Gisteren trad staatssecretaris Mark Rutte op in Buitenhof. Een belangrijk punt dat ter sprake kwam was het verband tussen het Hoger Onderwijs en het (gebrek aan) ondernemerschap in Nederland.
Hij sprak daarbij de gedenkwaardige woorden: “Er ligt een deken van negativisme over Nederland”!

Het gaat niet goed met het ondernemerschap in Nederland. Het aantal personen dat met een nieuw bedrijf begint, is in vier (?) jaar tijd met 25 % gedaald.
Hoe zou dat toch komen?

Twee samenhangende oorzaken kunnen daarvoor genoemd worden.
Ten eerste is er de verzorging van de wieg tot het graf. Niemand hoeft nog hoeft zich nog ergens zorgen over te maken. Ziek worden, werkloos worden, och, “ze” zorgen wel voor je. Hard werken, of studeren, om straks goed te kunnen leven, welnee, nergens voor nodig.

Wat hard studeren betreft, wil Mark Rutte studenten, voor een studie van 4 jaar best 5,5 jaar belastinggeld geven! Maar veel studenten protesteren samen met het CDA. Die willen liever 6 jaar belastinggeld hebben!

De tweede factor is dat als je een bedrijf begint, krijg je een enorme hoeveelheid extra (veelal nodeloze) ellende over je uitgestort. Je moet allerlei vergunningen hebben, moet stapels formulieren invullen en je wordt talloze keren gecontroleerd. Leuk hoor, laat mij maar in een goed verzekerd baantje zitten.
Bovendien als ik daarin een beetje geluk heb, en ik kom in een topbaan, dan kan ik salaris en bonus versieren die in een eigen bedrijf bijna niet haalbaar zijn.

Mark Rutte weet echter goed wat de echte oorzaak is van te weinig ondernemers. “
Hij zei:”Wij doen er alles aan om dat te verbeteren!”

Precies Mark, DAT IS DE OORZAAK: Als jullie eens zouden ophouden met er alles aan te doen, dan zou je eens zien hoe het verbeterde.

14 REACTIES

 1. We hebben dit stukje (met de oplossing!) aan Mark Rutte doorgestuurd en hem plek aangeboden om er op te reageren.

 2. Nu is dit zowaar een kwestie waar de overheid wel iets kan doen. Namelijk afschaffen van allerlei kleinzielige maatregelen en voorschriften die (startende) ondernemers het leven zuur maken.

  Veel startende ondernemers beginnen thuis aan de keukentafel of op zolder want er is in het begin vaak te weinig stabiele omzet om een bedrijfsruimte van te betalen. Tot en met 2004 kon je om die reden een gedeelte van de huur van een woning -waar ook zakelijke activiteiten zijn- opvoeren als bedrijfskosten.

  Met ingang van dit jaar is het niet meer mogelijk om een deel van de huur af te trekken van de (al dan niet behaalde) winst, tenzij je die keukentafel of zolderkamer voorziet van een aparte voordeur en een apart toilet. En dit is weer zo’n fijne maatregel die mensen stimuleren moet om een eigen bedrijf te beginnen.

  Of kun je als starter bij Mark Rutte huursubsidie aanvragen voor een bedrijfspand; wedden van niet? MR, Jeepee en Zalm hebben veel liever dat je pennenlikker wordt op hun ministerie. Dan is het veel makkelijker voor ze om jouw geldzaken te controleren…

 3. ik ben (nog) ondernemer maar ben inmiddels begonnen met de ontmanteling van de zaak (lees Ayn Rand – Atlas Shrugged). Ik kan geen voordelen meer verzinnen. Mag alle elende over me heen krijgen van werknemers/belastingen/overheden maar het is mij niet toegestaat om hiervan ook evenredig te profiteren (leve het maaiveld). Snap heel goed dat mensen lekker in loondienst blijven. (bijna geen plichten en HEEEEL VEEL rechten).

 4. Mijn vrouw heeft een kleine winkel en samen met haar bezochten we een andere vrouw die net met haar zaak naar een ander pand was gegaan. Ze vertelde dat ze huilend wakker lag van de belasting aanslagen die ze gepresenteerd kreeg toen ze haar nieuwe pand betrok.

  "Nu heb ik mijn geld geïnvesteerd in de verhuizing en inrichting van mijn nieuwe winkel pand en nu slaan ze me met drie verschillende belasting aanslagen om de oren!"

