Wladimir kaartte het onderwerp al eerder aan in zijn artikel “Warme lucht”. De nieuwe Europese normen voor luchtvervuiling die sinds kort van toepassing zijn. Die zorgen er voor dat snelwegen niet meer mogen worden uitgebreid, nieuwe wegen niet mogen worden aangelegd, de aanleg van nieuwe stadswijken als Leidse Rijn, IJburg, Ypenburg en Almere Poort moet worden stilgelegd. Zelfs het nieuwe voetbalstadion van ADO Den Haag moet er aan geloven. Voetballers en toeschouwers die thuis roken hebben op het veld dan namelijk last van ‘vuile’ lucht.

Die regels zijn blijkbaar zo wereldvreemd opgesteld dat binnenkort grote delen van Europa ‘onbewoonbaar’ dreigen te worden. Onbewoonbaar is voor meerdere uitleg vatbaar: onbewoonbaar vanwege de extreme luchtvervuiling, of onbewoonbaar vanwege de extreme EU regels inzake luchtvervuiling. Welke is het meest van toepassing? Die zelfde regels zeggen bij mijn weten niets over de luchtkwaliteit binnenshuis die vaak erg veel slechter schijnt te zijn dan buiten.

Als oorzaken van de vuile lucht worden genoemd: roet uit dieselauto’s en fabrieksschoorstenen (RTL/Parool). AT5 weet te melden dat zelfs de zee de lucht in Amsterdam vervuilt: “De nieuwste luchtvervuiling komt volgens de EU van de Noordzee: zoutdeeltjes worden vanaf de kust de stad in geblazen”. Begrijpt u het nog? Kooldioxide wordt in een adem mee genoemd (Parool), hoewel het bij mijn weten een normaal bestanddeel van lucht is. Planten en bomen zijn er blij mee. En van de zeelucht is er bij mijn weten nog nooit iemand ziek geworden, maar ik heb dit niet uitgezocht.

Nu wil ik niet de schijn wekken dat er niets aan de hand is. Even op een kruispunt wachten naast een walmende stadsbus op diesel doet je bijna acuut over je nek gaan. En vele fabrieken stoten vieze troep uit die je inderdaad beter niet inademt. Ik vind dit ook foute boel, maar de voorgestelde oplossingen zijn erger dan de kwaal: meer absurde regels, meer subsidies, meer accijnsen en minder hard rijden. Alleen lijken dit meer trucs om de overheid extra nodig te maken dan om een werkelijke oplossing voor luchtvervuiling te bieden.

De werkelijke oplossing ligt volgens Het Parool in Brussel: “De staatssecretaris gaat daarom in Brussel pleiten voor uitstel.” Maar was ditzelfde Brussel niet de oorzaak van het probleem en belanghebbende bij het in stand houden er van?

Als ik de oplossing van Van Geel en de Brusselse Eurocratuur lees is de enige logische weg naar schone lucht: terug naar het stenen tijdperk toen de lucht nog schoon leek te zijn. En dan maar hopen dat er geen hevige vulkaanuitbarsting komt, want dan is de lucht alweer vervuild en valt er niets meer af te schaffen. Van Geel gaf toe dat ‘echte’ oplossingen niets te maken hebben met redelijkheid, dus is het probleem in feite onoplosbaar tenzij de absurde regels worden geschrapt.

Mijn oplossing is: geef elke stadswijk, dorp en gehucht een keuringscijfer. Een 1 betekent acuut gevaar voor de gezondheid, een 10 is de zuiverst denkbare berglucht of zo iets. Dan kunnen de mensen zelf bepalen waar zij wonen willen en welke consequenties zij er aan willen verbinden.

