De Nederlandse Bank geeft het eindelijk toe: wij hebben 5 tot 10 procent te veel betaald voor de euro. De waarde van de gulden ten opzichte van de D-Mark was in werkelijkheid veel hoger dan ‘politiek haalbaar’ was. Voor zo ver ik iets begrijp van monetaire kwesties had de euro dus tegen dezelfde koers omgewisseld moeten worden als de D-Mark.

Citaat hierover:
“We konden vaststellen dat de gulden 5 tot 10 procent was ondergewaardeerd tegenover de D-mark. Het is altijd heel moeilijk om een evenwichtskoers te bepalen, maar je mag wel zeggen dat de gulden ondergewaardeerd was”, zegt Brouwer zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Er komt langzaam aan steeds meer bedrog in het daglicht. De euro was te duur ‘ingekocht’ en dat hebben wij direct gemerkt aan de gestegen prijzen – die officieel zouden dalen. Daarnaast is het bezit van elke Nederlander 5-10 procent gedevalueerd dankzij politiek gekonkel. Dit incident toont ook aan dat een systeem van vaste wisselkoersen niet deugt, het dwingt sommige landen om meer dan de werkelijke waarde te betalen voor goederen dan andere landen.

Destijds zei Zalm dat niemand er op achteruit zou gaan na invoering van de euro. Wij kennen intussen de feiten (enorme prijsstijgingen en diepe economische recessie). Zijn assisitent Nicolai beweert nu hetzelfde over de EU-grondwet.

Intussen zitten de ambtenaren van de Nederlandse Bank hun riante salarissen en pre-pensioen regelingen te tellen, die zij krijgen als beloning voor jaren lang slapen. Hun collega’s die over onze vrijheid en gemeenschappelijke belangen horen te waken slapen nu ook of zweren samen omwille van hun eigen carriere. Ik heb nog geen enkele overheidsdienaar of -instelling iets ten nadele van die grondwet horen zeggen…

Zou u voor de euro stemmen als er nu een referendum over wordt gehouden?
Zou u dan anders stemmen over deze grondwet?

Zie ook:
http://www.nu.nl/news/52004…
en NOS Teletekst

Toevoeging 11:51, het originele artikel staat hier:
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=61213

14 REACTIES

 1. Uiteraard komt dit berichtje met koninginnedag naar buiten, zodat niemand het merkt.

 2. ZALM MOET AFTREDEN.

  Ik stel voor te propageren dat Zalm moet aftreden.
  Hij is er voor verantwoordelijk dat iedereen voor zijn guldens 10 % te weinig gekregen heeft. En dat is welbewust gebeurd. Ze wisten het! Zij zijn de deskundigen op wie het gemene volk vertrouwt.
  Met de nadelige gevolgen zitten we nu nog.

  Dit is gewoon bedrog. Ze waren bang dat hun spelletje in de war kwam.

  Nederlander krijgen nu de kans om de politici te vertellen dat ze met hun volgende spelletje, dat minstens even erge gevolgen kan hebben, NIET MEER MEE DOEN

 3. Hoeveel heeft dit foutje gekost? Er is teveel betaald voor de euro, en de fout is maximaal, alle guldens zijn immers ingewisseld voor euros.

  Uit de gegevens van de ECB blijkt dat in januari 1999 [start euro] er 4465 miljard euros waren. Vijf procent is van Nederland [zelfs iets meer, het precieze getal is niet te vinden].

  223 miljard euro is dus van Nederland, met de huidige koers heeft dit 492 miljard gulden gekost. Met de betere koers van 2,10 had deze hoeveelheid guldens 234 miljard euro opgeleverd; 11 miljard euro verlies dus. Bij een wisselkoers van 2,00 was dit verlies zelfs 23 miljard euro.

  Ik had eigenlijk hogere cijfers verwacht, maar een verlies van 11 tot 23 miljard euro is toch wel een aftreden van de verantwoordelijken waard.
  ECB pag 75/120 – http://www.ecb.int/pub/pdf/

 4. [3]
  Als deze getallen kloppen, is dat FL. 2000,= per persoon! Gewoon wéggegooid. Dat is toch de moeite waard zou ik zo denken.

 5. [1] Ja Lilian dat is telkens het geval als er schandalen naar voren komen omdat op een dag te doen (feestdag of weekend) dat niemand oplet. Het wordt zelfs niet behandeld in de media, want die zijn te druk bezig met het verslaan van het Oranjehuis. Maar niettemen moeten zowel Zalm als Wellink aan de schandpaal genageld en uit hun ambt gezet worden. Walgelijk! Ook zag ik nog Nikkelen Nelie Kroes op tv. Deze corporatistische geldwolvin en VVD-socialiste had de euvele moed om te beweren dat Nederland haar prestige zou verliezen als we Nee zouden stemmen tegen de grondwet.

  Nou Nelie jij met je 40 commissariaten in de EU a raison de 40.000 euro per stuk hebt behoorlijk geparasiteerd van de gemeenschap. Geen wonder dat ze voor de EU is. Wat een zooitje allemaal.

 6. RTL besteedde hieraan een issue in het Nieuws.
  De staats-nieuwszender zwijgt in alle talen; het is koninginnedag…

  First things first 🙁

 7. [3] De berekening van "het foutje van Zalm" gaat niet alleen over het geld, maar ook over de waarde van de bezittingen. Dus ook over de bezittingen van de pensioenfondsen, bedrijven, partikulieren, e.d. Ik heb geen idee wat BV NL bezit, maar 10 % daarover is aanzienlijk meer dan de 11 miljard die u in uw rekenvoorbeeld aanhoudt.

 8. [8]

  zeer juist.

  en ‘aanzienlijk’ is nog heel conservatief uitgedrukt.

 9. [8] Maar de waarde van bezittingen heeft zich aangepast, vandaar ook de inflatie.

  De waarde van onroerend goed verdwijnt niet, als een munt [de euro] kunstmatig wordt overgewaardeerd, past de prijs zich gewoon aan.

  Alle prijzen konden zich aanpassen zo dat de prijs in euros weer in lijn stond met de waarde zoals die in guldens was. Gestegen huizenprijzen in euros vallen gemeten in gulden-koopkracht misschien ook wel erg mee.

  Het enige wat zich niet kan aanpassen is de waarde van de euro t.o.v. de andere euro-landen. Wat Nederland hiermee verloren heeft, komt niet meer terug.

 10. WE KOMEN ER IN ONS NAKIE OP
  EN WE GAAN ER ZONDER IETS TERUG AF
  SO WHAT

 11. Spijt me zeer om dit mee te moeten delen, maar dat de euro 10% te duur was was bij mij al bekend bij het vastleggen van de wisselkoersen en destijds is er geen woord aan vuil gemaakt (willicht overstemd door staatpropaganda). Helaas kan ik de bron niet meer achterhalen (herinneren), tevens vindt ik het vreemd dat deze informatie nu juist bekend wordt terwijl de gemoederen hoog oplopen rond het EU gekonkel, ben daarom ook zeer geintreseerd in wat voor krachten er achter de schermen aan de touwtjes trekken. Snap in deze context ook niks van de politicie die maar blijven plakken…. waar blijft het alternatief.

Comments are closed.