan weer met nieuwe regels moeten worden “opgelost”.

En dan kunnen we in juni nog eens gaan stemmen om er 270 pagina’s regels voor de EU grondwet bij te gaan krijgen. Kom nou, die willen we toch zeker niet ook nog eens er overheen gaan krijgen?