Zojuist is bekend geworden, dat het Franse volk overtuigend NON heeft gestemd in het referendum over de grondwet-die-geen-grondwet-genoemd-mag-worden!!

De Fransen zijn massaal opgekomen, zo’n 75% van de stemgerechtigden bracht vandaag zijn stem uit. Naar schatting 55% heeft NON gestemd.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de zogenaamde exit-polls. De officiele uitslag volgt later.

25 REACTIES

 1. Goed nieuws en een aanmoediging om woensdag ook nee te stemmen! Als het goed is houden de Britten over een tijd ook een referendum en ik kan mij niet voorstellen dat die ooit ja zullen stemmen.
  Hoe meer referendumlanden die ‘grondwet’ afwijzen, hoe zinlozer op-nieuwe referenda zullen zijn. Wouter, Zalm, Brinkhorst en JeePee kunnen maar beter clown worden in circus Barosso. Kunnen zij net zo vaak referendumpje spelen als de Dikkedeur goed vind…

 2. Het kan haast niet meer fout gaan:

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/ 2005/05_mei/29/buitenland/0529_2215_uitslag_fr_referendum.xml

 3. Een mogelijk scenario is dat ze de EU Grondwet herschrijven (nog meer socialisme bv) maar niet op de punten waarom zoveel mensen tegen zijn en ze weer nieuwe referenda uitschrijven. Het lijkt me duidelijk dat de Eurocraten niet zullen opgeven.

  Toch is het een mooie dag voor libertariers.

 4. [3]
  Ik wil niet somber doen op een heuglijke dag als deze, maar ik ben bang dat meer socialisme nu juist wel is wat veel nee-stemmers willen.

 5. Ik vrees dat je gelijk hebt. Wat dit betreft is het meesterlijk dat hardline socialisten de libertarische zaak dienen door NEE te stemmen.

  Maar goed, de grondwet komt er vroeg of laat wel en het zal niet een bijzonder liberale worden.

 6. Tsjah, ik heb gemengde gevoelens bij dit.

  Aan de ene kant is dit natuurlijk geweldig, ik ben tegen de EU. Ik ben tegen een VSE, en dit past daarbij.

  Aan de andere kant is de kans groot dat er niet word geluisterd naar de mensen, dat er een nieuw referendum komt, dat de Grondwet een klein beetje word aangepast. Dat soort dingen.

  Dit is een overwinning voor de anti-Europese Unie mensen. Maar, ik denk dat dit uiteindelijk de EU toch zal winnen en dat de bureaucraten toch hun wil er door zulllen drukken.

 7. "Balkenende riep de Nederlandse kiezers op ‘ja’ te stemmen. "We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven."

  Is die man nu echt zo dom? Juist omdat we ons niet de wet door de Franse willen laten voorschrijven moeten we tegen de grondwet stemmen. Wat een treurige man.

 8. Kijk naar de titel.
  De liberteire varkens staan een sterk Frankrijk voor.
  Het kan verkeren.
  Waarom heb ik jullie toch twintig jaar geleden ontmoet?
  Ik dacht dat liberteiren principes hadden.

  Zoals deze man het zaterdag uitdrukte in zijn ” Is deze grondwet beter dan wat we nu hebben?”
  http://www.vrijspreker.nl/b
  gaat het bij liberteiren enkel om de burger. Het individu werd al lang vergrondwettelijkt (en zelfs verburgerlijkt, hier heeft men het over de “individuele burger”, of wil je nog een grotere contradictio in terminis?) (In 1789 ging het in Parijs ook over de Déclaration des Droits de l’Homme et du … Citoyen. Er diende een Jacques Brel bij te komen om te bewijzen dat burgers varkens zijn.)
  Hoe kan een grondwet goed en dus beter zijn? Individuele rechten, zei je? Daar gaat het niet om in de grondwet.
  Allez, binnen acht dagen worden ze misschien terug rationeel, de gebuisde VVD-ers.
  Zalig de armen van geest, want zij weten niet wat zij doen.

  God bless America (of hoe dat ook moge luiden, ginder, ze hebben daar geen queen, enkel Hillary II). Nu er geen Europa komt, is Amerika weer de baas, tenzij op monetair gebied want de euro kan niet door de varkens kapot gemaakt worden.

  God bless the Pigs!

  Misschien worden er wel binnen twee weken serieuze discussies gevoerd op De Vrijspreker. Tot dan! Tenzij er natuurlijk hier ondertussen meer onzin wordt uitgeknord.

 9. http://www.washingtonpost.c
  UITREKSELS
  [Chirac] ignored calls by some members of the "No" camp to step down but is clearly badly wounded two years before presidential and parliamentary elections.
  +
  "The constitution no longer exists" said leading euroskeptic Philippe de Villiers, who demanded Chirac quit or dissolve parliament.

  Indien er geen grondwet meer is, waarom zouden wij dan woensdag moeten …
  Wees consequent liberteir, STEM NIET.
  Sinds wanneer kan de meerderheid haar wil opleggen aan de minderheid?

