Eerst de zaak wisselverlies.nl en nu de SP met de folder-retour-actie. Er zijn echt mensen in dit land die denken dat de overheid geld kan terug-geven, of kan uitgeven zonder dat we dat allemaal via de belasting zelf betalen! Onbegrijpelijk!

De overheidsfinanciën:
Let op: De overheid LEEFT van belasting. Zoals een spin van vliegjes. Zij heeft een begroting en die is heilig.
Gaat er meer uit dan begroot, dan heet dat tegenvaller, en de een-of-andere belasting of acijns (met wat voor morele gezondheids-smoes dan ook) wordt verhoogd, of de een-of-andere subsidie wordt verlaagd (‘bezuiniging’).
Komt er meer binnen of blijft er meer geld in kas dan begroot, dan heet dat meevaller, en de een of andere subsidie wordt snel verhoogd. En heel soms wordt er – voor het ‘draagvlak’ – een belasting verlaagd.
De begroting bevat ook al een finacierings-tekort-getal. Da’s gewoon al ingecalculeerd.

Wisselverlies:
Zalm heeft de kluit belazerd (“t.o.v. het gemiddelde van de EU-landen was de gulden niet te goedkoop; alleen maar t.o.v. de Duitse mark”, We zijn allemaal gelijk, maar hierin waren de Duitsers gewoon even MEER gelijk dan de anderen…)
MAAR:
Geld terug vragen voor het wisselverlies betekent een tegenvaller. Ergo, de belasting gaat omhoog en u betaalt het dus via een dure, ambtelijke en juridische weg uiteindelijk aan uzelf!
Winnaars: extra ambtenaren en de juristen van beide partijen. (van Donner mag het namelijk niet: ‘no-cure-no-pay’, dus de advocaten varen er hoe dan ook wel bij)

EU-Folders:
De SP heeft groot gelijk, dat ze zich kwaad maken over de geldverspilling voor die EU-propaganda-folders,
MAAR:
Wanneer wij die nu allemaal terug sturen naar het ‘gratis’ antwoordnummer van BuZa, dan betaalt BuZa de porto-kosten en tja, da’s dus weer een tegenvaller en dus gaan de belastingen…… u voelt ‘m al weer aankomen.
Winnaars: Alleen TPG, die rekent echt gewoon 0,39 € voor elke verzonden folder!

DE OVERHEID HEEFT HELEMAAL GEEN GELD!

Het is hoe dan ook ons eigen geld, alleen heeft de staat dat legaal ontvreemd. De overheid past in die zin veel beter op z’n zaak dan wij met z’n allen, want tekorten worden onmiddelijk uit de onuitputtelijke bron (‘het volk’) bijgevuld.

Hoe meer wij ze laten uitgeven, hoe meer wij zelf dus betalen.

Wat helpt dan wel?
Er is maar een echte oplossing: Zorgen dat de overheid minder uitgeeft, dan betalen wij dus met z’n allen ook minder. En deze oplossing is niet alleen simpel, maar ook nog eenvoudig!
Makkelijk hè?

En da’s nou precies waarom libertariers pleiten voor een zo klein mogelijke overheid. Wat zij niet uitgeven, kunnen wij in onze zak houden en zelf aan iets besteden wat we WEL nuttig vinden!!! De oplossing is niet om “ze terug te pakken”, maar om ze af te schaffen. Dat helpt tenminste echt.

Nu de club wisselverlies en de SP nog even overtuigen… 🙂

4 REACTIES

 1. Kan allemaal wel wezen, maar ik ben ervan overtuigd dat acties als Wisselverlies en de terugstuur-acties wel degelijk helpen. De overheid pakt precies zoveel als mogelijk zonder dat het volk al te zeer gaat morren. (ik moet toegeven hier geen theoretische onderbouwing voor te hebben, maar het lijkt er verdomd veel op). De overheid op porto-kosten jagen levert dus geen hogere belastingen op maar het zorgt er alleen maar voor dat de overheid het belastinggeld aan iets anders uitgeeft.

  Stel nou dat Wisselverlies in het gelijk wordt gesteld, of dat het idee in ieder geval niet volledig weggelachen wordt. Het resultaat is dat er meer gemord zal worden ("Laat Zalm dat geld verdomme zelf betalen!"), en de belastingen gaan omlaag.

 2. [2] Ik kende de Laffer-curve, maar dat is op zich geen bewijs dat de overheid ook altijd "pakt wat ze pakken kunnen".

 3. Als men fraude pleegt word men opgepakt.
  Als je een overtreding maakt wordt je bekeurd.
  Als je steelt van iemand wordt je vervolgt.
  Waarom wordt de grootste dief ( de overheid ) nooit gepakt.
  Alles maken ze duurder zonder dat daar wat tegenover staat.
  Kijk maar naar het waanzinnig verhogen van de ziektekosten.
  Het is allemaal leuk bedacht maar iemand die bv doordat het bedrijf werkte failiet ging en zijn leeftijd hem tegenwerkt om een nieuwe baan te vinden een uitkering heeft wordt dubbel.
  Zijn inkomen wordt steeds lager,maar alle uitgaven worden meer.
  Waar is men mee bezig en wanneer wordt de grootste dief nou eens echt opgepakt/ aangepakt.

Comments are closed.