Een relatie stuurde vandaag een SP bericht aan ons door. Wij zijn het zelden eens met de socialisten, maar dat neemt niet weg dat ze gelijk hebben om (om mogelijk verkeerde redenen) de EU-Grondwet, die ons opgedrongen wordt, af te keuren.

Zij stellen voor om het nieuwe reclamefolder van de overheid terug te sturen!
Een actie die waarschijnlijk alleen zinvol is als ze in de publiciteit komt. Maar het is toch weer iets dat we even kunnen doen.

Hier volgt de SP tekst die we gewoon doorgeven (geen tijd voor commentaar!)

SP: Stuur nieuwe grondwetfolder ‘retour afzender’
16-05-2005 • De SP roept iedereen op om de nieuwe grondwetfolder die de regering laat verspreiden, als ongewenste post retour te sturen naar het Ministerie van Buitenlandse zaken. SP-Kamerlid Harry van Bommel: “Op deze manier kan het publiek haar afkeer laten blijken van de manier waarop de regering met belastinggeld smijt om campagne te voeren.” Omdat de eerder verspreide folder van de Onafhankelijke Referendumcommissie en de Grondwetkrant niet konden overtuigen, gooit het kabinet voor 1,5 miljoen euro een nieuwe en zeer partijdige folder in de strijd. Ook zullen voor 2 miljoen euro paginagrote advertenties en zeer gekleurde radiospots worden ingezet.

Van Bommel: “Het is volstrekt ongepast dat het kabinet onbeperkt belastinggeld gebruikt om de bevolking tot een ‘ja’ te bewegen. Zowel de voor- als tegenstanders kregen 400.000 euro ter beschikking om de bevolking te informeren. Maar nu de tegenstanders in alle peilingen in de meerderheid zijn, trekt het kabinet opeens 3,5 miljoen euro uit de staatskas om het ja-kamp te versterken. Het kabinet misbruikt belastinggeld om een politieke propagandaslag te winnen. Hoe meer de weerstand onder de bevolking groeit, des te meer de regering zich van haar slechtste kanten laat zien.”

Het kabinet wijkt af van de belofte die ze op 8 februari deed, toen het in een persbericht liet weten: “Het kabinet zal zijn opvattingen over de Europese Grondwet actief uitdragen volgens de principes uit het eindrapport van de Commissie Toekomst Overheidscommunicatie (Commissie-Wallage). Hierin staat dat overheidsvoorlichting over niet-aanvaard beleid feitelijk en zakelijk moet zijn, dat de overheid herkenbaar moet zijn als afzender en dat de communicatie in redelijke verhouding moet staan tot de communicatie van anderen.” Zowel de hoeveelheid geld die het kabinet uittrekt voor haar VOOR-campagne als de feitelijkheid en zakelijkheid van haar uitlatingen (ze omschrijft de argumenten van de oppositie als mythes op http://www.grondweteu.nl) wijken duidelijk af van deze belofte. Met grote aantallen promotiefolders en steunadvertenties hopen Balkenende c.s. een omslag voor de voorstanders te kunnen forceren.

Van Bommel roept de bevolking op om haar afkeer van deze praktijken te laten blijken door de nieuwe folder ‘retour afzender’ te sturen naar het portvrije antwoordnummer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (antwoordnummer 10794, 2501WB te Den Haag). “De bevolking wil graag heldere en eerlijke informatie en zit niet te wachten op nog meer eenzijdige propaganda van het kabinet, of nog meer dreigementen over oorlog en een toekomst in het verdomhoekje van Europa. De campagne van het kabinet is volstrekt aan het doorslaan. Zelfs de grootste tegenstanders erkennen dat er voordelen in de grondwet zitten, maar stellen dat ze niet opwegen tegen de nadelen. In de informatie van de regering is nog nergens 1 nadeel van deze grondwet genoemd. Wij roepen de bevolking op om deze onzin niet te slikken en de nieuwe folder terug te sturen.”

Van Bommel stelt de inzet van extra belastinggeld dinsdag aan de orde in de Tweede Kamer.

