De Socialistische Regering Blair is dank zij de NEE-bom aan een netelige kwestie ontsnapt, nu Jack Straw, de Minister van Buitenlandse Zaken, het prangend referendum voor onbepaalde tijd heeft opgeschort. Niet alleen confronteert hij zijn Eurocratische continentale bondgenoten Chirac en Schroeder daarmee met hun dilemma om het ratificatieproces al dan niet voort te zetten, ook is er een knetterende ruzie ontstaan over de korting op de Britse EU-bijdrage en zelfs ruziën de heren over de Olympische Spelen van 2012.

Want terwijl de Franse en Nederlandse burgers de sloepen van de slagzijmakende, maar doorvarende EU-Titanic hebben gestreken, houdt Blair keihard vast aan de korting.
Hoe het nu met de besprekingen over de Turkse toetreding die in oktober zouden moeten aanvangen, verder moet gaan, weet men ook al niet meer. Het Britse EU-Voorzitterschap begint volgende maand.
www.timesonline.co.uk/artic…

Binnen de EU-instellingen is men nog steeds niet van de shock hersteld. Commissievoorzitter Barroso toont begrip en wil de lidstaten even “op adem laten komen”. Maar voorzitter Juncker van de Raad van Ministers hamert op voortzetting van het ratificeringsproces.

Ondertussen is volgens peilingen de stemming in Polen ook omgeslagen: was vorige maand nog 60% VOOR de grondwet, die geen grondwet genoemd mag worden, volgens de laatste peiling was dat nog maar 40%.
Uit een peiling onder de NEE-stemmers in Frankrijk zou blijken, dat ruim 60% een andere Europese grondwet zou willen. Ook Barroso zegt, dat het verdrag nog niet dood is. Als de Eurocraten op de top van volgende week zouden besluiten tot heronderhandelingen, zou dat betekenen, dat het ratificatieproces wordt afgebroken en dat 13 landen niet de gelegenheid krijgen zich over de zogenaamde “Grondwet” uit te spreken. Het wordt spannend op die top van 16 en 17 juni: niet alleen zit het ratificatieproces vast, ook over de begroting van 2007-2013 zal nog een stevig robbertje worden gevochten.

Zie: www.handelsblatt.com/pshb/f…

2 REACTIES

  1. Alle, ontvangende landen aan de Euro-tiet..; stemmen normaliter voor deze Pleuropese Grondshit!! Dit geldt echter niet voor de Oost-pleuropese staten omdat de huidige ("west-pleuropese) (en notoire gebleken) hangers aan deze Eurotiet; Spanjolenland, Portugal, Belgie, etc, het simpelweg verdommen.., om deze Euto-tiet los te laten t.b.v. bijvoorbeeld, de Oost-Pleuropese staten!!

    De Oost-pleuropeanen krijgen dus nix!!!

    En Honger maakt NEE-stemmerig!! Egoisme voert hoogtij!! En Nationalisme blijkt het fundament te zijn geweest!!!

  2. Hier was ik dus al bang voor toen ik nee stemde. Nu het verdrag niet dood wordt verklaard en er de mogelijkheid wordt geopperd van heronderhandelen, kunnen we een nog socialistischer en populistischer compromis verwachten, dat desnoods steeds wordt aangepast, totdat een meerderheid van alle landen het accepteert. Of de overheden van de nationale staten zullen de bepalingen uit de grondwet, stapje voor stapje, alsnog via andere verdragen invoeren, die niet aan referenda worden gekoppeld, en dan krijgen we alsnog precies hetzelfde.
    Ik hoop dat ik er naast zit.

Comments are closed.