Inmiddels is het allemaal zo goed geregeld in Nederland dat als je als jager enkele hazen aan je vrienden in het restaurant wilt laten voorzetten, er eerst een keuring van die hazen moet zijn geweest.
Anders kan het restaurant ze niet gebruiken en dreigt de eigenaar zijn vergunning kwijt te raken. Dat dat de prijs van een paar hazen met een € 100 verhoogt, is natuurlijk maar een detail.

Het gevolg is natuurlijk dat die beesten ‘illegaal’ worden opgepeuzeld, want mooier scharrelvlees is er per definitie niet te krijgen. Je kunt je in gemoede ook afvragen wat een keuringsdienst nu met die hazen van doen heeft. Zou een restaurantkok nu echt zijn gasten een verkeerde haas opdienen? En wat doen de grootwinkelbedrijven die haas willen verkopen: jawel die halen die beesten echt niet meer uit Nederland maar uit China etc. waar natuurlijk een veel strengere keuring is…

Nu we toch met het platteland bezig zijn: wat dacht u van de zelfkazers. U weet wel die boeren die een deel van hun melk zelf tot kaas maken. Daar komt dus elke 2 weken de keuringsdienst langs en zijn de kosten van regelgeving en controles inmiddels zo hoog opgelopen dat ze bijna allemaal hun kaasmakerijtje aan het sluiten zijn. Gek dat dat in Frankrijk niet gebeurt, er was daar toch ook een EU wet die vereiste dat alle melk eerst gepasteuriseerd moest worden? Daar hoor je niets meer van en die Europees illegale kazen liggen hier gewoon bij de supermarkt. Staan de Fransen dan boven de wet?

Hoe moet dat dan met een Europese grondwet, als dit al niet werkt ( behalve dan in Nederland) moeten willen wij dan nog wel een Europees sterkere wetgeving of toch maar liever concurrentie tussen de verscheidene landen wb wetgeving en een vrij economisch verkeer?