Als het aan hoofdcommissaris Welten van de Amsterdamse politie ligt, is de politiestaat nabij.

In een rapport dat is opgesteld door de Raad van Hoofdcommissarissen schetst de best betaalde diender van Nederland het toekomstbeeld van de Nederlandse politie. Welten is gek op speeltjes en die moeten er voor gaan zorgen, dat de opsporing van criminelen een makkie wordt. Natuurlijk kost dat allemaal een paar (belasting)centen en kan het uiteraard niet uit het bestaande mega-budget worden gefinancierd, maar dan heb je ook wat.

Naast een nieuwe generatie wapens, waarmee Welten hoopt het zenuwstelsel van een verdachte in de war te sturen, denkt hij dat op termijn het sporenonderzoek steeds belangrijker gaat worden. Een citaat uit de Telegraaf van vandaag: “In de toekomst gaat zo’n rechercheur ergens naar toe en zegt: ‘meneer, mag ik eens even vaststellen. Volgens mijn laboratorium bent u daar en daar op die en die dag geweest, hebt u dat uitgegeven, hebt u schuin overgestoken, sprak u met deze intonatie, hebt u deze vingerafdruk en dat DNA-spoor achtergelaten. Ik koppel het even aan elkaar. En ja, mijn computer zegt dat u het gedaan hebt.’ Pats. Lab-on-a-chip.”

Toch gek, dat ik me opeens een stuk minder veilig voel….