Twee jaar geleden moesten zo nodig Groene Baretten worden ingevoerd voor de hele landmacht. Die worden nu weer afgeschaft. Na heel veel discussies, frustraties en minimaal 300.000 verspilde euro’s.

Bij het invoeren van dat plan waren er al hevige, m.i. terechte, protesten van de commando’s. Zelfs Prins Bernhard demonstreerde zijn ongenoegen door bij een parade in Wageningen een groene baret op te zetten.

Ook toen al werd duidelijk aangetoond dat het landmachtgroen niet te onderscheiden was van de “Groene Baret”. En nu wordt dat argument aangevoerd om voor de landmacht maar weer een andere kleur, meer blauw, te kiezen.

Zelfs de rechter heeft toen het invoeren van die baret bij de landmacht niet kunnen stoppen. Kennelijk was het streven naar nivellering te sterk.

Dit proces toont weer eens aan hoe onbekwaam, doordrammerig en verspillend overheidsinstanties zijn.

Maar we zijn wel blij voor de commando’s!

5 REACTIES

 1. Dus aan de ene kant zien de commando’s het als een inbreuk op hun status als hun collega’s een andere kleur groene baret dragen, maar aan de andere kant is het prima als Prins Bernhard (heeft die commandotraining ontvangen?) met een commandobaret loopt te pronken? Ik begrijp het niet helemaal meer, maar ik ben dan ook geen commando.

  Volgens mij gaat dit net zo goed over de weerbarstigheid die overheidswerknemers zonder repressailles tentoon kunnen spreiden. Als de HEMA haar bedrijfskleding verandert, dan moet toch ook iedereen mee?

 2. [1] Michiel, in deze zaak spelen emoties een grote rol.
  Het begint met een 60-jaar lange traditie dat de groene baret een speciale beloning, kenmerk, is voor mensen die een enorm zware opleiding hebben doorstaan.
  Het "krijgen" (verdienen) ervan was dan ook iets geweldigs. Je familie mocht bij die grote plechtigheid aanwezig zijn, enz.

  En dan wordt er gezegd dat "iedereen"zo’n baret krijgt. Al die jongens die er zo’n lol in hadden werden daardoor gefrustreerd. En het opzetten ervan door Bernhard was voor hen een symbool dat zij toch wel echt iets bijzonders waren.

  OK, feelings! Ieder mens is anders, en van mij mogen ze.
  Wat ik niet netjes vind, is dat als je zo’n symbool 60 jaar hebt opgekweekt, dat dan de hoogste baas zegt dat het niets bijzonders is en dat iedereen het krijgt.

 3. [3]
  Het (eigen)aardige is, dat de hotemetoot -mijns inziens- gelijk heeft (ik vind een militaire job in vredestijd eigenlijk net zo veel voorstellen als een portiersbaantje bij pakweg het ministerie van ontwikkelingssamenwerking), maar dat kan je helaas nooit ongestraft tegen zo’n vechtersbaas zeggen. 😉

Comments are closed.