Wie nog twijfelt aan de bedoelingen van de heren en dames politici die ons de Grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden door de strot willen drukken, doet er goed aan eens te kijken naar de symbolen die de ‘founding fathers’ (waaronder onze onnozele blogvriend Hans van Baalen, de man die straks Hub op een etentje gaat tracteren) hebben opgenomen in hun enorme boekwerk. Een van die symbolen is ons nieuwe Volkslied: “Ode an die Freude”.

Artikel I-8 van de Grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden bepaalt, dat de 9e symphonie van Beethoven ons aller Volkslied wordt. Maar aangezien de tekst van dat ietwat pompeuze deuntje werkelijk op Dirk slaat (alleen de titel al!) en het straks natuurlijk wėl de bedoeling is, dat bij massaal vlagvertoon ook de nationaal-hymne door alle 25 voetbalelftallen van de EU-provincies en gans het ambtenarenkorps der Verenigde Provincies van Europa uit volle borst wordt meegezongen, moest een oplossing worden bedacht.

En dus vond ex-president van de bijna-Unie Romano Prodi een talentloze Oostenrijkse kunstenaar (nee, niet die! Deze heet Peter Roland) die een nieuwe tekst dichtte. In het Latijn! Blijkbaar is men er in Brussel al achter gekomen, dat de 24 talen en 3 geschriften die de Unie thans telt nogal een probleem vormen bij de verbroedering van alle volken. Tenminste het volkslied moet toch door alle inwoners van de Unie gemeenschappelijk gezongen kunnen worden zonder onderlinge conflicten, aldus de redenatie van de Oostenrijkse artiest zonder talent. Voor degenen die niet gaan stemmen en zeker voor degenen die ‘Ja’ gaan stemmen, hij is makkelijker uit het hoofd te leren dan het Wilhelmus (da’s het eerste goeie argument vóór de Grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden!). En dit is ‘em dan:

Est Europa nunc unita (Europa is verenigd nu)
Et unita maneat (En verenigd moge het blijven)
Una in diversitate (Zijn eenheid in verscheidenheid)
Pacem mundi augeat (Moge tot de wereldvrede bijdragen)

Semper regant in Europa (Steeds mogen in Europa heersen)
Fides et iustitia (Fides en gerechtigheid)
Et libertas populorum (Als ook de vrijheid van zijn volkeren)
In maiore patria (In een groter vaderland)

Cives floreat Europa (Burgers, Europa moge voorspoed kennen)
Opus magnum vocat vos (Op jullie wacht een belangrijke taak)
Stellae signa sunt in caelo (Gouden sterren aan het firmament)
Aureae quae iungant nos (Zijn symbolen die ons verbinden)

Romano Prodi kreeg er een heel strak plassertje van. Hij nam de CD waarop de nieuwe tekst van ‘ons’ volkslied in het Latijn was ingezongen op 2 februari 2004 met een stralende glimlach in ontvangst. Weer een stap dichter bij de Unie van Socialistische Euro Republieken!

Van al dat vlaggen en al die pompeuze teksten over ‘een groter vaderland’ en ‘een belangrijke taak’ die wacht krijg ik eerlijk gezegd kippenvel en anti-peristaltische oprispingen tegelijk. Het doet mij net iets te veel denken aan totalitaire socialistische regimes die onder het mom van vrijheid en broederschap miljoenen de dood in hebben gejaagd. Ook die zongen teksten van deze strekking. Herinnert u zich deze nog:

Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaart
en d’Internationale
zal morgen heersen op Aard’

Of ‘Broeders, verheft u ter vrijheid!’.

Ik weet wel een liedje dat nog véél beter bij de Europese Unie past:

Die Fahne Hoch!
Die Reihen fest geschlossen!
E.U. marschiert
Mit mutig festem Schritt
Kam’raden die Rotfront
Und Reaktion erschossen
Marschier’n im Geist
In unsern Reihen mit

Die Straße frei
Den blauen Batallionen
Die Straße frei
Dem E.U.- Beamten!
Es schau’n auf die Goldnen Sterne
Voll Hoffnung schon Millionen
Der Tag für Freiheit
Und für Brot bricht an

Zum letzten Mal
Wird nun Appell geblasen
Zum Kampfe steh’n
Wir alle schon bereit!
Bald flattern Europafahnen
Über Barrikaden
Die Knechtschaft dauert
Nur noch kurze Zeit!

7 REACTIES

  1. Jakkes,

    Ik ben dan wel niet religieus, maar hier krijg ik toch onwillekeurig apocalyptische connotaties bij. Spreekt het Boek der Openbaringen niet over een Romeinse hoer, die zich met alle volkeren der aarde zal afgeven? En dan nog iets met 7 koningen of iets dergelijks. Creepy.
    En dan nu een volkslied in het Latijn.
    Hmm… Dat geeft wel te denken. 😉

  2. [1] Owl:"Dat geeft wel te denken."
    Ik hoop dat veel mensen gaan denken. Laten we er alles aan doen om dat te stimuleren, vooral onder de potentiele ja-stemmers. Als dat lukt, krijgen we straks 90 % NEE. (De overige 10 % zijn politici en hun ambtenaren)

  3. Wel cool……… Het Horst Wessel lied verbouwd tot Europees Volkslied. Bravo!

Comments are closed.