Een deel van de bevolking stemt JA voor de grondwet-die geen-grondwet-mag-heten. Als we nu weten wie er vóór stemmen, en hun belangen kennen, dat kan dit ons aansporen om ons daarbij aan te sluiten. Of juist niet…

De eerste groep JA-stemmers zijn natuurlijk de Europesche politici. Daarnaast de regering zelf; zij heeft al JA gezegd. Het is de tweede kamer die het referendum heeft uitgeschreven. Behalve Wilders, de LPF, de Christen Unie, de SGP en de SP, zijn alle grote partijen vóór. Hun achterban overigens niet! Alleen de die-hard D’66-stemmers zijn nog in meerderheid voor.

Dan hebben we de ambtenaren. Het blad ‘Binnenlands Bestuur’ heeft 2000 van hen ge-enquêteerd volgens het NOS-journaal: “Burgers worden slecht voorgelicht over de Europese grondwet”, vinden ambtenaren en bestuurders. De overgrote meerderheid van hen zegt wel te gaan stemmen. De meesten zijn vóór de Europese Grondwet.

Op de site van de NOS vinden we een lijst met ‘maatschappelijke organisaties’ die vóór zijn:

FNV (Vakbond)
Milli Görüs
VNO
Stichting Natuur en Milieu
Rooms katholieke kerk
IKV
Medefinancierings Breed Netwerk (o.a. Novib, ICCO, CORDAID)
NOC*NSF
Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen
Nederlandse Museumvereniging
Nederlands Juristencomité voor de Mensrechten
CIDI
EnergieNed (energiesector)
KPN
Transport en Logistiek Nederland
De Nederlandsche Bank

Samengevat: Zij die nu, of vanuit het verleden, direct gelieerd zijn aan de overheid (DNB, KPN, EngergieNed), zij die afhankelijk zijn van de overheid voor subsidie of lobby/invloed, en zij die nederland economisch regeren in het polder-overleg (FNV, VNO, TLN) zijn voor.

Uit de uitspraken van Balkenende kwam al naar voren dat hij werkelijk geen flauw benul heeft, van dat wat er leeft onder de gewone mensen. Als je deze lijst ziet, krijg je het idee dat dit voor meer ‘bestuurders’ geldt.

Er is een kloof in nederland. De bestuurders, belangengroepen en ambtenaren, dan heel lang niks, en dan de bevolking. Aan de overkant van die kloof zijn ze erg VOOR de grondwet. Aan deze kant, moeten we er nog maar eens even over nadenken wat nou goed voor ons is.

Als wij allemaal NEE stemmen komt dat volgens de minister-president en zijn vice-premier omdat wij allemaal zo dom zijn. De politici en bestuurders zijn blijkbaar wel slim. Slim genoeg om hun eigen belang te stellen, boven het belang van de mensen die zij zouden moeten vertegenwoordigen!

Misschien is dit wel de eerste en de enige kans die we krijgen om hen duidelijk te maken dat wij helemaal niet gediend zijn van hun slimmigheid!

11 REACTIES

 1. Die kloof daar had Paul Witteman het tien jaar terug al over. Sinds is die kloof alleen maar groter geworden!

  De regering wil alles maar steeds groter maken. De ziekenhuizen en scholen en bedrijven enzo worden steeds groter. Nu moet de wetgeving ook nog meer naar het grote europa.
  Gewone mensen willen het juist kleiner en menselijker hebben. De regering snapt dat gewoon niet!! Ze zijn zelf dom!

 2. ik wil niet proberen Nostradamus te zijn, maar toen de verkiezingen in Spanje de verkeerde kant op gingen, gebeurde er ook iets in Madrid.
  Ze zullen toch niet…..

 3. [2] Wat probeer je precies te impliceren?
  (over ‘Donner like’ holle rethorische onderbuikgevoelens gesproken zeg…)

 4. Blijkens de recente geschiedenis is het middel van provocatie bij de gevestigde collectivisten inderdaad niet ongebruikelijk.
  Alles blijft mogelijk.

 5. Mijn vertrouwen is de OVERheid is dusdanig dat ik niet verbaasd zou zijn. Daarbij heb ik de (ijdele)hoop dat door dit ter discussie te stellen er heel misschien bij die eventuele, collectivistische, plannenmakers bedacht gaat worden dat hun plan, gezien de al gaande discussie, averechts uit kan werken en daarmee nutteloos wordt. Foute
  VVD spotjes werden toch ook teruggetrokken, dus er wordt soms nagedacht.

 6. Of we nu ja of nee stemmen het wordt altijd een ja al zijn we er tegen want dit is een niet officieel referendum.

  Dus als het ooit fout gaat weet je bij wie je moet zijn.

 7. [10] Hoezo een niet-officieel referendum? Dat het sowieso een ja wordt van de 2e Kamer (na een nee in het referendum en 30%+ opkomst) kan niet uitgesloten worden. Maargoed, zo vast zitten de stenen op ’t Plein ook weer niet…

Comments are closed.