Dat is het advies dat 80% van de tweede kamerleden en het hele kabinet u toeschreeuwen.
En wees eerlijk de argumenten die zij gebruiken, daar kunt u niet omheen.
Ik hoorde vandaag nog een politicus zeggen, dat als wij Nee stemmen de kans op oorlog in Europa heel groot wordt. En dat wilt u toch niet!
Een andere politicus meldde ons, dat als wij Nee zeggen, Nederland zich economisch isoleert.
En dat wilt u toch ook niet!

Als wij Ja tegen de grondwet zeggen, dan wordt alles in Europa democratischer en socialer.
En dat wilt u toch ook! ( Zo kan ik nog wel verder gaan.)
Na dit gehoord te hebben trappelt u natuurlijk van ongeduld om Ja te mogen stemmen. U zou willen dat het al 1 juni was.
Maar gelukkig is het nog niet zo ver. Want ik heb vandaag ook andere verhalen gehoord en gelezen.

Ik hoorde een interview op de radio met een VVD-er (raadslid?)uit de Flevopolder. Hij vertelde dat de Flevopolder 132 miljoen euro aan ontwikkelingssubsidie uit Brussel had ontvangen. Dit “Europese geld” , zoals hij dat noemde, heeft enorm geholpen aan de ontwikkeling van de Flevopolder. Hij vond het jammer dat Den Haag 300 miljoen euro aan Europees geld in Brussel had laten liggen, omdat er geen projecten voor gevonden konden worden.
Wij hebben er geld bij en wel “Europees geld”. Hoe dwaas moet je zijn om dit, zoals hij vertelde, als reden te zien om voor de grondwet te stemmen. Meneer de VVD-er het is nog steeds ons geld, of het nu via Brussel of Straatsburg komt. De Nederlandse overheid stort eerst 5.5 miljard euro in het Brusselse potje en krijgt daaruit ongeveer 3 miljard euro terug. Daarmee is Nederland de grootste netto betaler aan de Europese Unie.
Wat is de logica om ons geld via Brussel (gedeeltelijk) terug te laten vloeien naar de Flevopolder. Is het niet goedkoper en efficiënter omdat rechtstreeks te doen? En hebben we daar een grondwet voor nodig?
Minister Verhoeven merkte via de radio op, dat wat haar betreft de betaling aan de EU nog best verhoogd kan worden. Tenslotte zijn er armer landen dan Nederland.
Ondertussen vechten de huisartsen voor hun voortbestaan (En zij niet alleen.!), omdat het systeem zo nodig op de helling moet. Er is geen geld is dan het antwoord van het kabinet.

Ik heb het al eerder gehad over afspraken die door de EU of ministers niet nagekomen worden. Hier volgt weer een voorbeeld.
Chinees textiel overspoelt de Europese markt! Grote vrees voor banenverlies in Europese textielsector.
Volgens een overeenkomst tussen China en de WTO (World Trade Organization), waar alle landen van de EU bij zijn aangesloten, zijn per 1 januari 2005 de quota en importtarieven op Chinees textiel opgeheven.
In de eerste drie maanden van dit jaar blijkt de import van Chinese T-shirts daardoor met maar liefst 187% te zijn gegroeid tot ruim 242 miljoen stuks, met als gevolg een groei van het marktaandeel van 7 tot 18%. Door de toevloed zijn de importprijzen van T-shirts met 36% gedaald, waardoor grote problemen dreigen voor de textielindustrie in Griekenland, Frankrijk en Portugal.
Volgens Eurocommissaris Mandelson (Handel) leidt de situatie tot een dramatische afbreuk aan de productie, winstgevendheid en de werkgelegenheid in de Europese textielsector.
De maatregel die Mandelson aankondigt is voorspelbaar. Importbeperking. Protectionisme.
Griekenland, Frankrijk en Portugal hebben al aangekondigd om hun textielindustrie te subsidiëren, zodat de veelal oude fabrieken gemoderniseerd kunnen worden. Dit is tegen de EU grondwet, sorry verdragen. De overeenkomst tussen China en de WTO was reeds in 1995 tot stand gekomen, dus er is tijd genoeg geweest om de textielindustrie in die landen te moderniseren.
Dit is tevens een voorbeeld wat de EU verstaat, zoals in de nieuwe grondwet staat, onder het bevorderen en stimuleren van de vrije markt. (Hoe geloofwaardig!)
Jammer ik had graag goedkopere T-shirts willen hebben, maar je dat gaat nu weer niet door.
Dit gaat op vele gebieden gebeuren, omdat zeker in de zuidelijke landen geen investeringen gedaan zijn die het productieapparaat hebben vernieuwd. Zij hebben altijd gerekend en zullen blijven rekenen op het protectionisme van Brussel.

Op deze manier blijven wij persoonlijk veel te veel betalen voor diensten en goederen die ergens anders goedkoper geproduceerd kunnen worden.
Opgemerkt dient te worden dat de Nederlandse textiel- en kledingbranche, verenigd in de Modint, niet gelukkig is met de dreigende maatregelen uit Brussel. Volgens directeur Hans Bekke is vooral de onduidelijkheid over eventuele protectionistische maatregelen van de EC niet goed voor de sector.
Maar daar hebben we niets meer over te vertellen.

Als u dit allemaal nu en in de toekomst wilt, dan moet u beslist ja stemmen.
Ik pas hiervoor en laat mij niet bang maken met oorlogen en economische isolatie, dus mijn stem is NEE.

11 REACTIES

  1. Ja zeg hoe concurreer je nou ooit met communistische slavendrijvers, alleen als je het zelf nog beter doet dan zou je met ze mogen concurreren, op hun termen zeker.

  2. Sorry hoor, maar weet iemand hier waar hij het over heeft…. ?

    Ongelooflijk veel dommigheid op 1 pagina!

    Denk nou gewoon eens na voordat je je aangeleerde standaard uitspraken en vooroordelen weer neerkwakt op dit forum…

  3. Je moet helemaal geen referendum houden in Nederland. Te veel domme mensen die niet eens snappen waar ze over stemmen. Deze groep laten hun emoties meewegen met hun keuze, te dure euro, Turkije, Balkenende, allemaal onzin. Gewoon voor stemmen!

  4. [10] Je hebt helemaal gelijk Marcel:
    Te veel domme mensen die niet eens snappen waar ze over stemmen. Deze groep laten hun emoties meewegen met hun keuze, goede papieren euro, fantastisch Turkije, Brilliante Balkenende, allemaal onzin. Gewoon TEGEN stemmen!

Comments are closed.