De Raad van Hoofdcommissarissen heeft een rapport (voorstel) gemaakt, “Politie in ontwikkeling”, dat inspeelt op de ontwikkelingen in de maatschappij en er gebruik van maakt om de macht van de politie, overheid, te vergroten.
Onder het mom van groter veiligheid en de bestrijding van misdaad en terrorisme (en drugs en kinderporno) trekt de overheid al geruime tijd steeds meer macht naar zich toe. Daarbij de privacy van de burgers steeds meer uithollend.

Denk maar aan de recente invoering van het verplichte identiteitsbewijs, preventief fouilleren, plaatsing van camera’s en de invoering van het rekeningrijden. *)
Maar de politie wil verder. Iedereen zou praktisch doorlopend gecontroleerd worden via gezichtsherkenning, mobiele telefoons, en “autochips”.
De Amsterdamse hoofdcommissaris, Welten, maakt het echter nog erger als hij de ware kaart uit de mouw laat komen: “Er kan dan meteen worden gecontroleerd op openstaande boetes en belastingschulden.”

Welten speelt ook in op de (foutieve) mening van veel mensen die het met hem eens zijn dat veiligheid boven privacy gaat. Privacy is direct gekoppeld aan iemands persoonlijke vrijheid.
Wij zijn het helemaal eens met Benjamin Franklin:
“Als een volk zijn vrijheid opgeeft voor meer veiligheid, dan zal het eind van liedje zijn dat het geen van beide meer heeft”.
Dat heeft de geschiedenis wel bewezen en iedereen die nadenkt moet tot dezelfde conclusie komen.

Bedenk daarbij dan ook nog dat de politie ook pleit voor opheffing van bijzondere opsporingsdiensten zoals de FIOD en de AID. Deze taken moeten volgens de Raad van Hoofdcommissarissen ook bij de politie worden ondergebracht. De macht wordt groter en groter.

Daarom was het verheugend vandaag te horen de minister Pechtold, D66, tegen dit nieuwe plan is. Hij noemt dit plan een directe aantasting van de privacy. En die is zelfs in de Nederlandse Grondwet gegarandeerd. [Nederlandse grondwet-Hst 1./Art 10-1.] Pechtold gaat over de bewaking van de grondrechten.
Hij vindt het niet juist dat 16 miljoen mensen constant worden bespied en gecontroleerd en vindt dat de politiek en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zich er over moeten uitspreken.
Mogelijk zou dat de zaak wel iets kunnen afremmen. Voor het terugdraaien moeten er radicaler dingen gebeuren.
Pechtold was, vlak voor hij minister werd, ook tegen de invoering van het Identiteitsbewijs. En dat is er toch gekomen.

Van de huidige politici hebben we niets goeds te verwachten. Die vinden meer macht alleen maar fijn. Van het CBP weet ik geen kwaad. Alleen dat de leden van dit “onafhankelijke” college door de minister van Justitie worden benoemd (leden voor 4 jaar).
En als je daarbij dan ook nog bedenkt hoe gemakkelijk het Nederlandse volk gelijksoortige wetten slikt (Identificatie, fouilleren, e.d), dan heb ik weinig hoop.
Al zou de uitslag van het referendum me wat meer hoop moeten geven dat het volk in opstand zal komen.
—————————————–
*)Zie ook artikel van Jodocus van 23 januari 2005 over privacy:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
Andere interessante stukjes
privacy www.vrijspreker.nl/blog/?it… pizza hut
www.privacyinternational.or…
identity cards (+ for criminals) www.privacyinternational.or…

9 REACTIES

 1. ik was onlangs in capelle om op 2 plaatsen een pakket te bezorgen.
  Binnen de tijd van 25 minuten ´slechts´ 9 motoragenten gezien. 2 hielden bromfietsers aan, 1 kwam gezellig naast me rijden op de witte streep om even binnen te kijken, 2 reden door gras en een achtertuin een bromfietser en fietser achterna,1 man verborgen achter stoplichten en 3 man controleerde op riemen.Heb dit nog nooit gezien in nederland. Dit moet mij als burger het Balk-Ellende gevoel van veiligheid geven.

 2. Dit sluit ook goed aan bij de eu- grondwet waarin enkele artikelen staan met een duidelijke rode draad. CONTROLE. De grondwet is een middel om tot verregaande controle te komen over de burger en zijn leven. Handig verpakt onder het mom van.. we zorgen dat alles economisch goed met u gaat.. Daar staan een aantal´offers´tegenover. Zoveel beperkingen en regels echter dat deze een verstikkende werking hebben op het bedrijfsleven en ons welzijn.Heel handig dat deze beperkingen en regels hun juridische grondslag in de grondwet zelf hebben en deze boven de Ned. grondwet staan. Zodat een ieder die er zich niet aan kan houden bijzonder moeilijke tijden zal hebben want hij zal moeten afrekenen met de juridiche abteilung van Brussel en de hun euro- advocaten.

 3. Dus de overeenkomst in karakter of aard van de eu-grondwet en het beleid van Bak-Ellende is wel zeer navrant en dezebeiden liggen werkelijk op een lijn en vullen elkaar aan. De uitkomst op de samenleving is duidelijk als je om je heen kijkt.Armoede troef op economisch, sociaal en relationeel niveau. En dan te bedenken dat dit het begin is van de nieuwe armoede.

