Althans dat heeft het libertarisme al decennialang zo gesteld. Niemand heeft er iets me te maken of u met twee, drie of meer vrouwen of mannen samenleeft. Zolang dit alles geheel vrijwillig met volledige overeenstemming gebeurt.

Het bijzondere nu is dat de Tilburgse hoogleraar psychologie en gezondheid A. Vingerhoets in Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg, het daarmee eens is en openlijk publiceert.

Hij brengt daarin een aantal voordelen van kostenbesparing zoals kinderopvang en andere praktische punten zoals bvb taakverdelingen tussen partneraandacht, kinderen, huishouden en werk en carrière.

Het libertarisme stelt dit vanuit een moreel punt.” ieder mens is soeverein: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.”

Hieruit kun je weer zien dat het morele (de individuele vrijheid) en het praktische elkaar dekken.

Zoals Ayn Rand vroeger al stelde.

6 REACTIES

 1. Ik ben het er helemaal mee eens, mensen mogen zelf kiezen hoe ze hun leven willen invullen!

 2. [1]
  De vraag is, of de staat dergelijke verbintenissen fiscaal gezien gelijk moet behandelen als een huwelijksverbintenis.
  Al heel lang worden alleenstaanden fiscaal gediscrimineerd.

 3. [2] Nuchtere,

  Nou…dat is eigenlijk een makkelijke : de staat moet namelijk niks behandelen en de belastingen zowel voor gezinnen (polygame en monogame) als voor alleenstaanden moeten drastisch naar omlaag.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. Als lesbische vrouw die met heel haar hart van twee vrouwen houdt ben ik zoekende op het web naar polygamie. En heel vaak mis ik daarin de liefde. Het gaat om culturele, religieuze, juridisch of zelfs, zoals bij Ad Vingerhoets, om praktische redenen. Polygamie houdt voor mij in dat je als mens in staat bent van meerdere andere mensen te houden op een wijze die meer is dan vriendschap.

 5. Als lesbische vrouw die met heel haar hart van twee vrouwen houdt ben ik zoekende op het web naar polygamie. En heel vaak mis ik daarin de liefde. Het gaat om culturele, religieuze, juridisch of zelfs, zoals bij Ad Vingerhoets, om praktische redenen. Polygamie houdt voor mij in dat je als mens in staat bent van meerdere andere mensen te houden op een wijze die meer is dan vriendschap.

 6. In Tibet bestaat op het platteland op grote schaal polyandrie.
  Het is gebruikelijk dat twee of drie broers met dezelfde vrouw trouwen. Alle uit het huwelijk geboren kinderen worden toegerekend aan de oudste broer. Voor deze huwelijksvorm wordt vaak geopteerd teneinde de familie rijker te maken. Ook op het platteland van Nepal komt dit voor, maar het is zeldzaam. In Bhutan schijnt het iets vaker voor te komen.

Comments are closed.