Dit is Hans. En Hans is een beetje Anders. Hans-Martin Bury, zoals zijn volledige naam luidt, is de Duitse minister voor Europa en in 2003 benoemd tot chef samenwerking Duitsland-Frankrijk. En Hans houdt niet van halve maatregelen om de samenwerking tussen de twee aartsrivalen verder te verbeteren.

Hoe close de twee mega-staten van de EU willen worden weten wij niet maar het wordt wel heel close. De grenzen tussen Duitsland en Frankrijk zijn al opgeheven, de Fransen betalen inmiddels met Duits geld maar Hans wil meer. Hij heeft besloten op een gemeenschappelijke Frans-Duitse historie over te gaan. Da’s wel zo handig, want dan kunnen daar in ieder geval geen oorlogen meer over ontstaan.

Straks zullen de kinderen op school (de laatste 3 jaar van het gymnasium) in Duitsland en Frankrijk uit hetzelfde geschiedenis boek gaan leren. In hun lesboeken staat exact dezelfde inhoud. Het enige verschil is dat er twee taalversies zijn.

Hans is zich ervan bewust dat dit een unieke aanpak is zowel m.b.t. de politieke aspecten als ook m.b.t. de culturele en didactische invalshoek. Maar de “Deutsch-Französische Zusammenarbeit” is heilig en daar mag niemand iets tegen in brengen. Ook niet de 16 deelstaatministers van onderwijs in Duitsland: tot nu toe konden deelstaten in het onderwijsbeleid nog redelijk afwijken van de wensen van de landelijke regering: het conservatieve Beieren had nog wel eens andere lesboeken dan de socialistisch geregeerde deelstaten; maar meneer Bury heeft ze streng onder handen genomen. Alle 16 onderwijsministers hebben beloofd bij de toelating van het boek geen problemen te maken.

Met Euro-indoctrinatie kan je niet vroeg genoeg beginnen. Het bekende Frans-Duitse spreekwoord luidt niet voor niets: “Wie de jeugd in z’n macht heeft, heeft de toekomst”.

Hans is de zoveelste waterdrager uit het socialistennest die ervoor wil zorgen dat de macht van Duitsland en Frankrijk ongeremd kan groeien. Straks een nieuwe gezamenlijke grondwet en één geschiedenisboek voor heel Europa, lekker makkelijk toch? En ach ja, wat maakt het uit als Johan van Oldebarnevelt door de Franse guillotine is afgemaakt. En dat Jacques Chirac volgens de nieuwe gezamenlijke geschiedenis het fascistische Vichy regime in Frankrijk in z’n eentje en met z’n blote handen omver wierp en Gerhard Schröder met zijn socialistische Genossenen Leiden heeft ontzet.

4 REACTIES

  1. Een voorwaarde zal hij van het thuisfront moeten gaan stellen: de holocaust is een fascistisch verzinsel.

  2. Of er nou onzin staat in zo’n boek of wat minder onzin, het zal de flexibiliteit weer flink laten verkalken, en de keuzevrijheid voor lesmateriaal nihil maken. Wat een kunstmatige eenheid is dat toch, die EU. Die schil gaat vroeg of laat barsten.

Comments are closed.