Je gelooft je ogen niet als je de Telegraaf leest: “Brinkhorst tegen referendum over grondwet”. Brinkhorst is van D66, DE partij van volks-inspraak. DE partij van referenda, van de door het volk gekozen burgemeester!!!

“Op zichzelf is er best wat te zeggen voor referenda, maar niet over dit onderwerp. We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet. Dat schept een slecht precedent”, aldus Brinkhorst.

Hij is notabene vice-premier!! Als de bevolking genoeg weet om NEE te stemmen, is de man ineens tegen een referendum. Als de bevolking echt zo dom is, dan is hij het met z’n maatjes, die het volk zo dom hebben gehouden!

Nee een burgemeester kiezen is nog tot daar aan toe, maar over de grote-mensen wereld moeten we blind vertrouwen hebben in de mensen die niet ‘DOM’ zijn, net als wij allemaal. De onder-koning vindt zijn onderdanen maar een stelletje halve zolen!

Het referendum is het gevolg van een initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Van der Ham (D66), Dubbelboer (PvdA) en Karimi (GroenLinks). Brinkhorst wil daar verder niet op reageren. “We hebben als regering geaccepteerd dat er in de Tweede Kamer een meerderheid voor was.”

Ja, ja, we accepteren het alleen niet als een meerderheid van het volk nu eens eindelijk IETS mag zeggen over Europa – voor het eerst!! – en dan NEE zegt.

“Ik kan me voorstellen dat je referenda invoert, maar dan wel over zaken die mensen beter kunnen overzien”, zegt Brinkhorst verder. Hij denkt bij referenda aan nationale onderwerpen, een Zuid-Hollands of Amsterdams thema. “Maar zo’n zaak als deze, de Europese grondwet, leent zich er slecht voor. De discussie gaat steeds over de verkeerde dingen. Mensen weten niet wat erin staat. Dat is mijn grote zorg: dat het uiteindelijk om buikgevoelens gaat.”

De EU-discussie gaat een kant op die deze onverlicht despoot niet zint, dus moeten wij maar gaan meepraten over belangrijke nationale of Amsterdamse thema’s zoals: “Welke kleur moeten de ‘amsterdammertjes’ krijgen?” en “Is Zuid-Holland nou Holland of Nederland?”

Ach, gelukkig zijn mensen niet dom, en is Brinkhorst zelf weer een van de betere argumenten TEGEN!!

5 REACTIES

 1. Laten we eerst die politici eens overhoren om te kijken of ze zelf wel een flauw benul hebben van wat er in die Grondwet staat.
  En kennelijk is Brinkhorst niet slim genoeg om te bedenken dat het volk kan worden voorgelicht door de media en door iedere onafhankelijke expert die ze maar willen raadplegen.
  Ook het prijsmechanisme komt tot stand zonder dat iedere burger alles weet van de achterliggende omstandigheden die tot die prijzen leiden, dus een complex onderwerp kan in de samenleving heus wel worden doorgrond. Allicht dat vrijwel geen Nederlander echt weet wat er in die Grondwet staat, maar ze krijgt door alle discussie toch wel een bepaald idee.
  En iedereen kan op zijn klompen nagaan dat een grondwet ter grootte van een telefoonboek onmogelijk volledig begrepen kan worden in al haar mogelijke wisselwerkingen en uitkomsten, zelfs door de briljantste constitutioneel jurist. Laat staan door een politicus. Zelfs de relatief korte Amerikaanse Grondwet wordt continu geherinterpreteerd. En dan hadden we nog de discussie die laatst op meervrijheid en vrijspreker losbarstte over de interpretatie van een 3 artikelen lange libertarische grondwet. Kan je nagaan hoeveel mogelijke permutaties en interpretaties kunnen komen uit een boekwerk van 300+ pagina’s. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen. Je kunt net zo goed het grote Woordenboek der Nederlandse Taal tot grondwet verklaren. Waarschijnlijk is die zelfs nog duidelijker, omdat er dan over de definities minder discussie bestaat.;)

 2. P.S.

  En gaat het bij de voorstemmers en de politiek ook niet om onderbuikgevoelens, zoals "nooit meer oorlog" of dergelijke quatsch?
  Hebben die politici ooit de moeite genomen om de absolute noodzaak van een gezamenlijk Europees beleid aan te tonen. Laat staan of ze zichzelf de vraag hebben gesteld dat landen ook vrijwillig, zonder inter- of supranationaal verdrag, hun wetgeving op elkaar kunnen afstemmen, afhankelijk van de omstandigheden en of de bevolking dat wil.

 3. [2] "Hebben die politici ooit de moeite genomen om de absolute noodzaak van een gezamenlijk Europees beleid aan te tonen."
  Goede vraag Owl, maar ik denk veel te moeilijk voor politici. Die zien wel dat grote EU instanties goed zijn voor hun eigen toekomst, en dat verblindt hun objectiviteit.
  Als iemand probeert je iets aan te smeren, in dit geval de EU-Grondwet, is het goed om je af te vragen wat het belang is van de "verkoper".

 4. Kom op mensen, trap er niet in, ze hebben ons al 1 keer verneukt met de Euro…

 5. [4] Sabrina heeft helemaal gelijk, als we een referendum hadden gehouden over de invoering van de ¤ zoals dat in Denenmarken wel gebeurd is, hadden de Nederlanders, zeker met de kennis van nu, in meerderheid NEE gestemd.
  Maar daar kom je nu te laat mee, maar NEE tegen deze belabberde EuroGrondwet kan nog net wel. Let op wat de Fransen er van vinden, die gaan ons voor en dat kan dan al bepalend zijn voor deze wet’s voortgang

Comments are closed.