 10. Uiteraard. Ik ben ook van mening dat libertariers in de regel moeten ageren om helemaal niet te stemmen. Dat neemt niet weg dat je de ene uitslag boven een andere kunt preferen (al heb je er praktisch geen invloed op).

 11. Chrirac erkent de soevereine beslissing van het Franse volk.

  Ja, wie is nu soeverein? Het volk (wat dat ook moge wezen) of de staat?

  Zoals Jean-Jacques Rousseau het in 1762 uitdrukte op het einde van hoofdstuk VII “Du Souverain” van boek I van zijn boek “Du Contrat Social”

  Afin donc que le pacte social ne soit pas un vain formulaire, il renferme tacitement cet engagement qui seul peut donner de la force aux autres, que quiconque refusera d’obéir à la volonté générale y sera contraint par tout le corps: ce qui ne signifie autre chose sinon qu’on le forcera d’être libre; car …

  Teneinde dat het sociaal contract geen ijdel document zou zijn, behelst dat contract stilzwijgend de bepaling die aan de anderen kracht geeft dat alwie weigert te gehoorzamen aan de algemene wil ertoe zal gedwongen worden, wat niets anders betekent dan dat men haar ZAL DWINGEN VRIJ TE ZIJN; daar …

  Wie nie horen wil, moet voelen.

  Zo gaat dat bij de varkens.

 12. -Het doel heiligt de middelen-

  -Een ‘varken’ in het nauw maakt rare sprongen-

 13. Prachtige uitslag in Frankrijk.
  Laten de burgers eindelijk eens hun stem horen
  We worden al tijden onwetend gehouden en niet voorgelicht over zaken die ons wel degelijk aan gaan.
  Een bovenlaag in europa wil hun zin doordrijven,er is misschien wel een heel andere drijfveer voor hen belangrijk dan een machtig europa,gewoon veel geld verdienen en de burgers het gelag laten betalen.

 14. Als jullie woensdag winnen, betalen jullie dus champagne.

  George Will’s Sunday column

  "The European Union, which has a flag no one salutes and an anthem no one knows, now seeks ratification of a constitution few have read. Surely only its authors have read its turgid earnestness without laughing, which is one reason why the European project is foundering. Today in France, and Wednesday in the Netherlands, Europe’s elites — political, commercial and media — may learn the limits of their ability to impose their political fetishes on restive and rarely consulted publics."

  "Many Dutch regard the proposed constitution as a device for sweeping their little nation into a large, meddlesome entity of 450 million people, with consequent dilution of self-determination."

  "If the French and Dutch reject the constitution, they will do so for myriad reasons, some of them foolish. But whatever the reasons, the result will be salutary because the constitution would accelerate the leeching away of each nation’s sovereignty.

  Sovereignty is a predicate of self-government. The deeply retrograde constitution would reverse five centuries of struggle to give representative national parliaments control over public finance and governance generally."

 15. Ik heb het recht om te stemmen, en daarmee dwing ik helemaal niet mijn mening op aan anderen.. Misschien ga ik wel blanco stemmen (aangezien anders je stem naar de "winnaar" gaat).. Dat we het niet eens zijn met het systeem betekend niet dat we er ons van af moeten sluiten.. blaas het liever op!

 16. Viva La France! … nu even wel …
  Balkenellende wat staat er nu op het propagandamenu van EUropa?

 17. ik snap dat het niet volgens de libertarische principes is, maar we hebben (als een van de weinige landen) een middel gekregen om aan de rem te trekken. dus laten we dat dan doen! je hoeft je echt niet te schamen als je als libertarier deze keer gaat stemmen. Dorpsidioot, voor 1 keertje?

 18. Chirac kon tot ratifiëring van de grondwet overgaan zonder referendum.
  Hij heeft gewaagd, maar is niet geslaagd.
  Zijn politiek weddenschap is mislukt.
  Volgens AFP, zeggen zijn companen Romano Prodi, José Luis Rodriguez Zapatero. Juncker, en Gerhard Schröder meteen dat de ratifiëring moet verder gezet.
  Hoe kan dat nou? De grondwet dient door ALLE 25 lidstaten van de EU geratifieerd eer ze in werking kan treden. Frankrijk ratifieert de grondwet niet. Dus kan de grondwet niet in werking treden. (een reden te meer om woensdag niet te gaan stemmen – het is zinloos – het heeft geen zin – ook niet voor een keertje – voor een keertje kun je het systeem niet opblazen – je moet dat voor altijd doen)
  Nu zullen we pas echt zien hoe de politici alles kunnen arrangeren juist zoals na het Deense neen tegen het Verdrag van Maastricht.
  Daarom, STEM woensdag NIET. Er is geen grondwet meer, waarom zouden wij ons nog moe maken. Laat ons woensdag gewoon effe ouwehoeren, da’s tenminste leuke nostalgie.