 4. Een ontzettend goed stuk!
  Ik ben zelf geen libertarier, maar de libertarische standpunten op het gebied van burgerrechten vind ik fantastisch. Het is verbazend dat mensen zo gemakkelijk dit soort ongein accepteren, zoals Hub ook al in zijn betoog schrijft. Daarnaast wordt dit alles ook nog eens betaald door onze eigen belastingcenten.

  Dat er veel mis is op het gebied van burgerrechten, waar ook privacy onder valt, is al lang duidelijk. Al veel langer is men bezig met een enorme aantasting van burgerrechten op ICT-gebied. Iets waaraan de Vrijspreker wat mij betreft meer aandacht aan mag besteden. Onder het mom van bescherming van intellectuele eigendommen (een smoes van de overheid die al was uitgevonden voor het terrorisme-excuus) zijn bepaalde handelingen aan door jezelf gekochte apparaten verboden, die betrekking hebben op het omzeilen van beveiligingen, ook in gevallen waarin niemand schade wordt toegebracht.

  Dit, in combinatie met bovenstaand artikel over de politie, doet mij weer denken aan het absurde verbod op rader-verklikkers. De overheid verzint een manier om nog meer geld binnen te halen, de markt komt met een apparaat om het te omzeilen en prompt verbiedt men de aanschaf van het apparaat, waarbij je nota bene niemand schade toebrengt.

  Welten slaat m.i. nog net iets verder door dan de door mij genoemde voorbeelden. Het is zorgwekkend dat mensen met dergelijek gedachtes de hoge functies bekleden. Pechtold is het oneens, maar daar verwacht ik weinig heil van. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een D66-er uit het niets 180 graden draait.

  George Orwell heeft gelijk gekregen, hij zat er alleen met het jaartal aan stukje naast.

 5. n.a.v. een mail over eu-advocaten die zijn er wel zeker. Er is een universiteit waar studie van ´Eu-recht´gedoseed wordt. Degenen die hier afstuderen hebben een baan aan die juridiche abteilung in Brussel. Dit is dus geen fabeltje.In concreto betekent dit dus dat wij een bekeuring of bon niet alleen vanuit den haag/leeuwarden doch ook vanuit brussel kunnen verwachten. Daar deze boven de nederlandse wet staat-zie artikel- mag U deze als eerste voldoen.De hoogte van de bedragen zijn nog niet aan de burger iedereen bekend gemaakt. Weet u waarom.. de bedragen zijn n.m. ´europees´….

 6. het is mij niet duidelijk waar deze
  &acute vandaan komen in mijn teksten (toch niet uit brussel)

 7. Ook nijpend om te zien tegen wie de eu- politie ingezet gaat worden.Tegen een land als Griekenland bijv.zeker niet. Griekenland heeft een begrotingstekort van 6%. Jawel u leest het goed 6%. Niemand sprak erover tijdens het referendum en hun argument van.. beter voor onze economie..
  Bovendien is er sprake van 1 miljard aan fraude door valse opgave van uitgaven aan allerlei Eu- projecten. Politie.. waar en naar wie ? Bij en naar de burger natuurlijk die is gemakkelijk te traceren en te bekeuren. Deze ´griekse´Eu staat allang in het huishoudboekje van bulgarije, roemenie en turkije. Als de Grieken het kunnen kunnen wij het zeker en beter! De grieken moeten nu wel de helft terug betalen t.w. 500 miljoen. Toch weer 500 miljoen verdient over een jaar wel te verstaan (2002).Nergens lees je erover. Alle informatie hierover wordt bij de kranten al terzijde gelegd anders wacht hun ook een boete.(politie dus)
  Vanwaar komt die 500 miljoen ? Niet uit de knip van Bak- Ellende. De Nederlandse bijdrage is dus geen 6 maar 6,5 miljard per jaar.

 8. Ook nijpend om te zien tegen wie de eu- politie ingezet gaat worden.Tegen een land als Griekenland bijv.zeker niet. Griekenland heeft een begrotingstekort van 6%. Jawel u leest het goed 6%. Niemand sprak erover tijdens het referendum en hun argument van.. beter voor onze economie..
  Bovendien is er sprake van 1 miljard aan fraude door valse opgave van uitgaven aan allerlei Eu- projecten. Politie.. waar en naar wie ? Bij en naar de burger natuurlijk die is gemakkelijk te traceren en te bekeuren. Deze ´griekse´Eu staat allang in het huishoudboekje van bulgarije, roemenie en turkije. Als de Grieken het kunnen kunnen wij het zeker en beter! De grieken moeten nu wel de helft terug betalen t.w. 500 miljoen. Toch weer 500 miljoen verdient over een jaar wel te verstaan (2002).Nergens lees je erover. Alle informatie hierover wordt bij de kranten al terzijde gelegd anders wacht hun ook een boete.(politie dus)
  Vanwaar komt die 500 miljoen ? Niet uit de knip van Bak- Ellende. De Nederlandse bijdrage is dus geen 6 maar 6,5 miljard per jaar.

Comments are closed.