Dat is aangetoond door een uitgebreide studie van Pro. Michael McDaniel van de Virginia Commonwealth University.

Reeds sinds 1836, toen anatomist en physiologist Frederick Tiedmann stelde dat er een onmiskenbaar verband is tussen de grootte van de hersens en de “mentale energie”, is dit een betwiste stelling in de wetenschap.
Nu heeft de uitgebreide studie van McDaniel onomstotelijk (?) aangetoond dat er wel degelijk een verband is tussen hersenvolume en intelligentie. Dit verband is vooral duidelijk als je het hersenvolume op zich meet i.p.v. de buitenkant van de schedel.

Als deze uitkomst straks gebruikt gaat worden bij het bepalen van toelating van studenten op bepaalde scholen, of bij de beoordeling van sollicitanten, dan kan er nog heel wat veranderen in onze wereld.
Bij de studie zijn echter standaard “intelligentietesten” gebruikt. Ik vraag me af in hoeverre dit nog een zwak punt kan zijn!

Een verslag van de studie is beschikbaar op:
www.vcu.edu/uns/Releases/20…

13 REACTIES

 1. Ik heb wel eens een programma gezien over mensen die maar een heel klein beetje hersenen bleken te hebben. Alleen maar wat tegen de buitenkant van de schedel aan, en verder hol. Deze mensen funktioneerden wel heel normaal. Er leek niet veel mis mee te zijn.
  Aan de andere kant heb ik het idee, dat er legio mensen zijn die heel wat hersenkwabben in hun hoofd zullen hebben, maar die verder niet al te intelligent zijn. Op deze site hebben we het veelal over lieden die daar een levend bewijs van zijn!
  Het lijkt mij dat het niet om de kwantiteit hersenen gaat, maar om de kwaliteit. Maar ik ben dan ook geen wetenschapper.

 2. Het zou kunnen kloppen : ik heb inderdaad wel een erg grote kop 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus

 3. Je kan zoiets niet echt betrekken op het individu. Een groter hoofd betekent niet per definitie dat die persoon intelligenter is dan iemand met een klein hoofd, slechts dat de kans groter is.

 4. Bij veel politici wordt (intelligent) gebruik van de grotere hersenen, daar waar dat niet kan/lukt, meestal gecompenseerd door een grote bek.
  Welke dan ook nog vaak kretologie slaakt, die door andere niet hersengebruikers, weer voor wijsheid wordt geslikt.

 5. Bij de Oosterse gezichtsdiagnostiek die natuurlijk duizenden jaren oud is wordt gesteld dat bij een hoog voorhoofd de denkkwaliteiten meer naar een filosofisch inslag wijst bij mensen met met een laag voorhoofd is dat minder het geval en behoren meer tot het doenvolk (werkers) het laaste is bij mij het geval 🙁
  Valt me wel dat veel Oosterse wijsheid
  accupunctuur,makrobiotiek,shiatsu ,yin-yang etc. etc.
  die meestal bijgeloof of als hersenspinsels beschouwd vaak in deze tijd wetenschappelijk bevestigd worden

  Zo te zien heeft die Balkenbrij ook een flinke kop met dat maffe playmobiel haar hij mist net de juiste spirit anders had het misschien nog wel wat geworden

 6. ik vind dat we allemaal gelijk zijn maakt uit hoe iemand er ui ziet of het volume van je hersennen.dus degene die mindere hersennenvolume hebben i de toekomst mionder kanis op een baan als een normale mens t groote van je hersewnnen wil niets zeggen groot of klein we zijn allemaal het zelfde

 7. voor dat ik ga wil een zreggen dat de wereld naar de kloote gaat wees op je hoede het kan gebeuren van voor of achter maakt niet dood is dood
  geid komt en gaat meiden komen en gaan vrienden komen en gaan maar t vaderlands liefde komt en blijft zo was het gesprooken las vargas

 8. [4] eerste berichtje zou ik willen weten waarom het niet uitmaakt ?
  tweede berichtje snap ik niet zo
  dus misschien maakt het wel uit ?

 9. Bestaat de wiskundeknobbel echt ?of is dat maar een fabeltje?

 10. [10] Peter,

  http://www.kennislink.nl/we

  Volgens het artikel op voorgaande link,heeft aanleg/talent voor wiskunde
  wel iets te maken met de werking van iemands hersenen.
  Het woord "wiskundeknobbel" lijkt mij
  een taalkundige overblijfsel van de
  in de 19de eeuw erg populaire "frenologie" of schedelknobbelkunde :

  http://www.ethesis.net/fren

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. [11] Bedankt Cincinnatus kheb de sites in mn favoriten gedaan volgens mij heb jij een Internetknobbel

Comments are closed.