Op zijn persoonlijke web-pagina bij het ministerie van Financiën schrijft Staatssecretaris Wijn op 18 maart 2005:

Maar een vet-belasting is natuurlijk volstrekt onuitvoerbaar. Ik kan me geen aangifteformulier voorstellen waarbij we per calorie of kilojoules een bedrag moeten heffen en innen. Ik kan me ook niet voorstellen hoe je vaststelt dat je 10 cent accijns op een Mars, 5 cent op een roze koek en een kwartje (o jee, bestaat niet meer) op een broodje hamburger moet vragen. Belast je suiker als het nog suikerbiet is, of als het in een taart bij de banketbakker is verwerkt? Teveel vragen om op te noemen. Met als duidelijke conclusie: denk niet te snel dat belastingen een oplossing zijn, zeker niet voor slechte gewoonten

Kijk dát is tenminste duidelijk taal. Het is wel opmerkelijk, dat dit inzicht nog niet tot het RIVM is doorgedrongen: “Het verhogen van de sigarettenprijs via accijns en BTW is een belangrijk instrument van regeringen om roken te verminderen.

Beste heer Wijn, leg het ze nou eens uit: Belastingen zijn GEEN oplossing!

Het betekent wel natuurlijk, dat de accijns op tabak en alcohol nu afgeschaft gaat worden. Die helpt zoals u zegt, namelijk niet om deze slechte gewoonten in te perken.

De tijd zal het leren. Als deze accijnzen niet in deze kabinetsperiode afgeschaft worden, dan weten we het zeker: deze heffingen zijn er alleen maar zijn om de staatskas te spekken. Maar dan dus ook geen zielige verhalen meer dat het ‘beter zou zijn voor de volksgezondheid’!

In elk geval dank voor deze duidelijkheid meneer Wijn!

We zullen het blijven volgen…