Zojuist hebben we wederom kennis kunnen maken met de ware aard van de Nederlandse publieke omroep. Een schaamteloze propaganda-show voor de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden met als tragisch dieptepunt een mislukte filosoof die zijn oproepkaart voor de camera doormidden scheurt….

Allereerst kwam voormalig communisten-terrorist Jozef Fischer, minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland, uitgebreid aan het woord. Met een interviewer die de Duitse taal nauwelijks machtig is, was het natuurlijk een peuleschilletje voor deze ‘wereldverbeteraar’ om lekker reclame te maken voor de opheffing van Nederland.

Het principe van hoor en wederhoor werd door Buitenhof even aan de kant gezet. Geen tegenstander van de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden, maar minister van Staat en schoonfamilielid van Beatrix, Hans v.d. Broek die de kijkers thuis nog even mag uitleggen hoe goed Jozef F. het belang van de Europese integratie heeft uiteengezet.

De publieke omroep zoals we ze hebben leren kennen in de duistere dagen van mei 2002. Ook toen werden socialistische kopstukken uit heel Europa ingevlogen om de Nederlanders te vertellen op wie ze moesten gaan stemmen.

Kreeg Brinkhorst deze week nog hoon voor zijn idiote opmerkingen dat het referendum eigenlijk niet gehouden zou moeten worden omdat de domme kiezers eigenlijk niet weten waarover het gaat, Buitenhof knalde er vandaag de mislukte filosoof Herman Philipse (de voormalige ‘Stecher’ van grondwet-aanhanger Hirschi Ali) tegenaan. Ook hij vond het maar niks dat het Nederlandse volk op 1 juni eindelijk iets te zeggen heeft en verscheurde zijn oproepkaart voor de camera. Da’s weer 1 stem minder voor de grondwet moet u maar denken….

In Nederland is één van de essentiële ingrediënten voor een democratie vandaag voorgoed bij het grof-vuil gezet: De onafhankelijke media. Als ik al de illusie had, dat de vaderlanse pers niet op schoot van de machthebbers zat dan is die droom zojuist in duigen gevallen.

Een ding is nu wel zeker. Buitenhof heeft vandaag de mega-subsidies voor de publieke omroep voorlopig weer veilig gesteld.

10 REACTIES

  1. Ik waardeer Philipse zeer en ben het vaak met hem eens, en nog vaker met z’n manier van het maken van een scherpe analyse.

    Deze maal slaat hij mijns inziens toch een beetje de plank mis. Het Nederlandse staatsbestel is nu eenmaal het Nederlanse staatsbestel met een rechtstaat, welke moeilijk te veranderen is (zie gekozen burgemeester). Nu kun je het oneens zijn met bepaalde democratisch gekozen zaken als referenda door het parlement, maar oproepen deze in de vuilnisbak te gooien getuigt niet echt van vertrouwen in het individu. Dat is punt 1.

    Punt twee is dat Philipse de mensen oproept of niet te gaan stemmen (omdat het ingestelde referendum volksverlakkerrij is door het parlement, omdat het volk deze grondwet toch nooit kan snappen), of om voor te gaan stemmen want het huidige verdrag is het best haalbare voor Nederland; het best haalbare voor wat is mij echter onduidelijk. Nee stemmen doet een verstandig mens immers niet, en dus schaart Philipse zich bij de regering die geen mogelijkheid onbenut laat om via grove propagandamiddelen de onwetende burger te overtuigen of niet te gaan stemmen, of voor.

    Wat het meest laakbaar is aan Philipse’s standpunt, vooral als toch redelijk verstandig filosoof, is dat hij uitsluit dat ‘het volk’ zich voldoende kan verdiepen en dus maar niet of voor moet stemmen. Zou een persoon die zich wel verdiept heeft in de grondwet ook niet tegen kunnen stemmen, met misschien andere (of juist dezelfde!) maar hoogstaande normen en waarden? Philipse sluit dit uit en dat is zeer merkwaardig.

