De Poolse president Alexander Kwasniewski heeft voorgesteld om nu een nieuw referendum te organiseren met alle 25 landen over de toekomst en doel van de EU. Hij ziet dit als de oplossing om uit de huidige crisis te komen.

Ik heb niet het idee dat “de mensen” die ik ontmoet zich voelen alsof ze in een crises zitten. En toch kun je geen krant opslaan, of er wordt over crisis geschreven.
Wat er wel is, is dat de politici zich in een zodanige situatie voelen. Ze weten niet hoe daar uit te komen. Ze gillen om een leider!
Kwasniewski zegt dat ” onze mensen moeten een kans krijgen om hun plannen en dromen tot uitdrukking te brengen”. Zo sprak de herder; (de nadruk is van mij).
Verder breekt hij een lans om toch vooral door te gaan met verdere expansie, en hij benadrukt de economische voordelen. Let wel, de economische voordelen. Hij zegt er niet bij dat je daarvoor helemaal geen politieke unie nodig hebt.
Eerder noemden we al dat de Duitse Kanselier Gerhard Schroeder waarschuwt dat de EU niet een vrijhandelszone maar een politiek geïntegreerd geheel moet worden. Tony B.Liar haast zich om te zeggen dat het niet waar is dat hij alleen maar een vrije handelszone wil. Hij wil ook meer!

Zoals verwacht, maar toch weer teleurstellend, zei Jan Peter Balkenende het afgelopen weekend dat ook hij vindt dat de politieke Unie sterker moet worden. Dat is nu net wat wij niet willen. Het is al erg genoeg dat binnen een land, binnen Nederland, mensen door te stemmen beslissen over anderen en hun eigendom. Laat staan dat de mensen in (bvb) Griekenland, Portugal of Duitsland, enz gaan stemmen wat wij moeten doen om hun dromen te verwezenlijken.
Van de politici hebben we niets goeds te verwachten.

Welk punt van de bestaande situatie (uit het Verdrag van Nice?) komt nu het eerst in aanmerking om afgeschaft te worden? Daar zouden we dan misschien aan kunnen gaan werken. Wie heeft een voorstel?

2 REACTIES

  1. Begrijpen jullie het wel?
    De enige mogelijkheid is een staatsgreep of een burgeroorlog.
    Na chaos komt dan orde.

  2. [1] Denk je? Of komt er dan gewoon een nieuwe maffia?
    Het aantal libertariers dat de basis voor een vrije samenleving moet zijn, is nog veel te klein.
    Er is nog enorm veel werk te doen voordat veel meer personen ervan overtuigd zijn dat een vrije samenleving mogelijk is.
    We kunnen daar in ieder geval allemaal wel aan werken.

Comments are closed.