Na het fiasco dat de overheid geleden heeft door het EU-Grondwet referendum moet er natuurlijk wat gebeuren.
Zo wordt er al gewerkt aan een “Brede Maatschappelijke Discussie” en Jan Peter Balkenende doet “alles” om de volgende week na de Europese Stamhoofdenvergadering in Brussel naar huis te komen met een door hem bereikt resultaat. Nu komt daar nog bij een “Burgerraad” *).

Een Burgerraad is een verzameling van Burgers die moet proberen een nieuw “kiesstelsel” in elkaar te draaien. Het plan daarvoor komt van Minister Pechtold, die zelf een voorzitter wil benoemen van een 160 tal Nederlanders die samen deze Burgerraad vormen. Die 160 leden, Burgerraadsleden (?) krijgen dan scholing en ondersteuning van ambtenaren! (Waarom eigenlijk 160? Hoeveel Libertariërs zijn daarbij?)
Dat lijkt sprekend op de groep Europese politici die de EU-Grondwet die geen grondwet is hebben samengesteld. Zelfs het ratificeren zou ook door een referendum moeten plaats vinden.

Dit referendum zou dan gekoppeld kunnen worden aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007.
Het is niet duidelijk of die verkiezingen dan moeten plaats vinden volgens het oude stelsel, of volgens het Burgerraad-concept-stelsel dat dan nog niet is goedgekeurd.

De Burgerraadsleden mogen zich Ambassadeur noemen. (Een reden om te solliciteren? Er is nog niet bekend wat hun salaris zal zijn, maar de recente ervaringen van Paul Rosenmueller beloven wel dat het de moeite waard zal zijn)
De Ambassadeurs moeten dan wel het land in trekken en actief voorlichting gaan geven. Voorlopig is dit plan op 3 tot 3,5 miljoen euro begroot. (Zeker net zo’n geheim potje als het extra belastinggeld dat de regering tegen haar verloren referendumcampagne gesmeten heeft)

We zijn benieuwd naar het verdere verloop. We staan er niet alleen sceptisch tegenover; ons bezwaar is veel groter. Er wordt hier gewerkt aan een plan om het “verkiezingsproces” te verbeteren. De bezwaren en de ontevredenheid in de maatschappij gaan echter veel verder, die zijn veel fundamenteler.
Fundamenteel zou de betutteling door, en de macht van, de overheid drastisch beperkt moeten worden.
Er moeten zeer veel zaken bij de overheid weg en teruggegeven worden aan de burger.
———————————-
*) Bericht uit www.nu.nl

5 REACTIES

 1. Tja Hub, weer een club erbij die tot burokraat wordt geindoctrineerd, als ze het al niet zijn, want hoe de procedure van samnestelling wordt weet nog niemand behalve Pechtold……

 2. Jan Peter Balkenende moet opdonderen.
  Die superkneus wil zijn macht niet afstaan.
  Hij is al verslagen en gaat eigenwijs verder met zijn kop in het zand om ons land te verkankeren.

 3. [2] Beter om nog even te wachten met een kabinetscrisis tot dat Groep Wilders en PRDV een goede lijst hebben samengesteld en klaar zijn voor verkiezingen.Om een LPF drama te voorkomen.

 4. [3] Heb je daar wel vertrouwen in HH? Ik denk dat we het beste onze energie kunnen stoppen in het verbreiden van ons vrijheidsideaal (zoals in kop van de hoofdpagina) en werken aan vermindering van de macht van "elke" overheid.
  Te beginnen met de Vrijspreker meer bekend te maken.

 5. [4] Je hebt gelijk Hub.Probleem is dat ik op korte termijn (tussen nu en vijf jaar)geen andere oplossing zie.Ik denk niet dat Nederland al klaar is voor een libertarische "overheid".Sterker nog:een volk dat in de peilingen zo kort na het paarse drama de PVDA weer als grootste heeft staan beschouw ik als total-loss.

Comments are closed.