Aangezien ik tegen elke vorm van subsidie ben, heeft het me enige moeite gekost, maar ik stel toch voor dat de rijksoverheid 110 miljoen euro uitgeeft aan een geluidsbestrijdings-experiment !!

Het is weer zover: Minister Peijs neemt weer eens maatregelen.
Dit keer tegen de geluidsoverlast door spoor en snelwegen. Zo’n 12.000 woningen blijken (?) veel last te hebben van langsrazend verkeer. De maatregelen die men nu wil gaan nemen kosten 110 miljoen euro. Even tellen, en dan blijkt dat € 9.167 per woonhuis te zijn. (twintig duizend gulden!)

Ik stel voor dat de minister dit geld inderdaad uitgeeft (slik!)
De bewoners van deze panden krijgen het gewoon in hun hand.
Zij richten misschien samen een vereniging op, die inventariseert wie er mee wil doen en mee wil betalen aan deze maatregelen, en wat er eventueel aan alternatieve aanpassingen aan bijvoorbeeld het huis zelf kunnen plaatsvinden, om de overlast te verminderen.

Vandaag over een jaar maken we de balans op:

Mogelijke uitkomsten:

1. Iedereen doet vrijwillig mee, en de voorgenomen maatregelen worden uitgevoerd.
2. Veel mensen doen mee, maar met een paar andere maatregelen kan veel goedkoper een even grote geluidsvermindering bereikt worden. De rest van het geld mogen ze houden.
3. Bijna niemand doet mee. Mensen kopen voor € 200 eventueel iets dikkere gordijnen, en gaan van de rest op vakantie of doen er iets anders nuttigs mee.

In geval 1 is aangetoond dat de overheid de beste maatregelen, tegen het goedkoopste tarief heeft voorgesteld. De overheid blijkt dan in dezen toch nuttig en ik zal nooit meer zeuren over subsidies.
Geval 2 bewijst dat er op zich werkelijk sprake is van een probleem, maar dat de oplossing goedkoper kan zonder de overheid; wanneer mensen het ‘zelf’ betalen en zelf bepalen.
Geval 3 bewijst dat het probleem, voor de meeste bewoners eigenlijk helemaal niet zo’n probleem is. Dat zij er in elk geval geen 9.000 euro in willen stoppen om het op te lossen.

De deal is als volgt. Als blijkt dat scenario 2 of 3 van toepassing is, dan moet het daarna natuurlijk wel definitief afgelopen zijn met de overheidsbemoeienis. Dan is eens en voor altijd aangetoond dat de overheid geen toegevoegde waarde heeft, en dat mensen zelf wel kunnen beslissen of een bepaald probleem hun geld eigenlijk wel waard is. Onder deze voorwaarden lijkt me dit, voor een keer, best een nuttige besteding van belastinggeld.

Ik persoonlijk ben ervan overtuigd dat uitkomst 3 het meest realistisch is.

Wat denkt u ervan? ……

Metro 19 april – pagina 3

1 REACTIE

  1. Prima idee. Maar helaas, het voorstel zal het natuurlijk nooit halen, eenvoudigweg omdat de overheid nooit het risico wil lopen haar invloed aan de onderdanen te verkwanselen.
    Nee de Staat is een allesverzwelgend monster, dat alleen belastinggeld aan particulieren geeft, mits het absoluut zeker is, dat zijzelf of nog liever zijn topbestuurders daar beter van worden.

Comments are closed.