De top-econoom van de Deutsche Bank, Norbert Walter, heeft gewaarschuwd dat een Franse NEE-stem bij het EU-Grondwet een monetaire crisis kan veroorzaken in de nieuwe lidstaten. Euobserver haalt dit aan uit FT Deutschland.

De opbrengst van de overheidsaandelen is in de nieuwe lidstaten gedaald omdat investeerders verwachten dat ze toch vlug op de euro zullen overgaan. Als er in Frankrijk NEE gestemd wordt, dan zou een omkering van dat proces kunnen optreden.

Veel vraag naar geld uit die nieuwe lidstaten, zou daar de rente doen stijgen en de ontwikkelingen in de industrie afremmen. De “euro-hoop” zou een grote klap kunnen krijgen.

Een groot probleem daarbij is volgens Walter dat de EU helemaal geen beleid heeft voor het geval het referendum in Frankrijk tot een afstemming leidt.
(Al hebben we onlangs wel gehoord dat ze in Brussel in het geheim met iets dergelijks bezig zijn)

Bij dergelijke beschouwingen wordt steeds gesproken over het Franse referendum. Het Nederlandse dat drie dagen erna (op 1 juni) plaats vindt, vindt men kennelijk niet zo belangrijk.
Weer een bewijs dat het gaat om de grote landen en dat een landje als Nederland wel in hun kader geperst zal worden.

Het is ook een bewijs dat overheden door hun geregel de natuurlijke (vrije markt) ontwikkelingen verstoren en dat dit uiteindelijk nadelig is voor iedereen.
Voor “Nederland”zou het het beste zijn om uit die EU te treden.
Daarom beginnen met bij het referendum te zorgen voor een overweldigende NEE-stem.
Het is in je eigen belang.

2 REACTIES

 1. Natuurlijk spelen hier andere belangen mee. De Deutsche Bank is de grootste bank van Europa en dus heeft het er alle belang bij om de euro te laten ‘lukken’.

  De problemen binnen de EU stapelen zich op, met of zonder Grondwet. De werkloosheid stijgt gestaag, de grondstoffenprijzen gieren omhoog, de huizen zijn niet meer te betalen en de lokale en nationale overheidsbelastingen nemen drastisch toe, niet alleen in Nederland, doch in de gehele EU.

  De Grondwet heeft in feite niets te maken met de euro, alleen geeft het veel meer politieke, militaire en juridische macht aan de EU ten koste van de lidstaten. Dit is dus een staaltje van onvervalste retoriek aan de kant van de Deutsche Bankdirecteur.

  Ergo, als de grondwet wordt afgeschoten, blijft de euro rustig doorgaan. Dat het op termijn gaat falen is niettemin iets dat zeker is, omdat het hier een verzamelde fiatmunt betreft, welke de huidige crisis niet zal overleven. Maar dat heeft meer te maken met het beleid van de ECB en de afzonderlijke centrale banken dan met de invoering van dit vod van een grondwet.

 2. Denken dat een grondwet goed is voor de economische bedrijvigheid van Europa is weer een typisch staaltje van plan-economisch denken. Brussel kan kennelijk beter sturen met een grondwet.
  Ik denk dat de nieuwe leden juist snakken naar enige vrijheid op dat gebied: ze hebben al lang genoeg geleefd en geleden onder de dictatuur van de Sovjetgeleide economie.
  Een gunstig verband veronderstellen tussen het hebben van de grondwet en het vrij ondernemen en uitwisselen van goederen en diensten lijkt mij een soort koffiedikkijken oftewel boerenbedrog.
  Maar nu het overtuigen dreigt te mislukken is kennelijk de fase van het bangmaken ingegaan.
  En dat door een land dat een afspraak als het stabiliteitspact oprekt als het hem uitkomt.

Comments are closed.