Europese Superstaat of regionale diversiteit?
In zijn lezing zal Hans-Hermann Hoppe uiteenzetten dat Europese centralisatie slecht is voor de economische groei en een mogelijk gevaar vormt voor individuele vrijheid.

De Edmund Burke Stichting organiseert een serie bijeenkomsten over een onderwerp dat steeds meer in het centrum van de belangstelling komt te staan: de vraag naar onze welvaart, economische groei, hervorming van de onbetaalbaar geworden verzorgingsstaat, innovatie en eigendomsrechten, flexibilisering van de arbeidsmarkt, etc.

In dit kader organiseert de Edmund Burke Stichting op 26 mei aanstaande een bijeenkomst waarop de Amerikaanse econoom en filosoof Hans-Hermann Hoppe zal spreken over de vraag of (Europese) centralisatie de weg is naar economische groei en voorspoed. Het verband met het referendum over de Europese Grondwet, die op 29 mei en 1 juni zullen worden gehouden in respectievelijk Frankrijk en Nederland, zal uiteraard nadrukkelijk aan de orde komen.

Hans-Hermann Hoppe komt uit de libertarisch- conservatieve hoek. Deze denkrichting baseert zich op de zogenoemde Oostenrijkse School, een economische theorie met het individueel menselijk handelen en het belang van subjectieve keuzes als uitgangspunt.

Graag nodigen wij u uit om op deze avond naar deze sprekers te komen luisteren.

Datum: Donderdag 26 mei, 2005
Wie: Hans-Hermann Hoppe
Waarover: Nadelen van een Europese Superstaat en de voordelen van kleine regios
Waar: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag
Voor de routebeschrijving zie http://www.nieuwspoort.nl onder Locatie
Tijd: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

In verband met een goed verloop van de organisatie willen wij u vriendelijk doch dringend verzoeken uw komst vooraf aan te kondigen via telefoonnummer 070 – 392 51 80 (vragen naar Sander Boon) of via boon@burkestichting.nl.

Met een vriendelijke groet,

Sander Boon
Research fellow Edmund Burke Stichting
——————————————————————————–
Hans-Hermann Hoppe is hoogleraar in de economie aan de Universiteit van Nevada in de Verenigde Staten. In de academische wereld schuwt hij de controverse niet, hij is dan ook niet van onbesproken gedrag! Volgens Hoppe vormt de libertarische economische theorie de basis van een conservatieve samenleving. Het libertarisme kan dan ook een bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een samenleving van individuen die op een vreedzame manier met elkaar samenleven. De basisvoorwaarde voor een goede en eerlijke samenleving bestaat in zijn visie uit individuen die kunnen rekenen op goed bewaakte eigendomsrechten. In zijn lezing zal hij uiteenzetten dat Europese centralisatie slecht is voor de economische groei en een mogelijk gevaar vormt voor individuele vrijheid.
————————————————————————

8 REACTIES

  1. Lijkt me best interessant, ben alleen niet zo iemand van clubjes, ook niet echt van conservatieve clubjes (aangezien je donateur moet zijn om de bijeenkomsten te kunnen bijwonen) …

  2. [2] Inderdaad zal het VB Hoppe wel een geschikte libertarier vinden. Zoals Norberg al zei over Hoppe-aanhangers:

    LIBERTARIANS FOR BIGOTS:

    For some strange reason, a bigot anti-gay professor, who prefer monarchy to democracy and oppose open borders (and think that the pro-immigration position I have "can be understood only psychologically") has become the favourite of some American libertarians. Read the excellent libertarian thinker Tom Palmer?s devastating portrait of Hans-Herman Hoppe here. And be sure to read the discussion afterwards, which is even more interesting.

    Kortom: Precies in het staatje van de VB’ers 🙂

  3. [3] KL,

    Je hebt dit stukje al es eerder geplaatst (Hoppe schijnt jouw vriend
    niet te zijn 🙂 ) en sedertdien staat
    Tom Palmer bij m’n favorites.Intelligente man.

    Wat Hoppe betreft : ik heb te weinig van Hoppe gelezen om een standpunt over z’n libertarisch gehalte in te nemen.Hetgeen wat ik van
    hem gelezen heb over "democratie" daarmee ben ik het wel eens : een slecht en verdorven idee terwijl anderzijds hetgeen ik van hem gelezen heb over absolute monarchieën mij niet
    aanspreekt : die waren m.i. al even slecht als democratieën zijn.
    Of ie iets tegen homo’s heeft, zou ik niet weten.

