Bij een onwaarschijnlijke score van 16 – 1 volgt hier het laatste deel van het grote ‘Vrijspreker Referendumwijzer Onderzoek’. Het is 16 – 1 voor de foute partij. Eens kijken of ik, in mijn rol als normale Nederlander, het toch niet op een paar punten meer oneens ben met de grondwet-die-geen-grondwet-mag-heten. Vandaag de laatste twee thema’s in het grote ‘Vrijspreker Referendumwijzer Onderzoek’, Defensie en buitenlands beleid en Justitie.

18. Bestrijding van terrorisme is uitsluitend een zaak van de lidstaten.

Geen zinnig mens zal bepleiten, om het internationale terrorisme door alle afzonderlijke lidstaten apart te laten bestrijden zonder enige vorm van samenwerking. Dat daar geen grondwet voor nodig is begrijpt ook iedereen. Maar het juiste antwoord geeft wel weer een puntje aan, u raadt het al, ‘JA, ik wil een grondwet’.

19. De bestaande Europese afspraken over het asielbeleid zijn voldoende.

Deze is lastig! Wat eigenlijk de juiste stelling zou zijn is: “Nederland moet zelf geen asielbeleid meer voeren, maar alles over laten aan de EU”. In dat geval zouden er nog wel eens wat mensen kunnen kiezen voor ‘niet mee eens’, maar deze vraagstelling leidt weer tot een puntje voor het ‘JA, ik wil een grondwet’-kamp.

20. Een Europees Openbaar Ministerie is ongewenst.

Om de alsmaar toenemende criminaliteit aan te pakken zijn harde maatregelen nodig. Het Nederlandse OM stapelt blunder op blunder, dus waarom proberen we niet eens een EU-OM (past mooi in het rijtje van 3.000 afkortingen van EU-organen die elders op deze site vermeld staan). Puntje voor ‘JA, ik wil een grondwet’

21. Lidstaten moeten uitspraken van rechters van andere lidstaten erkennen.
Dat lijkt heel logisch, maar wat wordt hiermee eigenlijk bedoeld? Als je met een zakje wiet in Spanje wordt gepakt, betekent dat dan dat je de Spaanse straf moet gaan uitzitten in Nederland? Wat als je in Ierland bent veroordeeld voor het ondergaan van een abortus of het plegen van euthanasie?
Hoe dan ook, de stelling klinkt logisch, dus het wordt weer een punt voor ‘JA, ik wil een grondwet’.

22. Een aantal Europese lidstaten moet een kopgroep kunnen vormen op het gebied van defensie.

Als ze dat graag willen, wie houdt ze tegen? Moet de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden dat regelen? Ze zoeken het maar uit. Puntje derbij, voor ‘JA, ik wil een grondwet’.

23. Er moet een Europese minister van Buitenlandse Zaken komen.

Nou ja, alles beter dan het gestuntel van Berend Botje, de man die niet eens een baantje voor Ad Melkert kan ritselen bij de UN. Maar hier zou een normale Nederlander nog wel eens ‘Nee’ op kunnen zeggen. Het voordeel van de twijfel, de stand is nu 21 – 2.

24. Als een andere lidstaat vraagt om hulp in geval van terrorisme of rampen, moet Nederland kunnen weigeren.

…….. Ieder commentaar overbodig, punt gescoord voor ‘JA, ik wil een grondwet’

25. Wereldwijde armoedebestrijding moet een belangrijke doelstelling van het buitenlands beleid van de Unie zijn.

Een zeer nobele gedachte, die ongetwijfeld beloond wordt met een puntje voor ‘JA, ik wil een grondwet’.

De eindstand voor een gemiddelde Nederlander die de referendumwijzer invult is dus 23 – 2. U bent voor 92% voor de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden, gefeliciteerd.

