Veel commotie de afgelopen week of ‘wij’ wel of niet misdragende Antillianen terug mogen sturen.
Natuurlijk kun je daarbij als eerste vraag stellen of dat dan ook geldt voor misdragende Groningers in Limburg, of misdragende Rijswijkers in Den Haag?
Dan schiet je niet veel op, natuurlijk geldt het gelijkheidsbeginsel. Het gaat echter om de daar achterliggende vraag: Waarom komen die Antillianen hier naar toe?

Het volledige antwoord heb ik niet. Maar hoe is het toch mogelijk dat wij hier dromen van zon zee en strand op de Antillen en de bewoners daar in drommen naar de miezerigheid, kleinburgerlijkheid en somberheid willen? Zou het iets te maken hebben met de subsidies en uitkeringen die hier veel hoger liggen dan op de Antillen? Ik denk van wel, want om een baan ging het overkomen niet gezien het grote percentage werkloosheid onder de Antillianen hier. Ik wil geen stigma opplakken, maar gewoon van wat cijfers uitgaan, daarmee de goeden ( ook diegenen die gewoon legaal gebruik maken van de uitkeringsmogelijkheden die hen geboden worden) niet te na te spreken: blijkbaar zijn de uitkeringsmogelijkheden te ruim waardoor mensen liever hier naar toe komen dan om een opbouw in hun eigen eiland te overwegen. Dat belooft overigens nog wat met de extra landen die we in de EU gaan krijgen.
Waar ik in dit verband wat meer over zou willen weten is dat ik begreep dat er op Aruba, nu juist naar minder bureaucratie wordt gestreefd, dat veel wetten vereenvoudigd worden en dat er daarom veel Arubanen weer naar Aruba terug zouden keren.
Als dat zo blijkt te zijn hebben we een aardig bewijs gevonden dat subsidie en uitkering niet helpt, maar dat minder regels de oplossing is.
Wie weet hier meer van zodat we wellicht een ‘bewijs’ hebben dat bij soortgelijke eilanden, het Arubaanse model beter werkt dan het subsidie model.

9 REACTIES

 1. Opvallend detail in de kwestie is dat Antillianen gewoon naar Nederland kunnen reizen en zich hier vestigen, uitkeringen aanvragen en dergelijke. Omgekeerd schijnen Nederlanders nog steeds (ik kan het zo snel niet nagaan) een visum of verblijfsvergunning te moeten aanvragen om zich op de Antillen te kunnen vestigen. Iets dat Antillianen die ik ken doodnormaal vinden. Dus wat mij betreft mag dat gelijkheidsbeginsel onmiddelijk worden ingevoerd. Dan hoeft die premier van ze ook niet meer te jammeren over vermeende discriminatie…
  Ik heb de indruk dat de Antillen al heel lang bezig zijn met een campagne om hun onderklasse naar Nederland te exporteren.

 2. Allereerst zijn de Antillen geen Nederlands grondgebied, maar een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. In dit verband is het correct op te merken dat de Kaaiman Eilanden en de Bahamas ook lid zijn van het Verenigd Koninkrijk, maar geen Brits grondgebied is. Deze laatste hebben een eigen paspoort, maar hebben de Engelse koningin toch als staatshoofd. Het beste voor de Nederlandse Antillen zou zijn om zich als aparte staat te herijken los van Nederland. Dat stelt hen in staat om een eigen economie op te bouwen met alle voordelen van dien, zoals een belastingvrije haven creëren en een eigen handels-, immigratie- en buitenlands beleid. Door middel van deze lage belastingen zal de economie enorm aantrekken en de terugtocht van veel Antillianen bespoedigen. Ook de werkloosheid en uitzichtloosheid van de Nederlandse socialistische belasting- en subsidiecultuur zijn dan verdwenen. Bermuda, de Bahamas, de Maagdeneilanden en de Kaaiman-eilanden bevestigen het succes van dit soort beleid. Afscheiden dus van de verstikkende Nederlandse politiek dus.

 3. Binnen een konninkrijk moet je je naar mijn mening vrij kunnen vestigen waar je wilt. Het argument dat antillianen beter kunnen worden opgevangen in de Antillen ben ik het niet mee eens. In de grote steden moeten deze ook kunnen worden opgevangen.
  Verder moeten de problemen worden aangepakt bij hun oorsprong. Scholing op de Antillen. Feit blijft dat de Antillen zich zelf niet kunnen bedruipen en dat de beslissing om op scholen in het papiaments les te gaan geven de situatie alleen maar erger heeft gemaakt. Het is jammer voor het volk dat hun politici zulke beslissingen voor hun volk neemt, handelend uit trots en afkeer van Nederland. Wat mij betreft plaatsen we de ANtillen onder curatele, laat de bom maar barsten, we regelen als koninkrijk dan de volgende zaken, onderwijs, gezondheidszorg.

 4. [1] Ten eerste hebben NEDERLANDERS geen visum nodig om naar de Nederlandse Antillen te gaan. Uw heeft het over een voormalig WERKVERGUNNING die Nederlanders nodig hadden om te werken (die inmiddels is afgeschaft). Voor uw informatie is deze wetgeveing ingevoerd door een voormalige NEDERLANDSE Gouveneur die vond dat er teveel ongeschoolde Nederlanders naar de eilanden kwamen. Dus informeer u zelf eerst beter voordat incorrecte informatie geeft!!!
  Ten tweede hebben wij op de Antillen geen posters hangen van als je hier niet blij ben ga dan naar Nederland!! Als je geen economische voor uitzicht hebt dan ga je het beste zoeken voor jouw gezin of dat nou in Nederland is of eregens anders dat bepaal je ZELF !

 5. Dit is een reactie op Rania Pater

  WONEN EN WERKEN OP DE ANTILLEN
  Kan ik mij als Nederlander en inwoner van het Koninkrijk gewoon op Aruba of de Nederlandse Antillen vestigen?
  Nee, dat kan niet zomaar. In het Statuut is vastgelegd dat de toelating van vreemdelingen een taak is van de landen zelf. Alle landen van het Koninkrijk beslissen zelf onder welke voorwaarden vreemdelingen in hun land kunnen verblijven. Als u zich als Nederlander wilt vestigen op de Nederlandse Antillen of Aruba moet u daarom aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op http://www.antillenhuis.nl , onder voorlichting of op http://www.arubahuis.nl onder juridische zaken

  verder commentaar overbodig
  jan

 6. het is jammer dat de kabinet van de antillen al het geld op eigen bankrekening stort, dat is wat er al jaren gaande is, wie heeft contole op deze mensen?? daarom komen de meeste ongeschoolde anti’s hier, met het idee dat uitkering hoog is, wat ze niet weten is dat de laasten hoger zijn dan die kleine uitkering wat je ontvangt. pas als ze hier al zijn zien ze dit in, en dan wordt er gekeken naar een andere weg waar veel geld te maken valt.ze moeten eerst de zittende kabinet bestrijden en dan pas kan er over de rest gesproken worden

 7. [5] Ach Jan natuurlijk dien je te zeggen dat verder commentaar overbodig is. Omdat je drommels GOED weet dat het niet zo moeilijk is als Nederlander om je daar te vestigen. Het eiland zit BOMVOL dus zo moeilijk is het niet en je hoort ons niet klagen dat jullie er zijn of wel ???

  NU is commentaar overbodig

 8. [1] jullie zijn gewooon stuk aapen
  met geen fatsoen, hebben jullie geen leven ofzow

Comments are closed.