De werkelijke oplossing zal worden: Frankrijk en Duitsland hebben ook last van dezelfde regels, dus zullen ze na een onderonsje tussen Schröder en Chirac worden afgeschaft namens de EU. Net als dat lastige stabiliteitspact van de Euro, of de Dienstenrichtlijn. De rest van de wereld lacht de EU intussen heel hard uit voor al deze dwaasheid. Hoeveel miljard Euro is hier door de plee gespoeld? Volgens mij genoeg om die EU er voorgoed achteraan te spoelen.

Stem in juni VOOR het referendum. Dan weet u zeker dat u nog meer van dit soort fraaie regels kan verwachten…

Bronnen:
http://www.at5.nl/index.asp…
http://www.rtl.nl/actueel/r…
Link naar het Parool van 25-4 ontbreekt

4 REACTIES

 1. Dat mensen zelf verantwoordelijk zijn waar ze willen wonen vind ik op zich een goed idee. Maar aan de andere kant vraag ik me wel af of het normaal is dat iemand mij mag vergiftigen of dwingen te verhuizen naar een "10"-wijk. Op zich maak ik me persoonlijk niet al te druk over een statistisch kansje dat ik één van de 5000 mensen ben die volgens de overhead een jaar korter zal leven vanwege vervuiling. Maar de mensen die dat wel vervelend vinden, als de cijfers zouden kloppen tenminste, hebben op zich een legitieme klacht.
  En even nog een vervelend punt dat de overheidsgetrouwen ongetwijfeld ook zullen gebruiken: Volwassenen kunnen uiteraard kiezen om in een gevaarlijke(r) situatie te (gaan) leven, maar mogen ze dat ook voor hun kinderen beslissen?

 2. [1] Dit soort beslissing kunnen zij nu ook nemen voor hun kinderen. Als paps en mams besluiten om onder de aanvliegroute van Schiphol te wonen, of naast de hoogovens, zal niemand op hun deur kloppen vanwege vermeende kindermishandeling.

 3. Als het aan Brussel ligt, zullen de zeeen rond de EU binnenkort met een groot stuk landbouwplastic worden afgedekt, zullen de Etna en de Stromboli worden voorzien van een grote champagnekurk en zal er een grote plexiglazen koepel over het continent worden gebouwd. De lucht wordt aangezogen uit Antarctica en de vieze lucht afgevoerd naar de Noordpool. Het drinkwater wordt gedestilleerd uit de rivieren en de energie komt uit de vulkanen.
  Het rioolwater wordt verscheept naar de VS en de vrachtschepen varen leeg terug.
  Het staal voor de pijpleidingen, de pantserwagens en de tanks komt uit de Elzas. Het vlees komt uit de stierenarena’s van Spanje, het brood uit de korenvelden van Polen en Oekraine, de immigranten komen via Schiphol uit Turkije en de terroristen uit Saoedi-Arabie.

  Het startschot voor deze machinerie zal worden gegeven door de beroemde charismatische socialiste Margot Wallstrom, de Europese milieucommissaris, uiteraard gesecondeerd door haar Nederlandse knechtje P. van Geel, die het rooie knopje mag indrukken.

  http://en.wikipedia.org/wik

 4. het is geen klucht–veronderstel dat we overschakelen op zonneénergie–we zetten in de woestijn grote paroolspiegels die het licht weerkaatsen op een opvangpunt -door een grote glasvezel–in het topje van vb finland komt er binnen ééntiende sekonde
  het licht er uit–warmte –energie–ge
  kunt er zelfs tomaten en bananen telen.
  zeewater ontzilten–de woestijn terug dringen–nooit meer werken–geen belastingen—alles ten dienste van uw naaste medemensen –geen persoonlijk bezit—geen jaloesie–geen vervuiling–
  geen grenzen –geen oude mensen in vergeethuizen–ieder zorgt voor iedereen
  gedaan met olie en radioactiviteit–
  zonneénergie hoeft niet van zuid naar noord–het kan van oost naar west–
  denk aan: het land van de rijzende zon!
  de wereld waar de zon nooit ondergaat

Comments are closed.