12 – 1 is inmiddels de stand bij het grote ‘Vrijspreker Referendumwijzer Onderzoek’. 12 – 1 in het voordeel van de ‘Ja’-campagne wel te verstaan.
Na ‘Thema 1 Europese instellingen’ en ‘Thema 2 Sociaal beleid en economie’ is nu ‘Thema 3 Milieu en landbouw’ aan de beurt om te bezien in hoeverre het mogelijk is om het volgens de referendumwijzer oneens te zijn met de grondwet-die-geen-grondwet-is.

14. De Europese Unie dient dierenwelzijn te waarborgen.

Is dat nu nog niet geregeld dan? Dan wordt dat de hoogste tijd! De zielige beestjes moeten natuurlijk beschermd worden. Alweer een puntje erbij voor ‘Ja, ik wil een grondwet’. Ik vraag me dan wel af, waarom de Partij voor de Dieren 28.000 euri subsidie heeft gekregen om aan te tonen dat de grondwet-die-geen-grondwet-is heeeeel slecht is voor die zielige diertjes.

15. De Europese Unie dient in al haar beleid rekening te houden met het milieu.

Alweer een stelling die een fatsoenlijke burger zal onderschrijven. Afgezien van de rijkelijk vage formulering (als je rekening houdt met het milieu kan je alsnog behoorlijk vervuilen) waar je eigenlijk niets mee kunt, zal niemand het tegenovergestelde van deze stelling durven bepleiten: “De EU is op geen enkel beleidsterrein verplicht rekening te houden met het milieu”. Puntje erbij voor ‘Ja, ik wil een grondwet’.

16. Het stimuleren van duurzame energie door de Europese Unie is overbodig.

Uiteraard is dat overbodig en is het helemaal overbodig om dergelijke zaken in een grondwet vast te leggen, maar het is natuurlijk uitermate politiek-incorrect om dat hardop te stellen. Daarbij kan het ook geen kwaad als de EU zich inspant voor duurzame energie. Wat duurzaam is blijft overigens een raadsel. Maar toch, alweer een puntje erbij voor ‘Ja, ik wil een grondwet’.

17. De landbouwbegroting is uitsluitend een zaak voor de Raad van Ministers, niet voor het Europees Parlement.

Daar zijn we natuuuurlijk tegen! Het wheelen en dealen in het geniep en het volledig ontbreken van enige democratische controle is voor iedereen een doorn in het oog. Geen stelling over of de landbouwsubsidies eigenlijk niet afgeschaft moeten worden, gewoon een schot voor open doel, het intrappen van een open deur en jawel, een puntje erbij voor ‘Ja, ik wil een grondwet’.

En wat is nu de stand Pierrrrrrre? Met nog 8 vragen te gaan is de wedstrijd wel gespeeld; 16 – 1 voor de foute partij. De partij die Nederland wil opheffen.

Morgen het laatste deel van het grote ‘Vrijspreker Referendumwijzer Onderzoek’.

4 REACTIES

 1. Oef. Ik heb eindelijk de referendumwijzer ingevuld. Ik blijk 16% voor te zijn…
  En dat terwijl ik ‘m snel, spontaan en eerlijk ingevuld heb…

  De afwijking is dus ten minste 16% teveel vóór 🙂

 2. kijk op http://www.referendumstemwi

  Vandaag, 27 april 2005, heeft de Haagse Rechtbank uitspraak gedaan in een door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) tegen het Leidse Eurodusnie collectief aangespannen kort geding over het gebruik van het woord ‘stemwijzer’. De rechter heeft de eisen van het IPP toegewezen en Eurodusnie opgedragen onmiddellijk de door ons geregistreerde domeinnaam http://www.referendumstemwi… over te dragen aan het IPP, de vormgeving van onze stemwijzer te wijzigen en ons bovendien veroordeeld in de kosten van het proces.Volgens het IPP zouden wij met onze website inbreuk maken op hun merk- en auteursrecht. Het IPP heeft het merk ‘stemwijzer’ geregistreerd en door dit woord te gebruiken zouden wij verwarring scheppen. Het IPP gebruikt de domeinnaam http://www.referendumwijzer… Wij zouden ongerechtvaardigd voordeel trekken uit de bekendheid van het IPP. Bovendien zouden wij de reputatie van het IPP aantasten en hen schade toebrengen.

 3. Ik word helemaal gek als ik al die peilingen bekijk, er zijn toch nog wel meer verstandige mensen in dit land. Als ik alleen al naar die klote euro kijk, dan moet dat percentage nee stemmers toch flink omhoog gaan. We worden hier gewoon weer eens flink genaaid door die half zachte regering. Waar en wat zijn mijn voordelen dan als simpele burger van een groot Europa. Er was in het verleden ook een dergelijk mannetje in ons buurland dat een groot rijk wilde en we weten hoe dat is afgelopen. Af en toe denk ik dat de corruptie hier vele malen groter is dan in die bananenrepublieken. Hoe komen we toch af van dat verschrikkelijke europa, makkelijk voor als je op vakantie gaat, die Euro, laat me niet lachen, ik betaal me scheel. Dit referendum is inderdaad een mooie manier om die Europa likkers (lees: zakkenvullers) eens af te straffen met een dik NEE. Of laten we dit nu nog redelijk fijne landje ten onder gaan aan dit door de politiek bedachte prestige project.

  William

 4. Ik word helemaal gek als ik al die peilingen bekijk, er zijn toch nog wel meer verstandige mensen in dit land. Als ik alleen al naar die klote euro kijk, dan moet dat percentage nee stemmers toch flink omhoog gaan. We worden hier gewoon weer eens flink genaaid door die half zachte regering. Waar en wat zijn mijn voordelen dan als simpele burger van een groot Europa. Er was in het verleden ook een dergelijk mannetje in ons buurland dat een groot rijk wilde en we weten hoe dat is afgelopen. Af en toe denk ik dat de corruptie hier vele malen groter is dan in die bananenrepublieken. Hoe komen we toch af van dat verschrikkelijke europa, makkelijk voor als je op vakantie gaat, die Euro, laat me niet lachen, ik betaal me scheel. Dit referendum is inderdaad een mooie manier om die Europa likkers (lees: zakkenvullers) eens af te straffen met een dik NEE. Of laten we dit nu nog redelijk fijne landje ten onder gaan aan dit door de politiek bedachte prestige project.

  William

Comments are closed.