Het is wel duidelijk. De referendumwijzer slaat de plank volledig mis. De stellingen gaan geen enkele keer over waar het feitelijk om draait, namelijk de overdracht van soevereiniteit aan een vreemde mogendheid (iets dat in de Nederlandse grondwet min of meer als landverraad wordt aangemerkt) en de gevolgen die dat gaat hebben. Dit referendum gaat niet over de letterlijke tekst van de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden, maar om de bedoeling die erachter ligt, het oprichten van de Europese superstaat. Als u dat niet wilt, dan moet u vooral NEE stemmen, ongeacht de uitkomst bij de referendumwijzer. Kunt u gelijk wraak nemen op de euro die door uw strot is geduwd.

4 REACTIES

 1. Het is een en al list en bedrog. Gisteravond tijdens het rondzappen op de tv viel mijn oog om Marga van Praag die in een propaganda-reportage van het staatsjournaal vooral de Nee stemmers aan het woord liet. Het was een groepje norse, dwarse en onzekere mensen die vooral om emotionele redenen Nee gingen stemmen. Geen argument kwam aan bod. Daarna kwam Geert Mak die voor zowel JA als NEE een pleidooi hield, alweer geen argumenten gehoord. Aan het einde kwam Kameraad Nicolai (officieel een liberaal van de VVD) aan het woord om te zeggen dat hij nog heel veel ging doen om de Nee stemmers naar Ja over te halen. Oftewel nog meer ongevraagde propaganda in je brievenbus die je zelf moet betalen. De DDR (en andere Oostblok-) propaganda had het ze niet nagedaan. Leve het Antifascistische Samenwerkingsverdrag (maar niet heus)…

 2. [1] De taktiek om "analfabeten" aan het woord te laten om uitleg te geven, is een beproefde methoden.
  "Meer campagne voor de EU-grondwet" op radio 1.
  http://www.nos.nl/nos/artik

  Nu wordt er al een terreurcoördinator (een zekere de Vries) ingezet. In Den Haag begint men toch al zeer wanhoping te worden.
  Overigens dat die de Vries voor is, is natuurlijk niet verwonderlijk. Dat geeft hem, en zijn organisatie, natuurlijk straks ongekende macht.

 3. Ik word helemaal gek als ik al die peilingen bekijk, er zijn toch nog wel meer verstandige mensen in dit land. Als ik alleen al naar die klote euro kijk, dan moet dat percentage nee stemmers toch flink omhoog gaan. We worden hier gewoon weer eens flink genaaid door die half zachte regering. Waar en wat zijn mijn voordelen dan als simpele burger van een groot Europa. Er was in het verleden ook een dergelijk mannetje in ons buurland dat een groot rijk wilde en we weten hoe dat is afgelopen. Af en toe denk ik dat de corruptie hier vele malen groter is dan in die in die bananenrepublieken. Hoe komen we toch af van dat verschrikkelijke europa, makkelijk voor als je op vakantie gaat, die Euro, laat me niet lachen, ik betaal me scheel. Dit referendum is inderdaad een mooie manier om die Europa likkers (lees: zakkenvullers) eens af te straffen met een dik NEE. Of laten we dit nu nog redelijk fijne landje ten onder gaan aan dit door de politiek bedachte prestige project.

  William

 4. Ik word helemaal gek als ik al die peilingen bekijk, er zijn toch nog wel meer verstandige mensen in dit land. Als ik alleen al naar die klote euro kijk, dan moet dat percentage nee stemmers toch flink omhoog gaan. We worden hier gewoon weer eens flink genaaid door die half zachte regering. Waar en wat zijn mijn voordelen dan als simpele burger van een groot Europa. Er was in het verleden ook een dergelijk mannetje in ons buurland dat een groot rijk wilde en we weten hoe dat is afgelopen. Af en toe denk ik dat de corruptie hier vele malen groter is dan in die in die bananenrepublieken. Hoe komen we toch af van dat verschrikkelijke europa, makkelijk voor als je op vakantie gaat, die Euro, laat me niet lachen, ik betaal me scheel. Dit referendum is inderdaad een mooie manier om die Europa likkers (lees: zakkenvullers) eens af te straffen met een dik NEE. Of laten we dit nu nog redelijk fijne landje ten onder gaan aan dit door de politiek bedachte prestige project.

  William

Comments are closed.