Ik kan best een hoop hebben, maar toen ik de Telegraaf vanmorgen zag viel ik echt van m’n stoel. “Consument vertrouwt Belastingdienst het meest”

De belastingdienst is die club die van uw baas al uw loongegevens opvraagt en krijgt. De belastingdienst vraagt bij uw gemeente op wat uw huis waard is. Bij uw bank hoeveel spaargeld u daar heeft staan.

Van de week bleek in een documentaire op NoVa dat de belastingdienst gebruik maakt van de gegevens die gestolen zijn bij een Luxemburgse bank. Deze gegevens ‘kreeg’ zij van haar Belgische collega’s en daarom is er geen sprake van heling volgens de rechter. Door de steeds nauwer wordende samenwerking in Europa, heeft de belastingdienst ook kennis over de aankoop van een huis in bijv. Duitsland of België.

Ook probeert de fiscus, via zogenaamde klik-lijnen op de hoogte te blijven van zwart-werkende buurmannen. Kortom, de belastingdienst schroomt niet om elk denkbaar middel te gebruiken om overal uw persoonlijke gegevens vandaan te halen!

En wat staat er dan in de krant: “Ruim vier op de vijf Nederlanders (84 procent) denken dat van alle organisaties de Belastingdienst het zorgvuldigst omgaat met hun persoonsgegevens.”

84% Belastingdienst
71% Politie en Gemeenten
55% Verzekeraars
23% Postorder-bedrijven
18% Goede doelen
10% Winkels

Tot overmaat van ramp staat er ook nog vermeld dat 92% van de ondervraagden het erg belangrijk vindt dat er wetgeving over de omgang met persoonsgegevens bestaat. De laatste zin is hierbij opvallend: “De onderzoekers hebben daarbij terrorismebestrijding en veiligheid als ander belang buiten beschouwing gelaten, “omdat iedereen het daar wel over eens is“, zei een woordvoerster van het CBP.”

Ik zit inmiddels weer op m’n stoel en ben van de schrik aan het bekomen. Eigenlijk schieten woorden tekort om mijn verbazing te beschrijven.

De overheid maakt regels ter bescherming van Privacy. Vervolgens maakt zij daarop uitzondering voor zichzelf in het kader van belasting-heffing en terrorisme-bestrijding. Op elk gebied ben ik onschuldig ‘until proven guilty’, behalve fiscaal. Daar geldt omgekeerde bewijslast. Dus bij alles wat de belastingdienst niet van mij weet, mag zij een aanname doen, en is het vervolgens aan mij om zoveel extra persoonsgegevens te verstrekken, dat blijkt dat ik onschuldig ben!

Winkels misbruiken mijn naam en adres soms om mij ongevraagd reclame te sturen. Meestal gooi ik die folders gewoon weg.
De belastingdienst gebruikt ongeveer alles wat er over mij te weten is, om me te ondoen van de helft van mijn eerlijk verdiende geld.

Ik denk dat het tijd voor me wordt om een afspraak met een goede psychiater te gaan maken. Hoe is het toch mogelijk dat ik als een van de weinigen de belastingdienst voor 100% NIET vertrouw ???

Onderzoek van TNS NIPO Consult in opdracht van het College bescherming persoonsgegevens (CPB)
Artikel Telegraaf:Artikel Telegraag 11-04-2005
Uitzending Nova:Nova over buitenlands geld

14 REACTIES

 1. Jodocus:"…gegevens die gestolen zijn bij een Luxemburgse bank. Deze gegevens ‘kreeg’ zij van haar Belgische collega’s en daarom is er geen sprake van heling volgens de rechter."

  Waarom is dit geen heling? In mijn woordenboek (Koenen-Endepols) staat dat heling is "enig door misdrijf verkregen voorwerp aannemen".

  Of is dit klassejustitie?

 2. [1] Ja Hub, Ik denk dat ook hier voor jou en mij andere wetten gelden dan voor overheden en belastingdiensten. Voor zover ik weet IS er hier een rechtzaak over geweest, en was de uitslag dat de fiscus (NL) deze oorspronkelijk gestolen gegevens WEL mag gebruiken!

 3. [2]

  doe dan ook zoveel mogelijk in het zwart. daar kunnen ze nooit aan.

  ook al kun je het niet op een (NL)bankrekening zetten, je kunt er nog altijd veel meer plezier van hebben dan wanneer het bekend is bij de bloedzuigers.

 4. [1] Nog even nagekeken in de NoVa documentaire: "Volgens de Hoge Raad (!) is dit geen heling zoals bedoeld in de wet"

  Bovendien is er een EUROPESCHE RICHTLIJN die dit soort uitwisseling van gegevens toestaat!

  EU-NEE !!!!

 5. De mensen zijn zo tevreden over de belastingdienst omdat ze altijd geld terug krijgen. Het innen van de buit gebeurt voornamelijk bij de werkgevers, zodat Jan met de Pet geen flauw idee heeft hoe hij bestolen wordt.

 6. [6] Top Lillian!!
  Ik denk dat je daar gelijk in hebt!

  De belasting wordt ge-int door de slechterikken:
  – De dure supermarkt (inc. 19%)
  – De andere winkels en bedrijven (inc. 19%)
  – De tabakswinkel (inc. 75%)
  – De pomphouder (inc. 75%)
  – De werkgever (30 – 42%)

  De belastingdienst is eigenlijk een soort suiker-oom van wie je in juni nog wat geld terug krijgt omdat het het leven al zo ontzettend duur is geworden….

