donderdag, 14 april 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Europees parlement blijft pendelen.

De meerderheid van het Europees parlement wil vasthouden aan de geldverslindende, maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg. Dit bleek bij de stemming over de Europese begroting.
Een amendement van PvdA europarlementariër Edith Mastenbroek om het Europees Parlement voor Brussel als enige zetel te laten kiezen, haalde het niet.

Als doekje voor het bloeden is nu in de tekst opgenomen dat het maandelijkse verhuiscircus de belastingbetaler minstens (???) 200 miljoen euro per jaar kost.
Toch vreemd om in een begroting minstens bedragen op te nemen!!
Volgens Mastenbroek komt de rekening eerder in de buurt van de 500 miljoen euro, als alle reiskosten en de groei van het Europees Parlement met tien nieuwe lidstaten worden meegeteld.
Dus minstens 200 miljoen euro betekent minimaal 500 miljoen euro.
De positie van Straatsburg is jaren geleden al vastgelegd in de Europese verdragen. Veel Duitse en Franse europarlementariërs hechten eraan vanwege de symbolische betekenis van Straatsburg, het toneel van drie Europese oorlogen.
Volgens Mastenbroek en haar VVD collega Jules Maaten speelde ook het komende Franse referendum over de Europese grondwet een rol bij de stemming.
Ook een manier om o.a. de Franse belastingbetaler op een chauvinistische wijze ja te laten stemmen.
Wat nog veel verwerpelijker is, is het feit dat beslissingen niet op rationele gronden worden genomen, maar op een symbolische betekenis.
Ik ben ervan overtuigd, dat de Europese grondwet voor de meeste europarlementariërs dus ook een symbolische betekenis heeft, en derhalve voor allerlei interpretaties vatbaar zal zijn, zolang als maar niet aan de macht van deze bureaucraten getornd wordt.
Tenslotte was het stabiliteitspact, na nu gebleken is, ook maar een symbolische betekenis.
Er komt nog meer.
Ook andere hervormingspogingen zijn gestrand.
Zo stemde de meerderheid tegen het veranderen van de riante reiskostenvergoeding, terwijl daar vorig jaar nog wel voldoende steun voor was.
Ook weigerden ze een passage op te nemen waarin staat dat er geen belastinggeld mag worden gestort in hun eigen pensioenkas om zo het ontstane gat te dichten.
Over graaicultuur gesproken!

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: EU
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Harry schreef op : 1
  Harry

  Politici dienen zich verre van economie te houden. Economische politiek (en dus per definitie het collectivisme bedreven door de EU) is een maatschappelijke doodzonde.

  Als het over graaien gaat, kunnen de voormalige Oost-Europese landen de West-Europeanen nog een lesje leren ! Het is dezelfde kaste van "voormalige" communistische leiders, die aan de macht gebleven is: er heeft immers slechts een "softe revolutie" plaatsgehad.

  Zie ook de eindconclusie van Cincinnatus in de draad "Comrade Bob"

 2. Hub schreef op : 2
  Hub Jongen

  En dat is het Parlement dat in de nieuwe grondwet MEER macht gaat krijgen!
  Dat bedoelt de overheid als ze tegen ons vertellen dat er MEER DEMOCRATIE komt.
  Ik blijf hopen dat veel mensen de grondwet lezen; dan gaan ze wel NEE stemmen.
  Als ze tenminste nadenken!

 3. John schreef op : 3

  Een mooi opinie artikel uit de The Times, van vandaag: "Why I say oui to a French no"

  www.timesonline.co.u…

 4. Fascistoïde schreef op : 4

  België is nog een veel groter slagveld voor de Franse expansiedrift dan de Rijn.