  Ik krijg soms het idee dat het echt de bedoeling is om het MKB leeg te bloeden en op hun plaats te houden, terwijl multinationals als Philips tonnen subsidie krijgen.

  Om maar te zwijgen van de boeren die zonder hun subsidie en de handels barieres al lang [volkomen terecht!] uit Nederland zouden zijn verdwenen.

  Hoezo de status quo in stand houden?

  Nederland is een statische en vastgeroeste samenleving geworden die gedomineerd wordt door gevestigde groeps belangen. En met name het zwaar geplaagde MKB betaald de rekening!

  Er is daar veel stil leed achter de deuren als die mensen, na een dag hard werken, in de avonduren nog aan de eisen onze Stalinistische bureaucratie moeten voldoen.

 5. Naschrift: overigens ben ik van mening dat we van de corrupte politieke klasse niets kunnen en moeten verwachten.

  Zij verdienden onze totale minachting. We zouden die parasieten beter negeren en te kijk zetten als een goedkoop stelletje oplichters. Dat is iets wat ik met Hans Hermann Hoppe helemaal eens ben.

 6. De Fout begint al doordat de argeloze en welhaast stupide media-hoernalisten types als een Cor Boonstra (tentijde van Phlipse), Antony Burgmans, Kees van der Hoeve van Albert de Gein en Groenman Rijkingk van ABN Amroooh.., omschrijven als ondernemer!!

  Explicieter nog: als GESLAAGDE ondernemer!!

  Terwijl deze zichzelf omhoog geworstelde semi-ambtenaren feitelijk niet meer zijn dan omhoog gevallen bureau-klerken (sic) (Peter Lakeman)

  Over beeldvorming gesproken. Daarom kiezen nu ook jonge, vaak briljante academici liever een baan bij een Multinational…, dan dat zij zelf een eigen toko initieren!!!

  Want je hebt als manager met 50 man personeel bij een Fortune 500 toko, een factor 100 MEER aanzien dan een geheel Zelfstandig ondernemer met 25 man personeel!!

  En mocht je dit niet geloven: ga dan maar eens met je Bank praten!!!

 7. ik ben sinds 85 zelfstandig, freelancer in de automatisering. Ik heb eerst vanuit een eenmanszaak gewerkt en later via een bv.

  Dat heeft mij dus helemaal niets opgebracht: wel tienduizenden aan accountants, belastingadviseurs en dagelijks de stroom blauwe enveloppen. Voor- na – en tussenheffingen. En gezeik of je wel zelfstandig bent. Het is dus niet voldoende dat je een projectcontract hebt en een opzegtermijn van 2 minuten om aan te tonen dat je niet in vaste dienst bent bij je oppdrachtgever, nee je moet meerdere klanten tegelijk hebben ook al heb je meer dan genoeg werk bij 1 klant. En dan dat gezeik met de VAR, waar bemoeien ze zich eigenlijk mee ?

  Je bent voor het GAK werknemer en moet een paar PLEURO per uur premies betalen maar als je dan werkeloos wordt en ww wilt dan ben je opeens zelfstandig en kom je niet in aanmerking. Kafka op de kermis dus.

  De staat stelt zichzelf veilig door de wet op de ketenaansprakelijkheid: als ik mijn belastingen niet betaal, dan moet mijn opdrachtgever dat doen. Het resultaat is dat ik altijd via allerlei tussenpersonen moet werken omdat de klanten tussenschakels in de keten proppen die als eerste door de fiscus worden aangesproken bij wanbetaling. Waarom iedereen wel het risico van niet betaald worden moet dragen en de belasting niet is mij geheel onduidelijk, kennelijk omdat de belasting de politie op je af kan sturen. Die tussenpersonen kosten geld en dat moet ik dan betalen. Daardoor is de automatiseringsmarkt door de staat eigenlijk aan een paar grote bureaus cadeau gegeven zoals Cap Gemni, Logica-CMG, Pink en Getronics die uiteraard eerst hun eigen mensen wegzetten en alleen bij tekort freelancers inhuren en een flink deel van onze marge inpikken. Hartelijk dank, meneer staat.

  Vanaf dit jaar laat ik maandelijks de gewerkte uren omzetten naar loon door mijn opdrachtgever die dan de afdrachten voor mij doet en mij netto uitbetaalt.
  Ik ben overal vanaf en als ik geen werk heb of een maand op vakantie wil dan ga ik fijn profiteren van de ww. Ik haal die premies echt wel terug.