  Ik kon het niet geloven, maar uit het vertrouwens-onderzoek lijkt naar voren te komen, dat deze truc nog werkt ook!!
  En dat iedereen rustig doorslaapt!

  Ik ben blij hier mensen zoals jij te treffen die wel wakker zijn!!
  Dank!

 7. Bij mijn weten geeft de Belastingdienst regelmatig via de ‘belastingtelefoon- onjuiste informatie aan vragenstellers of verzwijgt men informatie die in het voordeel van de vragensteller is maar in het nadeel van de Belastingdienst.

  Of dit voort komt uit onkunde of kwade trouw is helaas (nog) niet duidelijk. Tot er ander bewijs is ga ik uit van het laatste.

  Voor mij is de BD de meest onbetrouwbare organisatie die de overheid tot nu toe heeft opgericht.

 8. [4] dus ik? steel een computer van zeg de belastingdienst, geef die aan jou ( dus vraag er geen geld of goederen voor)en ‘krijg’ van jou over een tijdje een door jou bij de gemeente gejatte computer. Vul in voor ‘computer’ : belastende informatie van collega belastingdiensten, en dan begrijp ik wat geen heling is.

 9. [9]
  Exact.

  "Ze maken regels voor anderen en uitzonderingen voor zichzelf".

 10. Wat lees ik nu:
  "Gestolen bewijs geldt voor de rechtbank als onrechtmatig verkregen bewijs".

  De boekhouding van Koop Tjuchem blijkt door de klokkenluider gestolen te zijn en DAN GELDT HET NIET ALS BEWIJS.
  http://www.telegraaf.nl/bin

  Lekker voorspelbare en betrouwbare overheid hebben wij toch 🙁

 11. In het Belastingmuseum in Rotterdam vertellen ze je, dat men in vroeger tijden met de tollenaars kon onderhandelen over de hoogte van de penningen. In naam van de heffer kwam hij ze ophalen (in klinkende munt), maar een deel mocht hij zelf houden.
  Dat waren mooie tijden (voor de tollenaars).

 12. Tja, belastingmuseum…

  Jantje vraagt: "wat is belasting, papa?"
  Vader zegt: "Da’s iets van vroeger, Jantje."
  "Toen de politiek zich nog in de donkere middeleeuwen bevond, zelfs nog rond het jaar 2000, pakte zij geld van het volk af en waren de mensen zelfs blij wanneer ze iets terugkregen! Sinds de verlichting ook in de politiek is doorgedrongen, vinden we dat onbegrijpelijk en is dat snel afgeschaft. En nu is er alleen nog maar een musuem waar je kunt zien hoe dat vroeger was."
  Jantje: "Is dat echt waar? Waren de mense toen nog zo achterlijk?"
  Vader: "Ja jongen, maar sinds 2012 is er gelukkig veel veranderd en doen we dat soort onzinnige dingen niet meer!"

 13. Er was een tijd,omstreeks l200-1300 dat er een totaal ander systeem bestond.De bisschoppen (ja,ja, wie had dat ooit gedacht) ergerden zich aan de grootgrondbezitters die elke cent persten uit hun pachters en loonslaven/lijeigenen.De bisshoppen van die ene kerk,meer waren er toen nog niet, in het grote duitse rijk besloten -zij hadden toen veel macht – dat het geld elk half jaar nog maar 80% was van daarvoor. Wat was nu het gevolg.Iedereen maakte zijn geld op,want alles wat je gespaard had en weg moest brengen was opeens 20% minder waard.De mensen investeerden en investeerden.De rijken in hun kastelen lieten de beste ambachtslieden aanrukken om prachtige vloeren in hout en marmer aan te leggen, de burgers bouwden huizen als paleizen, de handwerklieden verdienden goudgeld met hun talenten en investeerden dat op hun beurt weer in een stukje grond, een huisje,een zaak.Zo ontstonden de prachtige oude steden met de grote familiehuizen.Dan was er voor een armlastige oude oom, een kreupel nichtje of ander gebrekkig familielid altijd een kamertje en de kost en die op hun beurt verrichten dan weer kleine diensten in die grote familie.De werklieden werkten in die tijd maar een dertig uur per week, daarmee konden ze de kost wel verdienen en sparen had geen zin.De gilden bloeiden en waren machtig, de burgerij had een wapen in handen tegen het grootkapitaal.Sommige families konden dat natuurlijk niet hebben en zo kreeg je dan weer roofridders,waarvan de meest beruchte misschien wel de Lippes waren.Voor al de familie Lippe-Detmold was daar goed in (verre ooms van onze Bea via de vaderlijke lijn. Ze veroverden toen het prachtige stadje Schwalenberg en brandden het tot op de grond af.En tot mijn verbijstering kwam ik er tijdens huwelijk Lex/Max achter dat dit jongmens nog steeds de titel Graf von Schwalenberg draagt, gestolen erfgoed dus van iemand die hier in Nederland als erfopvolger wordt beschouwd door 59% van de bevolking. Denk er om, 41% is Republikein,ook al wil men in de slaafse media doen voorkomen dat dat 85% achter de oranjes staat. Het goede systee, uit die donkere middeleeuwen is natuurlijk weer de nek omgedraaid door de groten en machtigen van deze aarde.Want ze vinden er altijd wel weer iets op. Bij hen gelden andere spreekwoorden: Wie kwaad doet, geld ontmoet.

Comments are closed.