Van de week kwam in het nieuws dat in Florida (U.S.A.) een wet is aangenomen – Stand Your Ground bill – die het mogelijk maakt dat iedereen die zich bedreigd voelt en een wapen bij zich heeft, dit wapen mag gebruiken om de ’tegenstander’ neer te schieten , overigens zonder dat aangetoond hoeft te zijn dat die tegenstander ook gewapend is. De wet is nog niet officieel want gouverneur Jeb Bush moet deze nog tekenen, volgens BBC News is dit slechts een formaliteit.

Men mocht in Florida als meteen schieten mits dit in eigen huis of op eigen terrein is, nu wordt dit domein uitgebreidt naar de openbare ruimte. Hoe het geregeld is in semi-openbare ruimte als winkelcentra, sportterreinen en dergelijke, heb ik niet kunnen ontdekken.

In het decadente Nederland -waar van de week een rechtbank een terrorist vrijsprak wegens ‘gebrek aan bewijs’ (hij had immers Ayaan Hirsi Ali nog niet vermoord en Den Haag Centraal Station nog niet opgeblazen)- is zo iets uiteraard ondenkbaar. Er verscheen al snel cynisch commentaar dat door deze “Stand Your Ground” wet Florida in het Wilde Westen verandert, daders meteen worden doodgeschoten (dus niet slechts gewond) en dat je als toerist Florida voortaan maar beter mijden kan want je weet niet zeker of je nog levend thuis komt na een tripje Everglades, waar een krokodillenbeet toch waarschijnlijker is. Volgens mij zijn er in de afgelopen 10 jaar in Florida meer toeristen vermoord door rovers dan door mensen die zichzelf wilden verdedigen.

Ik denk dat het in de praktijk erg mee zal vallen. De critici lijken te veronderstellen dat mensen die zich willen verdedigen tegen geweld sadisten en seriemoordenaars zijn. En inderdaad, een rechter die in Bloemendaal woont zal zich zelden bedreigd voelen als hij naar zijn auto loopt in de Dorpsstraat. In de Bijlmermeer, die socialistische heilstad waar iedereen even blij matjes zou gaan vlechten in het park bij zijn flat, is de realiteit heel anders en zal een wet als de SYG bill zeker bijdragen aan de veiligheid. Op dit moment lopen alleen de rovers, verkrachters en junks gewapend rond. Als hun potentiele slachttoffers opeens mogen terugvechten en hier juridisch door worden gesteund dan zullen zij zich twee keer bedenken voordat zij tot kwaadaardige actie overgaan.

Wat mij betreft mag de “Stand Your Ground bill” onmiddelijk in Nederland worden ingevoerd. Eerst in de getto’s als proefgebied daarna landelijk. Ik denk dat de steden stukken veiliger zullen worden na invoering van een “Stand Your Ground” wet, maar zeker weten doe ik het niet.

Je weet de resultaten pas zeker nadat je het eerst hebt getest. Ik denk dat het met de excessen erg zal meevallen, al zijn er geen garanties dat een paranoide gek een groep jongeren neerschiet op een station wegens vermeende bedreiging, maar op dit moment is er niets dat dezelfde gek zal tegenhouden om het nu te doen. Pistolen zijn overal te koop, legaal en illegaal. En in Florida doet men niet moeilijk met toepassen van de doodstraf, dus zo snel zullen mensen anderen niet doodschieten in geval van (vermeende) bedreiging. Wedden dat de critici ongelijk zullen hebben?

5 REACTIES

 1. Er zijn overtuigende bewijzen dat in steden/staten waar wapenbezit werd toegestaan, de misdaad DAALDE.
  Ook blijkt dat in staten met een wapenverbod de misdaad het hoogst is.
  Ook in Nederland zou de misdaad verminderen als de boeven weten dat ze zelf ook gevaar lopen. Nu lopen alleen de slachtoffers gevaar.

 2. Lijkt me een prima idee om hier in te voeren.

  Yea right!

  Alsof dit ooit in Nederland, waar alle terroristen en misdadigers geknuffeld worden, een realiteit zal worden.

  De politie in Nederland zet eerder de burger die zich verdedigd achter slot en grendel dan de dief die hem aanviel.

  En denk maar niet dat we hier iets zullen horen van eventuele positieve resultaten van deze wetgeving in Florida.

  Onze gezagsgetrouwe pers zal er wel weer een slinkse draai aan gegeven of helemaal doodzwijgen.

 3. [2] Het huidige jaren 70 klungelbeleid zal niet eeuwig duren, maar tot die tijd…

 4. De staat der Nederlanden heeft er belang bij om de mensen hulpeloos zichzelf te laten afmaken door criminelen en junks.
  Stel je voor dat mensen voor hun eigen rechten gaan opkomen, dan stort dat hele kunstmatige justitiele wereldje in.
  In Nederland is er een perverse vorm van rechtschapenheid, waarin de misdadiger de uiterste bescherming krijgt en de gewone burger niet het recht heeft om zichzelf daadkrachtig te beschermen.
  Dit zal wel veranderen als het tuig ook gaan binnendringen in de nette buurten waar de elite van Nederland zich nog lekker kan verschuilen tegen het alsmaar oprukkende leger van dieven, moordenaars, junks, terroristen, pedofielen en meer van dat soort knuffels waar de overheid zo gek op is.

Comments are closed.