 8. [3] Welkom in de club Bart. Ik ben ook door dat proces heen gegaan!
  [4] [7] Cato en Wladimir, het is toch vreselijk dat we in een dergelijke maatschappij leven, en er zo weinig tegen kunnen doen!
  Toch vind ik dat we moeten blijven vechten.
  Ik denk dat het niet op korte termijn te veranderen is, onder andere omdat we met TE weinig mensen zijn die het door hebben.
  Ik denk dat we (ik) nog harder moeten werken om de Vrijspreker verder bekend te maken. Het kan een laagdrempelige weg zijn om meer mensen te laten ontdekken dat een morele maatschappij mogelijk is.

 9. Wij hebben het in Nederland ook wel gezien. Wij zijn in onderhandeling om de produktie van onze producten in China te laten plaatsvinden.De kosten zijn 50 % van de huidige kostprijs.
  We laten de winst in een "vrolijk"land vallen en in nederland maken we vrijwel geen winst meer. Jammer voor de toeleveringsbedrijven en de sociale werkplaatsen die voor ons werken. Nederland wordt straks een grote sociale werkplaats. In het Noorden van Nederland is dat al zo, daar zijn de sociale werkplaatsen de grootste "werkgevers".
  Waarom zou je in Nederland 65 uur werken en 35 % vpb betalen,het kan ook voor 12,5 % in Ierland en dan heb ik het nog niet over de andere belastingen zoals de IB en BTW. Rutte vertelde in Buitenhof dat allochtonen meer bedrijven starten dan outochtonen,wat een wonder,allochtonen krijger allerlij ontheffingen en kunnen starten met behoud van uitkering en vaak leuke leningen.En ze voorzien in de behoefte van 2020 dan is Nederland een moslimstaat. Wegwezen dus.

 10. [7] Wladimir,

  In tegenstelling tot Cap Gemini en Getronics heeft de "BV Wladimir" dan ook geen "raad van commissarissen" waar politici al dan niet na hun ambtsperiode kunnen in zetelen en poen scheppen (vgl Kok en Wiegel).

  Groetz,

  Cincinnatus

 11. [4] Cato,

  Nog ff over de boeren : ik dacht dat
  de boeren de eerste groep van "vrije ondernemers" waren die gemangeld zijn
  geworden door de staat ? Destijds had je boer Koekoek en zijn vrije boeren
  (later Boerepartij) die zich verzette
  tegen de landbouwschappen,verplichte
  heffingen en talloze regels over
  bedrijfsvoering in de landbouw.

  Als men systematisch middels "subsidiëring" , "produktiequota" en "regelgeving" alom de marktwerking
  in de landbouw de nek omwringt, krijgt men op de duur een bedrijfstak die zonder beschermende tolmuren de internationale concurrentie niet zou
  overleven maar zonder die al tientallen
  jaren durende staatsbeknotting die van
  "zelfstandige ondernemers" die landbouwers vroeger waren semi-ambtenaren heeft gemaakt, zou Nederland
  ook landbouw kennen en allicht een
  meer winstgevende en produktievere dan
  nu.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 12. [11]

  Ik vrees dat de ene hand de andere wast in kwesties als deze. Aan de ene kant wordt ze het effectief werken onmogelijk gemaakt en aan de andere kant kunnen ze achterover hangen omdat hun positie gegarandeerd wordt door tonnen subsidie.

  Het ijzeren vierkant van de verzorgings staat!

  Zodra je iets aanneemt, wordt je onafhankelijk functioneren onmogelijk gemaakt door een web van regels en zit je gevangen in een ijzeren vierkant.

 13. [9] alle ondernemers die een bedrijf zijn gestart vanuit een bijstandsuitkering mogen een aantal maanden hun uitkering behouden. En dat heeft niks met allochtoon of autochtoon te maken freund. We zijn toch weer polariserend bezig. Alle ondernemers zitten alleen maar te klagen hier. Wat zeggen julli dan eigen over de moderne slavernij dat nu aan de gang is met de Hollandse ondernemers die met de Polen aan de slag gaan. De geschiedenis herhaalt zich weer he.

  Stelletje hypocrieten zeg hier.

 14. [13]
  Poolse slaven??
  Worden die ergens in Polen op een markt door Hollanders gekocht, geboeid afgevoerd naar Nederland en hier onder dwang tewerkgesteld?
  Of komen die Polen geheel vrijwillig hier naar toe, omdat zij hier voordelen lijken te zien, en zijn ze vrij te vertrekken wanneer ze maar willen?
  Niet zo jokken Ali.

Comments are closed.