    Hoppe lijkt door het Vlaams Belang vooral uitgenodigd om iets te komen vertellen over het succes van kleine,economisch liberale staatjes (Hong Kong, singapore,Monaco, Luxemburg, etc…) en over het recht op "afscheiding".Op dat punt zal wat hij te vertellen had inderdaad passen in het straatje van het Vlaams Belang.

    Verder ben ik nog nooit een Vlaams Belanger tegengekomen die een positief woord te zeggen had over socialisme of communisme.Integendeel de militanten die ik ontmoet heb, bleken stuk voor stuk overtuigde anticommunisten…hetgeen ik van hun critici niet kan zeggen.Nou ja…dan is
    voor mij de rekening snel gemaakt…
    ik ga niet zij aan zij met een bende
    communisten en ander links tuig schieten op anticommunisten
    (ook al ben ik het verder met die niet
    eens).Dat is een princiepskwestie.

    Groetz,

    Cincinnatus.

    Hun gedweep met Vlaanderen zegt me weinig maar

  4. [4] Nog ff m’n verdwaalde zin afmaken :

    Hun gedweep met Vlaanderen zegt me weinig maar dat elke Vlaming gemiddeld 800 euro per jaar moet dokken om de
    Waalse economie te subsidiëren (lees
    de Part Socialiste in het zadel te houden), vind ik nog een streepje erger
    dan wat luitjes die achter de Vlaamse leeuw aanhossen dus als het leidt tot
    minder belastingen en minder government
    mag België meteen opgedoekt worden.

    Groetz,

    Cincinnatus.

  5. [2]
    [3]
    Ik ben gisteren geweest. Goede lezing, maar weinig nieuws onder de zon voor iemand die enigzins op de hoogte is van het gedachtegoed van Hoppe.

    Na afloop nog even met Hoppe gepraat. Ik moet zeggen: aardige man. Een stuk sympathieker dan hij af en toe in z’n schrijfsels overkomt. En hoewel hij nog wel eens libertarische hippies (zoals hij ze noemt) wil bekritiseren, ging hij met deze langharige semihippie toch gewoon staan praten.

    Mik (bij KL welbekend) vroeg hem naar het Vlaams Belang. In zijn optiek een club met van alles van klassiek liberalen tot Nazi’s. Hoppe hoopte dat hij ze een beetje in de goede richting gestuurd had.

    Daarna heb ik hem nog gevraagd of hij het erg zou vinden een homo als buurman te hebben. Het antwoord: welnee. Het enige wat hij geschreven heeft is dat een vereniging die is opgericht om het gezin te promoten homo’s weg zou sturen. Hij vergelijkt dat met een nudistencamping waar je ook weggestuurd wordt als je met een badpak aan gaat lopen.

    En de man heeft ook nog gevoel voor humor. Ik bedoel, een Duitser met humor…

    Wat die Palmer betreft, die spoort gewoon niet:

    http://www.antiwar.com/blog
    http://ancapistan.typepad.c

  6. Ik had wel bij die lezing van Hoppe willen zijn overigens, maar ik heb ook andere verplichtingen. Ik geloof ook dat Hoppe voor een groot deel gelijk heeft. Alleen gaat hij uit van de verkeerde uitgangspunten. ik denk niet dat monarchie, democratie of wat anders het verschil maakt, maar de grootte van het systeem. een mini-staatje zal altijd vrijer zijn, of het nu democratisch is of een monarchie.
    Dat is mijn argument om NEE te stemmen tegen de EU, en ik denk dat het betoog van Hoppe ook in die richting ging 🙂

    Enne, wat het Vlaams belang betreft. is die partij ook niet gebaseerd op oud communisten? tenminste als je. zoals Roele, Hitler als extreem links kunt neerzetten? En zelfs Hoppe zag kennelijk dat het Vlaams belang deze "extreem-linkse" elementen bevatte 🙂

    Ik vind degenen die zich als "anti-communist" presenteren even onsympathiek als communisten. Waarom een club aanhangen alleen maar omdat ze tegen een andere totalitaire stroming zijn?

    Overigens denk ik dat het VB zich wel ontwikkelt naar een liberalere lijn, zeker nu die "extreem-linkse" Hitler aanhangertjes oud worden en uitsterven

  7. Ik heb de lezing in Den Haag ook bijgewoond, die overigens ook gewoon voor niet-contributeurs toegankelijk was. Erg interessante lezing, maar inderdaad weinig nieuws onder de zon als je enigszins met Hoppe’s werk bekend bent. Wel was het uiteraard leuk om de man eens in het echt mee te maken en andere bekende gezichten te zien.
    Helaas moest ik na de tijd direct de trein halen.

Comments are closed.