Na het tweede, voor de politici, EU-debakel komen er allerlei gegevens los en ook interessante verhalen. De Financial Times Deutschland noemt het de grootste politieke aardschok sinds decennia en geeft de schuld aan Tony B.Liar.

Immers Jacques Chirac was heel lang tegen een Frans referendum over de grondwet. Hij voelde wel aan dat hij dat waarschijnlijk zou verliezen.
Maar toen Tony onverwacht bekend maakte dat er in Engeland wel een referendum zou komen, kon Jacques daar niet bij achterblijven en bepaalde dat het Frans referendum door zou gaan. Met alle gevolgen van dien.
Ook Tony zou verwacht hebben dat de Fransen tegen gingen stemmen en hem in de kaart zouden spelen.
Daarmee zou het Engelse referendum immers niet meer zo belangrijk zijn. Want in die tijd beloofden de politici nog dat als één staat tegenstemt, de grondwet van de baan is! Weet u nog?
Bovendien zou een verzwakking van Chirac de positie van Tony, de EU-voorzitter voor het komend half jaar, versterken. Niet alleen een situatie van belang voor Tony in de EU, maar ook in Engeland.
We zijn daardoor extra benieuwd naar wat Tony aanstaande donderdag aan het Europarlement gaat vertellen over zijn beleid voor het volgend half jaar.

Of Tony dit alles bewust op deze manier gespeeld heeft, is moeilijk te bewijzen. Het klopt wel in de volgorde van de gebeurtenissen. Maar zelfs als dit toeval is, hetgeen me niet zou verbazen, dan is het toch een mooi verhaal.

6 REACTIES

 1. [1] Je moet dan concrete punten pakken, een goede advocaat hebben, en een hele boel geld voor de kosten. En veel doorzettingsvermogen.
  Misschien nuttig een begin te proberen door eerst een samenvatting met de essentiele punten in het Nederlands te maken, en dat op de Vrijspreker publiceren?
  Zou jij die samenvatting kunnen/willen maken?

 2. Hub,

  Dit geloof je toch zeker zelf niet?!?

  Om te beginnen is ons aller Tony zo ongeveer de enige eurofiel in GB. Daarbij kon hij toch nooit voorzien hebben dat Chirac ook een referendum zou uitschrijven als hij dat zou doen. En hij had al helemaal niet kunnen voorzien dat het Franse referendum een non zou opleveren. Tot een paar weken voor het referendum had niemand dat verwacht.

 3. [3] Terecht Martin. Vandaar de aarzelingen die ik in mijn stukje schreef.
  Maar nogmaals, als het bewijs geleverd zou worden, zou ik niet verbaasd zijn

 4. [3] [4]
  Martin, Hub,
  Het kan een gambiet zijn geweest, dat achteraf geslaagd mag heten: Chirac de kastanjes uit het vuur laten halen lijkt voor een berekenende Brit als Blair niet slecht bedacht. Als het mislukt was, was er immers niets verloren, maar nu hoeft HIJZELF geen risico meer te lopen.
  Groet,
  Harry

Comments are closed.