De komende week, donderdag en vrijdag, zou er in Brussel op de Staatshoofdenvergadering een besluit over de EU-begroting moeten vallen. Door de referenda uitslagen zijn de lieden echter gestoord in hun politieke spelletje. Ze weten nu (mag ik aannemen) dat het overgrote deel van de burgers niet achter hun gedoe staat.

Gerhard Schroeder ging naar Parijs om zijn makker Jacques weer moed in te blazen. Jacques kan na die stamhoofdenvergadering niet thuis komen met het bericht dat de Fransen meer aan de EU moeten betalen en minder terug zullen ontvangen. Hij eist (nu nog) dat Frankrijk zeker niet minder aan landbouwsubsidies mag ontvangen! En Berlusconi van Italië wil dat ook niet. Gerhard zou ook graag thuis komen met de trofee dat Duitsland minder gaat betalen.

Samen spraken ze af dat ze Tony B.Liar onder druk zouden zetten om de korting die Engeland heeft op zijn bijdrage te laten vallen. Als er dan meer belastinggeld uit Engeland komt, is er tenminste iets te verdelen.

Tony heeft dat al onbespreekbaar genoemd maar heeft toch prompt steun gezocht bij onze Jan Peter. Want hij weet van zijn geheime dienst dat Jan Peter desperaat de hoge betaling van Nederland als een excuus aangrijpt voor het falen van zijn EU-beleid en van zijn referendumcampagne. Jan Peter wil daarom alles op alles zetten om met een “overwinning” naar huis te komen. Hij wil dan aan den volke kond doen dat Nederland (= JP) gewonnen heeft en in het vervolg minder belastinggeld aan Brussel hoeft af te dragen. Een bewijs dat “Nederland” belangrijk is en grote invloed heeft in Brussel!
Tony wil Jan Peter daarbij helpen als Jan Peter dan niet helpt aan de korting van Engeland te knabbelen.

Overigens hoorde ik over die bijdrage zelfs een verstandige opmerking van Wouter Bos:”Als Balkenende denkt dat die hoge bijdrage het belangrijkste punt is dat het volk dwars zit, dan heeft hij het wel helemaal mis. Er is veel meer dan dat”. Wouter voegde er nog iets aan toe in de geest van: “We moeten eerst zelf onze economie maar eens op orde stellen voordat we meer in het Europees avontuur wagen”. Waar zou die wijsheid toch vandaan komen?

Het hoofd van de EU-Commissie, Barosso, probeert ondertussen netto ontvangende landen te bewerken om genoegen te nemen met wat minder uitkering. Spanje schijnt daar niet helemaal negatief over te zijn. Na de enorme bedragen (meer dan de hele Marshall hulp) mag dat ook wel!
De Luxemburgse voorzitter van de stamhoofden, Jean-Claude Juncker, probeert ondertussen allerlei compromissen te fabriceren, en last extra vergaderingen in.
In Nederland zal er woensdag in de Tweede-Kamer over dit onderwerp worden gedebatteerd. Ieder van de 25 stamhoofden heeft (nog) een vetorecht!

Als “Nederland” inderdaad uit dit handjeklapgedoe komt met een lagere bijdrage, dan verlies ik mijn weddenschap met Hans van Baalen! Ik moet dan het eten betalen! Wel, hoe onbelangrijk die Nederlandse betaling ook is in het kader van de grote bezwaren die we tegen de politieke EU hebben, toch is een kleinere bijdrage altijd meegenomen. Ik zal dan ook de door mij uitgelokte weddenschap graag nakomen.
Maar let wel, het is nog niet zover. Het touwtrekken is nog in volle gang! Er kan nog van alles gebeuren. Een spannende week!
————————————————-
P.S. Ondanks de afspraak dat de EU-Grondwet bij de afwijzing van één land niet door zou gaan, zal er deze week in Brussel wel weer een ander beleid in elkaar worden gedraaid.

3 REACTIES

 1. Ben Bot stelt vanmorgen (maandag 13 juni) in het Algemeen Dagblad dat Nederland waarschijnlijk meer zal moeten gaan afdragen aan de EU. Honderdduizend redenen waarom dat zo zal zijn, maar is het nou mijn achterdochtige geest, dat ik er een complot achter vermoed. Neemt het kabinet wraak op de nee-stemmers? Wordt een hogere afdracht straks ook als een gevolg van het nee-stemmen gepresenteerd?

 2. Het is allemaal redelijk ondoorzichtig natuurlijk, maar mijn theorie is dat we straks wat minder gaan afdragen, dat zal best lukken.
  De truuk komt een jaar of twee later pas, als de EU hier en daar wat regeltjes aanpast of iets strikter hanteert, zodat Nederland nóg minder terugkrijgt uit Brussel.
  Het resultaat is dan simpelweg dat we netto (dus: afdrachten minus ontvangsten) meer gaan betalen dan dat we nu doen.
  Jammer voor de heren Schröder, Chirac en Blair dat we dan die grondwet niet hebben, want nu kunnen we nog ons veto gebruiken.

 3. [1]
  Een zekere Van Ekelen sprak kort na het referendum op de radio uit, dat, als het nu slechter zou gaan in de Unie, dit de schuld zou zijn van de tegen-stemmers.
  Omdat zij de goede oplossingen verworpen zouden hebben.

Comments are closed.