Het EU-kartel Brussel voert oorlog tegen een Bananenkartel. Op last van de EU Commissie zijn er bij bedrijven in Duitsland, Engeland, België en Ierland invallen gedaan.

De EU wil graag grip houden op alles. De bananensector is daar maar een voorbeeld van. Het gevolg van deze bemoeienis is natuurlijk dat de consument meer moet betalen als hij bananen wil kopen. Onlangs las ik nog dat wij daardoor gedwongen worden om “slechte en dure bananen” te eten in plaats van “goede en goedkope”!
Binnen de EU spelen hier de belangen van de zuidelijke landen, waar bananen worden geproduceerd, een grote rol.

Ondertussen proberen natuurlijk de bananenbedrijven wegen te vinden om die regelingen te omzeilen en de EU probeert weer door allerlei controles dit tegen te gaan. Zelf smokkel en verraad gaan hiermee gepaard.
Wat zou het toch gemakkelijk zijn als de EU zich daar niet mee bemoeide. En dan natuurlijk ook de landelijke overheden niet. De consument zou dan de beste en de goedkoopste bananen kunnen eten.

Zou het een mooie taak voor Jan Peter Balkenende zijn om op de stamhoofdenvergadering medio juni dit punt nu eens te verwezenlijken? En dan na de bananen de suiker en verdere belemmeringen?
Dan komt een vrije markt in het verschiet!

4 REACTIES

 1. Sorry Hub, daar heb ik geen vertrouwen in. Zoals je vandaag ook weer gehoord hebt, heeft Professor Balkenende zijn geloofwaardigheid als Nederlands boodschappenjongen in Brussel volledig verspeeld en zouden hij en zijn ja-knikkende kornuiten onvoorwaardelijk dienen op te stappen. Misschien kan hij als bananenplukker nog terecht bij Fyffes.
  Groet,
  Harry

 2. Ho, ho, Huub!

  Nu ga je te snel, Nederland is toch echt een bananen-koninkrijk 🙂

 3. Nu zijn het de bananen, maar ook "Europese" politici zullen inzien dat als je dit aankaart je feitelijk het hele landbuowbeleid ter discussie stelt. Heel voorzichtig aan het systeem knagen heeft tot nu toe niets opgeleverd, en ik verwacht daar op korte termijn ook weinig van. Een subsector willen rationaliseren / liberaliseren heeft daarnaast het nadeel dat het subjectief overkomt: waarom pakken ze de olijven niet aan, of de sinaasappels, of de melk?

  Voordeel van de banaan is wel het schitterende logo!

 4. [3]
  Idd Roland Bruynesteyn. Maar er schijnen stemmen op te gaan om te proberen Europa te regionaliseren en een soort integratie op vrijwillige basis te bevorderen. Begrippen als "variabele geometrie" hoor je vallen.

  Hub, kun je ook een rood-wit-blauw bananenlogo maken ?

  Groet,
  Harry

Comments are closed.