De directeur van De Nederlandsche Bank verklaarde onlangs dat de gulden vijf tot tien procent ondergewaardeerd was bij inwisseling voor de euro. Dat wil zeggen: we kregen destijds vijf tot tien procent te weinig euro’s voor onze guldens. De Nederlandse media reageerden opmerkelijk tam op het bekendmaken van deze gigantische diefstal. Begrijpelijk. Vanwege economisch onbenul en anti-kapitalistische vooroordelen hadden de media destijds massaal het bedrijfsleven de schuld gegeven van de prijsstijgingen na invoering van de euro. Als de overheid dan de ware boosdoener blijkt te zijn, is dat natuurlijk pijnlijk.

De directeur van De Nederlandsche Bank verklaarde onlangs dat de gulden vijf tot tien procent ondergewaardeerd was bij inwisseling voor de euro. Dat wil zeggen: we kregen destijds vijf tot tien procent te weinig euro’s voor onze guldens.

De Nederlandse media reageerden opmerkelijk tam op het bekendmaken van deze gigantische diefstal. Begrijpelijk. Vanwege economisch onbenul en anti-kapitalistische vooroordelen hadden de media destijds massaal het bedrijfsleven de schuld gegeven van de prijsstijgingen na invoering van de euro. Als de overheid dan de ware boosdoener blijkt te zijn, is dat natuurlijk pijnlijk.

Aan minister Zalm de taak om de roofoperatie goed te praten. Bij Barend & Van Dorp verklaarde Zalm dat het helemaal niet uitmaakt tegen welke koers de gulden werd ingewisseld. Bij een wisselkoers van 2,2 krijg je weliswaar tien procent minder euro’s voor je guldens dan bij een koers van 2, maar ook de prijzen van producten worden dan tegen een koers van 2,2 omgerekend en niet tegen een koers van 2. De prijzen worden dus ook tien procent lager, en je kunt met minder euro’s toch evenveel kopen, aldus Zalm.

Een bizar verhaal. Volgens Zalms logica zou het ook niet uitmaken als een wisselkoers van bijvoorbeeld 10.000 was gebruikt: 1 euro voor 10.000 gulden. Het gemiddelde spaartegoed per Nederlands huishouden zou in dat geval niet 28.000 euro bedragen, maar slechts zo’n zes euro. Vakantie in het buitenland zit er dan toch niet meer in.

Zalms fout is elementair: Nederland is geen eiland. Veel producten worden geïmporteerd. Deze producten worden helemaal niet tien procent goedkoper als wij voor onze guldens tien procent te weinig euro’s krijgen, maar blijven even duur. En ook de goederen die in Nederland zelf worden geproduceerd, worden niet tien procent goedkoper, omdat de grondstoffen voor die goederen vaak moeten worden geïmporteerd. Kortom, invoering van de euro tegen een te lage guldenkoers lijdt tot flinke prijsstijgingen.

De vraag luidt: gelooft Zalm zelf in de onzin die hij uitkraamt, of is hij de boel welbewust aan het belazeren? Zalm heeft economie gestudeerd, dus zou je zeggen dat hij onmogelijk oprecht kan zijn. Aan de andere kant: onderschat het onbenul van economen niet. Er bestaan zelfs economen die in het heil van het socialisme geloven.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

1 REACTIE

  1. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: economie is de puurste vorm van pseudowetenschap en als zodanig het beste middel om het politieke bedrog te verkopen, dat ueberhaupt denkbaar is.
    Zodra een politicus zich beroept op de economie of een economisch cijfer, weet je ZEKER, dat hij de boel belazert.
    Omgekeerd geldt: zodra een econoom een politieke uitspraak doet, moet je zijn agenda of beweegreden kennen om te weten, welke "waarde" je er aan mag toekennen. Hij behoort immers te weten, dat economische statistieken NIETS betekenen. Je hebt goede economen en slechte, net zoals je goede doktoren, advocaten, enz. hebt en slechte.

    Ezelsbruggetje voor de leek:
    Definitie van statistiek:
    You’ve lies, you’ve damned lies and you’ve statistics.

    Conclusie:
    Met z.g. "economische statistieken" kun je dus ALTIJD ALLE kanten uit.

Comments are closed.