    En Fischer, tja, met zulke willekeurig gekozen definities van Europa, nationaal-socialisme, nationalisme, integratie en analyse van de Balkan(unie) oorlog kan ik zeer goed begrijpen dat je tot zulke naieve conclusies komt tav ‘Europa’.

    Opvallendste punt van Fischer’s betoog: Turkije wel, Israel niet, zonder logische argumenten…

  2. Fischer: Wat een spreker is die man! Voor het afwijzen van de zogenaamde Grondwet mogen we nog blij zijn dat wij het met armzalige sprekers moeten doen als Jan Peter c.s.! Hoeveel twijfelende Nederlanders gaan nu JA stemmen, na de knappe voordracht van Fischer gehoord te hebben? Een Duitser (of all people) moet nu N.B. de Nederlander over de streep trekken naar het Beloofde JA-land. En uiteindelijk zei Fischer niet veel anders dan onze politici, maar dan op een meer gematigde, "sympathiekere" manier – dus veel gevaarlijker!!

    Dan hadden we nog onze columnist die 2 stemadviezen had: ten eerste doorscheuren die oproep (waarin ik me nog een beetje kon verplaatsen) en ten tweede – en laat ik nou zo naief zijn om nog te denken dat hij NEE zou adviseren – moeten we dan maar JA zeggen! Omdat, echt waar, daar we de inhoud van die zogenaamde grondwet zelf niet kunnen begrijpen, we maar alle vertrouwen moeten hebben in de "deskundige" makers! Wat "deskundigen"? Zijn dat niet die politici – belanghebbenden – waar we niet zo heel veel vertrouwen meer in hebben?

    Aardig geprobeerd Herr Fischer en Herman Philipse, maar voor mij blijft het toch: NEE !

  3. [2]
    Philipse toont zich niets meer dan een doodgewone door de overheid gesubsidieerde staatsfilosoof, wat hij ook daadwerkelijk is. Daarmee is hij precies even (on)geloofwaardig als de communistische partij-ideologen uit de Sowjet-tijd.

  4. [3] Noem mij eens een private Nederlandse universiteit waar deze so-called staatsfilosoof terecht kan?

    Voor de rest zie ik geen enkele aanleiding om Philipse als puppet staatsfilosoof te zien.

    Dit ook omdat ik er nog steeds rekening mee houd(gezien zijn eerdere columns en zijn open brief gericht ana Donner) dat Philipse middels deze provocatieve column het tegenovergestelde wil bereiken dan wat hij droog beschouwd stelt. (Zeg mensen dat ze twee keuzes hebben, niet stemmen of voor stemmen en ze zullen tegen stemmen).

    Dit ook omdat hij in een eerdere column al eens opgeroepen heeft het referendum te gebruiken voor een nee-stem tav de toetreding van Turkije (http://www.vpro.nl/programm…)

  5. [4] Mogelijk, ik heb inderdaad ook betere columns van hem gezien. Maar zijn doel is een stem had hij dat ook gewoon kunnen vertellen…

    Mogelijk komt er nog een artikeltje van mij over zijn advies..

  6. [4] [5] [6]
    Ik denk, dat Arend gelijk heeft. Het zou mij namelijk niets verbazen, dat hij onder druk gezet is, althans zich onder druk gezet voelt.
    Iedereen die hem kent, weet dat hij ambtenaar is en dus in een spagaat situatie verkeerd. Door zijn onwaarschijnlijke stellingname heeft hij deze valkuil toch handig genomen: Hij liet zien, dat hij liever zijn oproepkaart verscheurt, dan dat hij JA stemt.

  7. "Hij liet zien, dat hij liever zijn oproepkaart verscheurt, dan dat hij JA stemt." …..
    Beetje hoog Hollywood-gehalte deze gedachte.

Comments are closed.