In de NRC van gisteren schrijft Femke Halsema en Kathalijne Buitenweg een verhaal waarin ze aandringen op meer socialisme in de EU.
Ook al heeft hun partij (GroenLinks) verloren, ze blijven handelen alsof ze gewonnen hebben. Omdat er ook door veel (andere) socialisten tegen gestemd is.

Terecht erkennen ze dat veel tegenstemmers niet gelukkig zijn met de EU zoals deze nu is. Dat moet dus veranderen. Ze hebben ook begrepen dat er “minder Europa” moet komen. Maar dan komt de kloe:
“Juist het huidige Europa gaf voeding aan de linkse tegenstem. Daarom moet minder Europa vooral betekenen: minder dwang tot liberalisering en marktwerking”

Wij, of de mensen in Europa, moeten dus minder gedwongen worden om vrij te zijn? Worden we nu dan te veel gedwongen om vrij te zijn? De hele uitspraak is natuurlijk onzin. Hoe kun je nu iemand dwingen (=dreigen met geweld) om vrij te zijn?

Zij pleiten dan ook voor een sterke EU-overheid op allerlei gebieden en zijn tegen meer vrije markt. Zij beweren:”U wilt toch ook geen Europese Supermarkt?”
Maar dat is wat ik (en vele anderen?) wel wil. Kijk maar eens naar het succes van de locale supermarkten. Bijna iedereen heeft zijn voorkeur voor deze manier van winkelen uitgesproken door daar zijn inkopen te gaan doen. Alles bij de hand, grote vrije keuze, goede kwaliteit enz. Ja, mensen die vrij kunnen kiezen, kiezen dat!

Ook willen Femke en Kathalijne een “belastingkartel”! Opleggen vanuit Brussel dat de belastingen in de diverse landen niet lager mogen worden. Samen een minimumtarief afspreken. (Net als bij de bouwfraude!) Want anders heeft de overheid niet genoeg geld meer.

P.S. Zij willen ook een sterke overheid die gratis allerlei goodies verstrekt: Openbaar vervoer en andere hoogwaardige publieke diensten, onderwijs, gezondheidszorg, drinkwatervoorziening, schoon milieu, enz.
Daar ben ik het wel mee eens, ik zou dat ook wel “gratis” willen krijgen!
Maar wie zal dat dan betalen?

9 REACTIES

 1. “Terecht erkennen ze dat veel tegenstemmers niet gelukkig zijn met de EU zoals deze nu is. Dat moet dus veranderen.”
  Wat voor logica/redenatie is dat nou? De tegenstemmers hebben gezegd dat ze de EU niet willen veranderen door de grondwet. Ze hebben zich niet uitgesproken over / niet de kans gehad zich uit te spreken over / de vraag of ze gelukkig zijn met de bestaande EU. Je zou zelfs kunnen argueren dat ze gesteld heben dat ze niks willen veranderen en dat ze dus zeer gelukkig zijn met de bestaande toestand. Of hoe je in politiek alles kan interpreteren zoals je wil.
  Daarom, schaf politiek af. Reine Anarchie, bitte.

 2. In het Romeins recht gold het "Nemo plus"-beginsel: Niemand kan meer recht overdragen, dan hijzelf bezit (Nemo plus ius in alienum transferre potest quam ipse habet). Dit rechtsbeginsel geldt ook in het vigerende Nederlands recht: maar UITSLUITEND in het Privaatrecht, niet in het Publiekrecht dus. Als je dan ook aan de "gemiddelde" staats- of bestuursrechtsgeleerde vraagt waarom dat zo is, kijkt-ie je aan of hij het in Keulen hoort donderen. Want ook al spreek je hem in juridische taal aan, hij begrijpt er niets van (of wil hij er niets van begrijpen ?).

 3. Hub,
  "Ook al heeft hun partij (GroenLinks) verloren, ze blijven handelen alsof ze gewonnen hebben."

  Aldus handelend volgens het BRUTALITEITSBEGINSEL:
  "Bescheidenheit ist eine Zier, weiter kommt man aber ohne ihr."

  Groet,
  Harry

 4. Groen Links zijn als een stelletje betweterige dominees. Het is ook de enige politieke partij die consistent de "Nee—Nee" sticker op mijn brievenbus negeert. Zo ook met het referendum. En je moet ze eens horen als je ze daarover opbelt, want hoe haal je het in je hoofd om kritiek te hebben op de weg naar Utopia? Gelukkig waren zij zo dom om op het laatste vodje in mijn brievenbus een antwoordnummer te drukken dus zij krijgen nu alles ongevraagd terug.

 5. Ik vindt dat het nu wel tijd wordt dat Femke eens dr haar laat Blonderen past beter bij haar !
  Jammer dat dit soort mensen zo besloten zijn in hun gedachtengang dan vindt ik wilders openlijker en in voor nieuwe ideeen maar misschien komt dat doordat Geert al zn haar heeft geblondeert
  De rest van het kabinet mag van mij een Burka dragen (verplicht)

 6. Goochelen met de taal is altijd een sterk punt van links.
  Ze menen dat ,naast de mens, ook de taal ondergeschikt is aan het linkse ideaal. Zoals de mens gemanipuleerd moet worden naar de eigen inzichten, zo wordt ook de taal gemanipuleerd naar de eigen inzichten.

 7. [6] Hele tijd geleden werdt links nog weleens rode fascisten genoemd nou toen was het hek van de dam ,zoals de waard is vertrouwd hij zn gasten !

 8. [7] Het antwoordnummer op ‘mijn’ krantje is deze:

  Bureau Groen Links Amsterdam
  Antwoordnummer 9492
  1000WP Amsterdam

  Veel prezier ermee!

Comments are closed.