3 REACTIES

 1. Sjaak Bral in de Haagsche Courant:
  De Bende van Balkenende is in paniek. Ministers duiken haastig op in praatprogramma’s om ons bang te maken: wie tegen de Europese Grondwet stemt, brengt ons land terug naar de jaren vijftig. Ik zou verdomme willen dat dat kon; toen was geluk nog heel gewoon. Minister Brinkhorst zegt dat een tegenstem ons in een economisch dal stort – en verdoezelt daarmee zijn eigen falen: de economie krimpt ondanks loonoffers van iedereen, van ambtenaar tot huisarts. Er zijn nog nooit zoveel bedrijven failliet gegaan, het aantal werklozen stijgt dramatisch. Minister Verdonk roept zelfs dat we, als we buitenlandse bruiden willen weren, vóór de Grondwet moeten stemmen.
  Politiek opportunisme van het ergste soort. Jan Peter jaagt ons angst aan door te beweren dat we niet moeten denken dat er opnieuw onderhandeld kan worden als we tegen stemmen. We worden ordinair gedwongen om ‘ja’ stemmen. Democratie anno 2005: zeggen wat je wilt, maar doen wat je gezegd wordt. Vreemd overigens dat, nu het volk aan het woord is, de politici over elkaar heen struikelen om ons te overtuigen. Maar ze moeten wel: ze weten dat er geen enkele reden voor burgers is om ‘ja’ te zeggen.
  Een paar weken geleden kregen we allemaal een onduidelijk vodje in de bus: de ‘Samenvatting van de Europese Grondwet’. Slecht gedrukt, knullige lettertypes, onduidelijke grafieken en grauwe kleuren. Een ‘referendumcommissie’ heeft zich hier mee beziggehouden (en we weten inmiddels wat die commissieleden per dag kosten). Het slappe boekwerkje bevat een overdaad aan bestuurlijke termen; een kluwen van spaghettitaal en kromme tenen-teksten. Ik weet zeker dat het niemand in dit land gelukt is om dit vieze vodje van A tot Z te doorgronden. Zelfs met de Da Vinci-code is de inhoud niet te kraken. Wie zulks een communicatief gezwel weet te fabriceren kan maar één doel voor ogen hebben: de burgers dom houden, en de kattenbak droog.
  De eerste wet van de economie is al een belangrijke reden om tegen de Europese Strontwet te stemmen, en die luidt: hoe groter iets is, des te minder valt op dat het niet werkt. Ik hoef u de talloze misstanden in Brussel niet nog een keer te noemen. Een andere goede reden om ‘nee’ te stemmen: u kunt de politiek afstraffen voor hun misdaden jegens de Nederlandse mensheid (lees: de invoering van de pleuro). De Nederlandse Bank heeft nu toegegeven dat door de invoering van die misselijke munt alles duurder is geworden. Ze bekennen ook dat ze vóór de invoering allang wisten dat de gulden zwaar ondergewaardeerd was ten opzichte van de euro, maar zwegen als het graf. In werkelijkheid hebben ze van ons allemaal 17% gejat. De hoge heren hebben keihard gelogen. Zalm, Duisenberg én Wouter Bos, die bij de invoering staatssecretaris van Financiën was. Zijn hypocriete ‘ja’ klinkt in mijn oren als ‘iaah!’
  Nu wordt ons via campagnes vol hitserige propaganda – van ons eigen gestolen geld – wijs gemaakt dat we ‘ja’ moeten zeggen. Voelt u zich Europeaan? Waarom zou u dan instemmen met een Europese Grondwet die vele malen slechter is dan onze eigen Grondwet? Met een Europees leger, met een Europees volkslied en een asociaal, immoreel, geldverslindend waterhoofd? Laat je deze keer nu eens niet naaien, ga stemmen (wie niet gaat stemmen stemt namelijk vóór!) en trap niet in deze fopdrol. Volgende week deel 2: Wie ‘ja’ zegt, is een landverrader

 2. [1]
  Citaat: "Volgende week deel 2: Wie ‘ja’ zegt, is een landverrader".

  Goede raad:
  Waarom niet: "Wie ‘ja’ zegt, steunt het landverraad" ?

Comments are closed.