 19. Parlez-vous Hollandais?

  Wat betekent dit? Indien het “ja” geen zin (meer) heeft, waarom zou het “neen” dat (nog) wel hebben? Parijs schrijft ons mischien de wet niet voor, maar Brussel heeft gesteld dat de grondwet door alle lidstaten diende aanvaard. Het Brussels dictaat werd niet gevolgd, zodus …
  Maar sinds wanneer kunnen politici redeneren? Kunnen liberteiren dat ook niet?

  http://www.telegraaf.nl/bin
  zo 29 mei 2005, 23:00

  Van Aartsen: juist nu ‘ja’

  DEN HAAG – VVD-leider Van Aartsen heeft zondag de Nederlanders hartstochtelijk opgeroepen tot een ‘ja’ voor de Europese grondwet. "De wedstrijd is niet over", stelde hij zondag. Na het Franse ‘nee’ is het verdrag – Van Aartsen liet het woord grondwet na – niet weg. "Parijs schrijft ons de wet niet voor."

  Volgens de VVD-voorman is een Frans ‘nee’ "slecht voor Frankrijk en slecht voor de Europese Unie, maar het opent ook perspectief voor Nederland" . Nederland krijgt volgens hem nu de kans door een overtuigend ‘ja’ volwaardig mee te beslissen hoe verder te gaan met de Franse republiek.

  "Een nuchtere politieke rekenkunde maakt duidelijk dat Nederland nu de kans heeft zijn rol als zevende natie en zesde economie in de Unie voluit de spelen." In Nederland telt elke stem. "Kom massaal naar de stembus en stem in het belang van Nederland en de Europese Unie vóór."

 20. [19]
  Hoe meer mensen (geen burgers, maar mensen) NEE zeggen hoe beter.

  Het parlement vraag jou en mij of wij hun plannetje een goed idee vinden. That’s all. Ik vind hun plannetje een slecht idee, en dat wil ik ze best zeggen.

  Met parlements-verkiezingen draag je iemand anders op om, namens jou, dit-of-dat te doen. In dit referendum is de vraag of je de grondwet een fijn plan vindt. Daar kun je veilig NEE op zeggen.

  Nogmaals, hoe meer mensen (fransen of nederlanders, of engelsen) NEE zeggen, hoe moeilijker het wordt voor het establishment, om dit gedrocht nog te proberen te lijmen.

  Dus stem woensdag! NEE!

 21. Nu we het toch hebben in termen van cafépraat.
  Fysici zoeken een theorie om de vier bekende krachten (de sterke kracht, de zwakke kracht, electromagnetisme en de zwaartekracht) te unificeren, en niet louter te bundelen, onder een theorie.
  Wiskundigen zijn sinds lang aan het ouwehoeren over 6-dimensionale Calabi-Yau ruimten.
  Blijkt nu dat daar waar fysici 10- en zelfs 11-dimensionale ruimten onderzochten, de werkelijkheid blijkt te vallen in de 6-dimensionale Calabi-Yau ruimte.
  Zou er ook zoiets aan het werk kunnen zijn, of beter zou er ook zo’n wet kunnen bestaan, die tot de liberteire samenleving leidt?

 22. [19] Vertrouwt een Dorpsidioot dan wat politici aangaande die zogenaamde Grondwet op papier hebben gezet? Namelijk dat ALLE 25 lidstaten dat verdrag moeten ratificeren, omdat het anders niet doorgaat. Ik heb al vóór de Franse uitslag gelezen dat o.a. Giscard d’Estaing heeft gezegd dat er in de Nee-landen dan gewoon een nieuw referendum moet komen. Het is dus kennelijk helemaal niet zo dat bij een NEE van de Fransen de grondwet er niet komt.
  De inkt van de door politici opgestelde verdragen is nog niet droog, of ze houden zich er al niet aan.
  Hoewel ik dus nooit stem, ga ik woensdag dus echt voor een keer NEE stemmen. Hoe meer Nee’s, hoe beter, want dan maken we het deze politici wèl moeilijker om hun zin door te drijven.

 23. wat gebeurt er als Nederland NEE stemt?

  dan wordt dat uitgelegd als een daad van: onwetendheid, stupiditeit, idioterie, xenofobie, EU-angst.

  niet als een daad van: sceptisch zijn, terughoudendheid, anti-bureaucratisch denken.

  met andere woorden: als NEE-stemmer wordt je niet serieus genomen en zal de grondwet er niet veel later gewoon doorgedrukt worden.

  we maken het de politici helemaal niet moeilijk. ik ben bang dat wij het alleen maar moeilijker krijgen. we gaan dan ook genadeloos gestraft worden vanwege onze ‘verkeerde’ beslissing.

 24. Ik heb er een fles (Franse) wijn op geopend!

  Wat een mooi voorbeeld van hoe een volk (of eigenlijk de helft daarvan) zich niet door slinkse beroepsbabbelaars in de luren laat leggen. Er is nog hoop!

Comments are closed.