dinsdag, 21 juni 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Blufpoker over grondwet

Chirac wist het zó zeker. Een referendum over de grondwet was een gelopen race. Frankrijk is ‘ontvanger’, dus dat zou automatisch wel JA worden. Het werd NEE! Dank daarvoor onder andere aan Frits Bolkestein! De grondwet IS nu van de baan. Althans dat dachten wij. Dat had men toch afgesproken? Maar goed, na het NEE van Nederland was dat natuurlijk wel helemaal zeker.

Maar wat is zeker? In de Metro van vandaag: “Luxemburg gaat toch door met referendum”. Terwijl dit weekend de hele grondwet in de ijskast gezet was. En ‘in de ijskast’ was al wat anders dan het beloofde ‘van de baan’.
De huidige voorzitter, premier Juncker laat ook de Luxemburgse bevolking aan het woord. Hij voert de druk alvast wat op, door ook zijn positie aan de uitslag te verbinden. Dat is op zich lovenswaardig. Chirac en JP zitten er nog steeds, hoewel zij niet in populariteit (= draagvlak) zijn gestegen sinds het massale NEE….

Ook Luxemburg is ‘ontvanger’, de grootste van allemaal zelfs! Daarnaast werkt 10% van de bevolking voor de een of andere EU-instelling. (nou ja, ‘werkt’…)
Op dit moment is 55% van de Luxemburgers VOOR. Dat lijkt een gelopen race. Maar we hebben gezien hoe ‘het sentiment’ is omgeslagen in Frankrijk. Dat kan natuurlijk nogmaals gebeuren. Dat zou wel schitterend zijn, als ook Luxemburg toch nog NEE zou zeggen!

Beste Frits, wil je misschien nog één keer je verhaal vertellen – bij Radio-Télé Luxembourg (RTL) bijvoorbeeld? Je weet wel, dat verhaal van “de Poolse loodgieters” …

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: EU
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Arnold Burgers schreef op : 1

  Hoe is het mogelijk dat een land als Luxemburg ontvanger is ???? Ze leven van de EU en van de Banken(zwart geld) Industrie is er niet of nauwelijks,landbouw en veeteelt ook niet. Hier begrijp ik niets van.

 2. Hub schreef op : 2
  Hub Jongen

  [1] Ja, "Nederland" betaalt per inwoner 180 euro en van dat geld ontvangt iedere Luxemburger 1911 euro.

  Probeer dit niet te begrijpen. Het is politiek. Een kwestie van macht.

  Het is wel een reden voor "Nederland"om UIT DIE UNIE TE STAPPEN.

 3. Hub schreef op : 3
  Hub Jongen

  WIE heeft een idee hoe en wat wij kunnen doen om de Luxemburgers voor te lichten voor ze gaan stemmen?

 4. Owl schreef op : 4

  [3]
  Misschien een paar Nederlandse ministers sturen om hun de voordelen van de Grondwet uit te leggen, en te waarschuwen voor de Apocalyps die zich zal voltrekken als ze het wagen tegen te stemmen?
  Luxemburg is trouwens per hoofd van de bevolking het rijkste land ter wereld. Dat zo’n land subsidies moet ontvangen van armere landen is echt ziek.

 5. martin schreef op : 5

  Ik neem aan dat je met ‘ontvanger’ bedoelt netto-ontvanger (anders zijn alle EU-landen ‘ontvanger’).

  In dat geval klopt je verhaal niet. Frankrijk is netto betaler, en Luxemburg speelt ongeveer kiet:

  www.robertvanlente.n…

  (Het zijn cijfers over 2002, maar ik denk dat er sindsdien niet veel veranderd is wat dat betreft.)

 6. Hub schreef op : 6
  Hub Jongen

  [5] Het is heel moeilijk om te bepalen wat iedereen uit verschillende bronnen betaalt en via andere omwegen teruggepompt krijgt. Vandaar ook elkaar niet dekkende cijfers.
  In mijn stuk citeerde ik de cijfers van Prof. A Knoester uit TELEGRAAF van 14 juni. (Zie mijn stukje van 16 juni)

 7. Kim Winkelaar schreef op : 7

  Huub, die cijfers houden ook rekening met de ontvangsten die een land binnen krijgt omdat er allerlei Europese instanties hun kantoren daar houden.
  Zo wordt de vestiging van het kantoor van Europol tot de Nederlandse ontvangsten gerekend, en het EU-hof van justitie in Luxemburg wordt bij hen opgeteld. Aangezien ze weinig inwoners hebben schiet dat, omgerekend per inwoner, behoorlijk op.

 8. Jodocus. schreef op : 8

  [5] [6] [7]

  Met de ‘harde cijfers’ kunnen zelfs de politici niet meer uit de voeten. In de telegraaf vandaag een artikel www.telegraaf.nl… met als bron nota bene het ministerie van Financiën!

  In het stuk van 16/6 www.vrijspreker.nl… zegt Prof. A. Knoester in de Financiële Telegraaf dat Luxemburg de grootste netto ontvanger is.

  Uit sommige van deze Min-Fin. cijfers zou blijken dat Luxemburg zelfs de grootste netto betaler is!!

  Een club die de boekhouding zo slecht en mistig op orde heeft, lijkt me een reden te meer voor de inwoners van Luxemburg om ook de grondwet te verwerpen!

 9. Owl schreef op : 9

  Was het niet zo dat de Europese begroting al jaren niet gecontroleerd wordt door een onafhankelijke rekenkamer? Het lijkt me dan überhaupt moeilijk te bepalen wat precies betaald en uitgegeven wordt en waaraan.