Sp!ts, donderdag 19 mei 2005, door Paul van Buitenen

Nog nooit heb ik Wouter Bos, Gerrit Zalm, J.P. Balkenende, Frits Bolkestein en de ministers Bot, Donner en Brinkhorst schouder aan schouder bezweringen zien uitspreken over het Nederlandse volk. Iedereen die het in zijn hoofd haalt om ‘nee’ te stemmen tijdens het referendum op 1 juni begaat zowat een misdaad. Europa zou jaren teruggeworpen worden en er dreigt weer oorlog. Gelukkig stelt Balkenende ons weer gerust; een ‘nee’ bij het referendum verandert niets aan de Nederlandse positie. Maar is dat wel zo? Is ‘nee’ stemmen bij het referendum dom? En heeft het geen zin?

Lang heb ik als ambtenaar in de Brusselse spelonken vertoefd en daar geen al te frisse indruk van overgehouden. Als europarlementariër is mijn vermoeden omgeslagen in angst, blote angst. Het is niet te geloven; men verkoopt Europa als democratie, bezegeld met een grondwet. In een flits herinner ik mij de voorbije weken:

 • De Spaanse voorzitter van het Europees Parlement pratend over de eenwording van Europa.
 • De meterslange archieven over een internationale bankorganisatie met een miljardenstroom aan misdaadgelden. Toenmalig eurocommissaris Bolkestein weigerde dit te onderzoeken.
 • Een Zwitserse bankier die mij vertelt over de geldstromen rond bepaalde politici. Zij schreven de EU-grondwet waaraan wij ons hebben te houden.
 • Een medewerker van een eurocommissaris bedreigt de interne accountant van de Commissie: “wij hebben methodes om mensen zoals jij te breken.”
 • Een medewerker van Commissievoorzitter Barroso beklaagt zich over de lobby van de vrijmetselaarsloge ‘Grand Oriënt’ om de benoeming van een van hun logeleden.
 • Men verbiedt de Budgetcontrolecommissie van het EP om op bezoek te gaan bij een Europees agentschap dat geplaagd wordt door fraude en misstanden.
 • Het vertrappen van klokkenluiders en de steun aan directeuren die van fraude worden beschuldigd.

Dit Europa een democratie? Het is een bureaucratie met een kaste bureaucraten en politici. Verborgen netwerken en regenteske besluitvorming passen niet onder een grondwet. Bevoegdheden verschuiven zo van een rechtsstaat naar een bureaucratisch zwart gat. Mensen laat u toch niets wijsmaken. Toon als Nederlander je lef en stem nu ‘nee’. Dat is hard nodig om de democratie nog een kans te geven.

Paul van Buitenen

8 REACTIES

 1. Prima Paul, nu horen we het eens van een ONVERDACHTE insider.
  Alleen jammer, dat je je in het Europarlement nog steeds te afhankelijk opstelt N.B. van de Groenen ! Waarom zoek je het niet bij de UKIP of de dissidente Polen ?
  Prima poster overigens, heb je er ook voor Nederland en Frankrijk ?

 2. Maar Paul toch! Al die dingen die je opnoemt zijn toch binnen de kortste keren verleden tijd als die grondwet er eenmaal door is…

 3. [3]
  Martin speciaal voor jou alle argumenten VOOR de "grondwet" op een rijtje:

  -Al die dingetjes zijn toch NU al verleden tijd, zand erover !
  -Of die grondwet er komt of niet, maakt DUS geen verschil !
  -Eigenlijk hebben we hem helemaal niet nodig en kunt U DUS veel beter thuis blijven !
  -Niets om je zo over op te winden, toch ?

  😉

 4. [4]
  DUS: Als U VOOR de Grondwet bent, blijft U lekker thuis.

 5. Heb lef stem nee???
  De meesten liepen als schoothondjes mee en zeiden nee, had echt lef en zei ja!

 6. [6] Waarom meen je dat? En waarom ‘ja’ zeggen; alleen om te tonen dat je lef hebt? Op zich getuigt het van lef om mee te werken aan iets waar je tegen bent. Alleen is het zo jammer dat de schade achteraf dan zo groot is. Toon liever lef door onafhankelijk te denken, en niet de opinies uit het krantje na te praten.

 7. [7] Was een reactie op het stukje.

  Heb lef en zeg nee staat er onderaan. Dan vraag ik me af waarom; meepraten met de populisten is geen lef tonen.

  We zijn er ondertussen al rustig aan achter aan het komen dat Ja zeggen toch beter was.

Comments are closed.