Dat het niet zo fijn loopt met de euro weten we al lang. Zelfs de invoering ervan was tegen ons advies en ging gepaard met “foutjes”.
Maar dat nu een Italiaanse Minister officieel probeert om uit de euro te stappen en terug naar de lira te gaan, is wel een duidelijk teken aan de wand.
De Italiaanse Minister van Sociale Zaken, Roberto Maroni, (Eurosceptische Liga Nord) heeft dit bekend gemaakt in een gesprek met de Italiaanse krant La Republica.
“In Europa is er het deugdelijke voorbeeld van Groot-Brittannië dat groeit en zich ontwikkelt en toch zijn eigen munt kan aanhouden”, voegde hij eraan toe. en “Drie jaar lang heeft de euro aangetoond dat de munt niet opgewassen is tegen de vertraging van de economie, het verlies aan competitiviteit en de crisis op het vlak van werkgelegenheid.”
Ook noemde hij de huidige directeur van de Europese centrale Bank, Jean-Claude Trichet, als een van hoofdverantwoordelijken voor “the disaster of the euro”
Het advies van Maroni om tegelijkertijd de regering meer bevoegdheden te geven om de crisis te bestrijden, kunnen we niet ondersteunen. Tenzij hij bedoelt dat de regering meer bevoegdheid moet krijgen om de economie vrij te laten!!!!
Een verweer dat Italië dan Argentijnse toestanden kon verwachten, zette Maroni aan de kant met zijn opmerking dat we nu al hard hollend op weg zijn naar die Argentijnse toestand. (Drie jaar geleden ging Argentinië failliet) (Gegevens uit Drudge Report)
Die Maroni is een wijs heer en volgens mij zijn er meer landen die wel terug zouden willen overigens heb ik ergens gelezen dat het maar tijdelijk bedoelt is laten wij hier ook eens het voortouw nemen samen met Franrijk.
(maar wel voor altijd)
Tijd voor een "Gulden-JA" campagne?
[2] Ja, Arby, dit is een concrete mogelijkheid.
Het probleem is echter:
1. Het moet liefst passen in het totaal van andere libertarische acties.
2. Je moet een Project-Manager hebben die dit echt gaat trekken.
Iets om in DELFT te bespreken a.s. zondag?
Ik denk dat niet zo zeer de Euro het probleem is maar vooral het wanbeleid rondom de Euro. Koppeling aan de goudstandaard zou al een hoop schelen maar dat durven de Eurocraten nooit aan.
[4] Is het geldstelsel niet verworden tot een soort puntensysteem? Bepaald werk levert zoveel punten op, voor artikelen b.v. lever je weer punten in.
Zo’n systeem werkt alleen op basis van algemeen vertrouwen, denk ik. Een wankele basis, lijkt mij (ik ben economisch ondeskundig).
Op basis van goud lijkt mij een stuk safer.
[4] [5]
Lees over de vele verdiensten van de (pl)euro:
http://www.vrijspreker.nl/b…
Jawel: klinkende munt. Dat was sinds de oudheid vele eeuwenlang een doodnormaal betaalmiddel.
Het eerste papiergeld dat werd uitgegeven door een bank (bankbiljetten) werd in 1661 in Zweden door de Bank van Stockholm in omloop gebracht. Een gedrukt bankbiljet van de Bank of England met een waarde van £555 werd in 1699 uitgegeven.
(Wikipedia)
Het is volgens mij een uitstekend idee voor de Nederlandse libertarische beweging om nu de EU in het algemeen en de Euro in het bijzonder als speerpunt te nemen. Vergeet niet dat dat de hele bEUrocratie nog steeds overeind staat. Vrijhandel tussen Europese landen, JA! Een politieke unie, NEE!
Is het niet mogelijk om onbeperkte concurrentie in te voeren tussen verschillende betaalmiddelen?
Dus dat je kunt betalen in euro’s, guldens, goud, of geld dat waar dan ook op gebaseerd is? Gewoon iedereen zelf laten weten welk betaalmiddel hij\zij aanneemt.
Of is dit economische onzin?
[7]
ex-VVD-stemmer,
Lijkt ons ook een prima idee ! Kom a.s. zondag naar Delft en discussieer mee.
[8]
Owl,
We hebben toch al plastic geld ? Zie:
http://www.vrijspreker.nl/b…
Dan hebben we nog noppes-geld (ruilhandel). Zie: http://www.noppes.nl/
En je zult het wellicht met me eens zijn, dat dit soort oplossingen ook tot allerlei problemen leidt, wellicht af en toe tot veel grotere.
Groet,
Harry
"Italy’s labor minister has called for a referendum to see if Italians want to temporarily bring back the lira after widespread popular discontent over high prices that many blame on the introduction of the euro."
Beter laat dan nooit. Een campagnge voor een soortgelijk Nederlands referendum is een uitstekend idee.
[9]
Harry,
Wat voor soort problemen?
Zou het een probleem zijn als bijv. in Nederlandse winkels producten geprijsd worden in guldens, euro’s, dollars, en goud? En dat je met al die middelen kunt betalen? Het enige probleem dat ik kan bedenken is dat winkeliers bepaalde betaalmiddelen weigeren. Maar dat is nu in zekere zin ook al het geval met chipknip, (soort) creditcard, pinpas of contant geld. En ook daar zorgt marktwerking ervoor dat mensen minstens 1 betaalmiddel hebben dat wordt aangenomen.
Zie je meer problemen?
Comments are closed.