Dit heeft slechts indirect wat min. Zalm te maken: ook al is de zalmheffing weinig verheffend. Het gaat over een ‘antidumpings accijns’ waardoor gemiddeld de Noorse zalm 16% duurder wordt. Dat is noodzakelijk in deze EU van vrije grenzen etc om de zalmkwekers in Ierland te beschermen. U begrijpt dat dit dus in uw eigen belang is wanneer u daardoor in de winkel 16% meer voor zalm gaat betalen. En hoe zat het ook al weer met Noorwegen en de EU? Er zit er een visluchtje aan.

Kunt u het nog volgen: we zouden om gezondheidsredenen allen meer vis tov vlees moeten eten zeggen ‘ze’ in Brussel. En dus maken we de zalm duurder.

Het principiële dat we eerst iets aan de grens verder in prijs verhogen om onze ‘eigen’ industrie’te beschermen is, zoals hier al eerder met de suiker accijnsheffingen is beschreven, een ouderwetse foute en tegenstrijdige regel.
Het begint er al mee dat de Noorse zalmkwekers nog grotere en meer efficiënte visfarms gaan bouwen om zo een kostprijsverlaging mogelijk te maken. Iets wat de Ierse kwekers blijkbaar nu al niet kunnen.

Check ook nog even het verhaal van de gesubsidieerde lamsvlees industrie, die in Nieuw Zeeland pas weer opleefde nadat alle subsidies werden afgeschaft.
Het huishoudbudget van alle Europeanen wordt ook weer zwaarder belast, met als gevolg een beetje minder welvaart voor iedereen, want we zijn meer aan zalm kwijt. OK de visfarm mensen in Ierland kunnen nog even wat langer door, maar dat is maar even, want die Noren zijn uiteindelijk goedkoper.

Vervolgens dan de vraag waar gaat dat geld van die extra accijnzen heen?? Oooh nu begrijp ik het pas, ze hebben in Brussel meer geld nodig.
Blijft over de vraag of we nu tegen of voor de EU grondwet moeten stemmen: wanneer een klein belangenclubje als de Ierse, en Franse!, zalmkwekers blijkbaar dit soort wetten erdoor kan jassen, houd ik mijn hart vast voor de grotere clubjes, die veel grotere ‘algemene’ belangen hebben, die ik als klein individu nog niet kan plaatsen in het grande schema van Brussel. Kortom, bij twijfel toch maar even tegen gaan stemmen.

5 REACTIES

 1. Aardig artikel, maar de boodschap is nu wel duidelijk. Stem tegen bij het referendum.. het zou leuk zijn als het hier nog ergens anders over zou gaan. :-/

 2. Vis eten is gezond en volgens mij is die kweekzalm nou net de uitzondering. Die kwekerijen zijn infectiehaarden en de zalm zit daardoor vol antibiotica die je liever niet wil innemen bent. Dan toch maar liever ‘wilde’ zalm; zolang die maar geen Gerrit heet…
  Die heffings-carrousel is natuurlijk weer een leuke aanleiding om ergens in Frankrijk een kantoor met 400 verse bEUrocraten neer te zetten om toe te zien op de procedures. Uw geld is inderdaad weer goed besteed.

 3. Vrije markt in Europa, laat me niet lachen. Een Eurodictatuur door misselijkmakende carrierepolitici, bah! Weg ermee!!!!!

 4. [1] Ja, Dash2in1, goed dat je er op wijst.
  Het is echter ook zo dat een aantal personen zoveel tijd steekt in het enorme belang om een NEE-stem te promoten, dat er daarnaast bijna geen tijd overblijft.
  Bovendien zijn deze personen (ik ook!) er zo mee bezig, en zien zij het dreigende gevaar zo duidelijk, dat ze elke mogelijke seconde graag gebruiken om de enige kans die er nu is om dat gevaar een halt toe te roepen, zo groot mogelijk te maken.

 5. [1]
  Je hebt gelijk Dash2in1. Nog 3 weken en dan hebben we hopelijk de status-quo weten te behouden.

  Overigens staat het jou (en anderen) vrij om zelf een leuk artikeltje over vrijheid te posten op vrijspreker: http://www.vrijspreker.nl/b

  We zijn benieuwd!!

Comments are closed.