Het is nuttig om een aantal uitspraken van de stamhoofden in Brussel eens nader te bekijken en de consequenties ervan te overwegen.
15 uur hebben de 25 stamhoofden met elkaar gediscussieerd over de contributie. Ieder van hen veelal over de contributie van de anderen.

Want die contributies zijn niet voor allen gelijk. Iedereen betaalt volgens andere grondslagen en krijgt weer geld terug, ook op andere grondslagen.
Het is nuttig daarvoor nogmaals te kijken naar het lijstje betalingen in ons artikel van gisteren: “Waarom betaalt “Nederland” eigenlijk aan de EU?”
Per inwoner betaalt Nederland 180 euro per jaar.
Vergelijk dit met:
104.– Duitsland
63.– Engeland
29.– Frankrijk
19.– Italië
1.70 Finland
Terwijl Luxemburg maar liefst 1911.– per inwoner ONTVANGT.
Een normaal mens kan daar nauwelijks uitkomen. Het is dan ook door politici gewrocht.
En het is dan ook niet gelukt om tot een akkoord te komen. Men verwacht dat men er nu zeker de eerstkomende zeven maanden ook niet uitkomt omdat Engeland dan de voorzittershamer hanteert. Pas als in 2006 Oostenrijk de hamer overneemt, durven ze er voorzichtig weer over te beginnen.

Jean-Claude Juncker, de huidige Luxemburgse voorzitter:”Europa is nu in een toestand van diepe crisis”.
“Mijn enthousiasme voor Europa heeft een diepe knauw gekregen”.
“Ik ben bedroefd en beschaamd door wat ik heb gehoord, te meer omdat de meeste van de nieuwe arme EU-landen bereid waren om iets van hun ontvangsten op te geven om maar tot een akkoord te komen”.

Jacques Chirac, die niets van zijn enorme ontvangsten voor de Franse boeren wilde opgeven:”Het is mislukt om tot overeenstemming te komen door het egoïsme van drie landen.
Gerhard Schroeder, de Duitse Kanselier, verweet Jan Peter Balkenende “Nationaal egoïsme” (dat is nog eens wat anders dan nationaal socialisme!)

Jan Peter Balkenende reageerde hierop beteuterd en getergd en verontschuldigend:”Het is niet fair om te spreken over egoïsme. Wij hebben er geen probleem mee nettobetaler te zijn, maar wel als dat excessief is”.
Waarom zei de man niet:”Nou ja, en so what? Daarvoor ben ik gehuurd. Ik ben hier voor de belangen van de Nederlanders. Mijn collega voorgangers hebben het verpest en ik probeer nu gekke Henkie een beetje minder gek te krijgen. Bovendien moet ik ook nog als een flinke jongen thuiskomen om de verdere ontwikkeling van de EU door te kunnen duwen.”

Let wel, dit alles gaat over onze belastingcenten. In de EU maken anderen uit wat wij aan hen moeten betalen. Uit deze show in Brussel blijkt niet hoeveel wij te vertellen hebben. Er blijkt uit hoe ondergeschikt Nederland aan de rest van de EU is. Nederland streed niet om een miljard (of wat dan ook) te krijgen. Neen het smeekte om een miljard minder te mogen betalen. En Nederland, de Nederlanders, werd niet toegestaan om minder van hun belastiggeld in de EU-pot te storten.

Morgen hoop ik terug te komen met een beschouwing over de diepere betekenis van wat er zich nu aftekent.

5 REACTIES

 1. Tis inderdaad te gek voor woorden. En als die Euopese worgwet er door zou zijn gekomen dan hadden we zelfs niet eens meer een veto daarover mogen uitspreken. Dan had het budget gewoon als een dictaat opgelegd geworden.

  We zijn (voorlopig) ontsnapt aan een ongekende ramp.

 2. Hoe zit dat eigenlijk met Luxemburg? Uit welke potjes ontvangt dit staatje zo veel inkomsten?

 3. Waar komen de bovenstaande bedragen vandaan? De BBC meldt namelijk andere bedragen, maar dat is natuurlijk een pro-EU club. Die Juncker moet zich schamen over zijn eigen uitspraken als blijkt dat Luxemburg de grootste subsidie-zuiger is van Europa. Men jankt omwille van het eigenbelang. JeePee wil denk ik het liefst gewoon een aai over zijn bol krijgen van ooms Jacques en Gerhard, 2 EU Dinosaurussen die politiek op sterven na dood zijn… Met de inwoners van Nederland heeft JP niets op maar de referendumuitslag kan hij niet negeren.
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/

 4. [4]Maverick, zoals gemeld in het artikel "Waarom betalen wij" komen die bedragen uit:
  " Prof. A. Knoester vertelt in de Fin.Telegraaf van 14/6 in een artikel:
  " Op de blaren dankzij Lubbers"

Comments are closed.